Torna a créixer la inversió en noves empreses

  • El volum de diners que s'ha destinat a Catalunya per crear noves societats durant el mes de març és el més important de l'estat espanyol

Jordi Goula
22.04.2021 - 19:50
VilaWeb

Després d’un any de pandèmia, és ben interessant de veure les dades del moviment empresarial i com les ha afectades un any tan problemàtic com el 2020. Amb les dades del mes de març a la mà, cal recordar que l’any passat, a causa del confinament, l’activitat empresarial i registral es va reduir dràsticament el mes en què va començar l’estat d’alarma, amb repercussió directa en les xifres de creació de societats i la inversió corresponent.

Segons l’estudi sobre demografia empresarial corresponent al mes de març, fet per Informa D & B i presentat ahir, a l’estat espanyol la creació d’empreses creix, però la inversió no s’hi acaba d’enlairar. Les dades de constitucions de societats són positives, perquè superen la xifra de 10.000 per primera vegada d’ençà del mes de març del 2017. Una altra dada positiva és que el primer trimestre es van crear 26.994 empreses, gairebé un 10% més que no l’any passat. No obstant això, la inversió en el capital invertit –que s’acosta a 491 milions d’euros– és la més baixa de l’any i el primer trimestre és un 2,59% més baixa que l’any passat.

Andalusia, Catalunya i el País Valencià són les comunitats amb més creixement de constitucions el primer trimestre. I Madrid concentra el nombre més gran de noves societats, amb 5.937, seguit de Catalunya, amb 5.276. Els tres primers mesos de l’any els sectors amb més constitucions són els de comerç, construcció i activitats immobiliàries i serveis empresarials.

En el desglossament per comunitats que fa l’informe, habitualment el nombre més alt d’empreses i la inversió de capital més alta de l’estat espanyol va a parar a Madrid. Les raons ja les hem comentades ara i adés, però recordem que és decisiva la importància que té l’efecte capital, a més d’un cost fiscal (per a empreses i propietaris) més baix que a la resta de comunitats. Per això quan Madrid no encapçala alguna d’aquestes classificacions és notícia. I el mes de març ho ha estat, perquè si bé el nombre d’empreses creades ha estat superior a Madrid –2.568 enfront de 2.051– el capital invertit ha estat més alt a Catalunya. Han estat cent milions, enfront dels noranta de Madrid. Activitats immobiliàries, comerç i serveis empresarials són els sectors capdavanters.

Aquestes dades positives del mes de març a Catalunya en la creació d’empreses i en la inversió feta marquen un possible punt d’inflexió que cal afegir a un seguit d’aspectes que també han estat positius i que d’alguna manera han trencat la dinàmica tan negativa que s’hi havia instal·lat els dos primers mesos de l’any. Cal fer una mica de memòria i recordar que és precisament al març quan els treballadors afectats per ERTO baixen de 190.000 a 157.000, cosa que és un pas endavant significatiu en la situació del mercat laboral. Aquesta davallada, conjuntament amb la de la desocupació, mentre augmentaven les afiliacions a la Seguretat Social, indiquen que moltes empreses han sortit de l’ERTO positivament, és a dir, recuperant la plantilla sense acomiadaments.

El consum va mostrar també una certa millora: l’índex de Comertia va moderar considerablement el ritme de caiguda interanual de les vendes als establiments dels seus associats respecte de mesos anteriors, alhora que va créixer la despesa pagada amb targetes de crèdit del BBVA. Concretament, va augmentar d’un 56% interanual al març a causa de l’efecte base causat pel començament del període de confinament de fa un any. En comparació amb el març del 2019, per defugir una comparació esbiaixada, el creixement del consum amb targeta va ser positiu, en un 18%.

La pregunta que queda a l’aire amb totes aquestes dades és si la millora és conjuntural, referida a un sol mes, o, en canvi, pot fer pensar en un canvi de tendència, afavorit pels fets exògens que marquen el patró de l’activitat, com ara la incidència i la velocitat en la vaccinació. Sembla que les últimes notícies, amb la reincorporació dels de Janssen, fan pensar en una acceleració del ritme, cosa que reforçaria la impressió positiva que ens emportem de les dades del mes de març –amb vista al futur immediat– a mesura que les anem sabent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor