Investidura en estat de setge

  • Rajoy enterra Montesquieu per mirar de frenar Puigdemont *** La justícia espanyola atura la retirada d'un monument franquista a Callosa de Segura *** El regidor de Barcelona en Comú, Jaume Asens, viatja en secret a Bèlgica per reunir-se amb Toni Comín

VilaWeb

Redacció

29.01.2018 - 20:45
Actualització: 29.01.2018 - 20:56

[Cada dia a les nou del vespre Pere Martí publica aquest article, ‘L’última’. És un repàs de l’actualitat del dia, especialment als Països Catalans, fet des de la perspectiva personal del periodista.]

TEMA DEL DIA

L’enterrament de Montesquieu. El debat d’investidura de Carles Puigdemont es farà sota un triple estat de setge: policíac, judicial i polític. El president ha mantingut la pressió fins al darrer minut amb la seva possible presència a l’hemicicle i l’estat espanyol ha provat d’impedir-ho amb tots els mitjans. Amb un desplegament de policia sense precedents, que ha vorejat el ridícul, el govern de Mariano Rajoy ha enterrat definitivament la divisió de poders de Montesquieu per vetar el candidat de la majoria independentista, menystenint el resultat de les eleccions del 21-D, com ha denunciat el futbolista del Barça Gerard Piqué.

Les trucades que es van fer dissabte des de la Moncloa, amb Rajoy al capdavant, a membres del Tribunal Constitucional espanyol demostren la desesperació del govern espanyol, que després del revés del Consell d’Estat no volia més sorpreses. Tot i les trucades, va aconseguir només part d’allò que demanava, al preu de fracturar el TC. Una intromissió que en un país normal portaria alguna dimissió immediata, però que a curt termini no n’hi haurà cap, perquè a Espanya hi ha un gran consens polític sobre què es fa contra Catalunya: s’aplica la raó d’estat per damunt de la democràcia i s’està disposat a pagar-ne el preu. Ho va explicar molt bé Alfredo Pérez Rubalcaba quan va dir fa uns dies: ‘L’estat pagarà un preu per fer això que fa, però està disposat a pagar-lo.’ No ho va dir com a crítica, sinó com a descripció, perquè en això PP, PSOE i Cs van a l’una.

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha mantingut el ple, sense fer cas dels advertiments del Constitucional i fins i tot les amenaces d’un dirigent del PP –que li ha recordat que té fills–, fetes off the record després de la conferència de premsa de Pablo Casado. L’independentisme manté la majoria absoluta gràcies al fet que han renunciat a l’escó tres consellers dels quatre que hi ha exiliats a Bèlgica: Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. Però caldrà veure si amb aquesta majoria n’hi haurà prou per a fer efectiu el mandat electoral del 21 de desembre o demà sortiran nous entrebancs per a impedir-ho.

MÉS QÜESTIONS

Frontera blindada. Mentre la policia espanyola cerca Puigdemont dins els maleters dels cotxes, Andorra ha blindat la frontera del Pas de la Casa per a anar a cercar tabac. Els darrers advertiments de França han obligat el govern andorrà a reforçar el dispositiu de vigilància al Pas de la Casa.

Més fronteres. El Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà inaugura demà l’exposició ‘Fronteres’, una mostra amb 55 imatges que ofereixen visions diverses sobre el tema fronterer i 126 retrats d’estudiants de la zona. El resultat són cinc assaigs que tracten des de la tasca de la policia de duanes fins al procés independentista del Principat, passant per l’estació de Cervera i Portbou. Precisament, per abordar el cas català, els joves han viatjat unes quantes vegades a Girona per captar imatges de mobilitzacions.

Tancat per obres. La Fundació Princesa de Girona s’ha quedat sense local per a lliurar els premis anuals. L’Ajuntament de Girona ha comunicat a l’entitat que no podrà utilitzar els espais de l’Auditori-Palau de Congressos ni el recinte de Fira de Girona per a la cerimònia anual de lliurament dels Premis FPdGi, acte presidit tradicionalment pel rei Felipe VI. La tinenta de batlle Glòria Plana ha recordat que el lliurament dels guardons es fa a final de juny, quan és previst que comencin unes obres ‘de gran envergadura’ que obligaran a tenir els equipaments tancats durant tot l’estiu.

Obres polèmiques. El trajecte del TGV entre Castelló i Madrid, inaugurat dilluns de la setmana passada per Mariano Rajoy, no ha parat de donar ensurts des del primer dia de funcionament. El darrer, ahir, que es va espatllar i va obligar els passatgers que havien sortit de Castelló a anar amb un tren de rodalia fins a València i després continuar el trajecte fins a Madrid. Després d’aquest incident, el director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat de la Generalitat Valenciana, Carlos Domingo, ha exigit al govern espanyol ‘informació completa i detallada’ sobre les causes de les avaries i incidències d’aquest TGV d’ençà que entrà en funcionament, el 23 de gener.

La creu franquista. L’Ajuntament de Callosa de Segura (Baix Segura)  ha retirat aquesta matinada la creu franquista del centre de la vila, en compliment de la llei de memòria històrica. L’operació s’ha fet sota fortes mesures de seguretat per la polèmica que havia despertat. Alguns franquistes s’havien concentrat a la plaça d’Espanya per a protestar contra la retirada i la policia municipal ha hagut de desallotjar-la. Un home i una dona que s’han resistit a l’autoritat i han tirat petards als agents han estat detinguts. El Tribunal Superior de Justícia valencià ha ordenat de paralitzar les obres després d’acceptar les mesures cautelars demanades per una plataforma ciutadana defensora de la creu, però ha fet tard.

LA DADA
23. 
Són els establiments que el Servei de Seguretat Alimentària de la Direcció General de Salut Pública i Participació del govern balear va tancar durant l’any 2017 després d’inspeccionar-los. El departament va fer 4.501 visites de control oficial a establiments del sector dels menjars preparats, que inclou restaurants, cafeteries, hotels, escoles, residències i indústries que elaboren plats cuinats. Durant el 2017 es varen fer 3.071 inspeccions a Mallorca, 408 a Menorca, 978 a Eivissa i 44 a Formentera.

PEL FORAT DEL PANY
Reunió secreta. En l’avió de divendres cap a Brussel·les o el de diumenge al vespre de tornada a Barcelona sempre hi sol haver membres de l’equip de Puigdemont que van a la capital comunitària per despatxar amb el president. Però aquest cap de setmana a l’avió també hi havia el regidor barceloní Jaume Asens. És l’home de Colau més afí a l’independentisme, però el motiu del seu viatge no era una reunió amb Puigdemont, sinó amb el conseller Toni Comín.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor