Les invasores formigues de foc s’estableixen per primera vegada a Europa

  • En les condicions climàtiques actuals, al voltant del 7% d'Europa i parts del nord d'Àfrica a la Mediterrània podrien ser un hàbitat adequat per a les formigues

VilaWeb

The Washington Post

12.09.2023 - 21:40
Actualització: 12.09.2023 - 21:52

Bryan Pietsch · The Washington Post  

Per primera vegada, s’ha identificat a Europa una població de formigues de foc, una espècie invasora coneguda pel seu color castany i unes picades ferotges, que causen una gran coïssor, segons un estudi.

Aquests insectes són originaris de l’Amèrica del Sud i, fins fa poc, se sabia que s’havien estès als Estats Units, Mèxic, el Carib i parts d’Àsia. Però els investigadors n’han identificat una “població madura” a l’illa de Sicília, un descobriment que situa per primera vegada una població d’aquestes formigues a Europa. El fet que hi hagin arrelat ha despertat preocupacions sobre els possibles danys als ecosistemes i la propagació d’un insecte que pot ser una molèstia dolorosa per als humans.

En l’estudi, publicat dilluns a la revista Current Biology, els investigadors diuen que van trobar vuitanta-vuit nius en gairebé cinc hectàrees prop de la ciutat siciliana de Siracusa durant aquest hivern passat. Abans s’havien fet tres “intercepcions” de formigues de foc a Europa –a Espanya, Finlàndia i els Països Baixos–, però aquesta és la primera vegada que se n’identifica una població extensa al continent.

Les formigues de foc són “una de les pitjors espècies invasores”, segons l’autor principal de l’estudi, Mattia Menchetti, de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona, ​​i “es poden propagar amb una rapidesa alarmant”. Se sap que els insectes, que tenen el nom científic Solenopsis invicta, es desplacen per plantes i vaixells, a més del vent i l’aigua. (Arran de les tempestes tropicals i els huracans als Estats Units hi ha hagut avisos d’illes de formigues flotants a les zones inundades.)

Segons que han explicat els residents als investigadors, les picades de formigues són comunes a la zona de la vora de Siracusa d’ençà del 2019, cosa que indica que les formigues de foc hi són de fa temps. En les condicions climàtiques actuals, al voltant del 7% d’Europa i parts del nord d’Àfrica a la Mediterrània podrien ser un hàbitat adequat per a aquestes formigues, segons els investigadors. L’any 2050, el nivell d’hàbitat adequat a la regió podria augmentar més del 25%. El canvi climàtic, segons l’estudi, “afavorirà l’expansió d’aquesta formiga invasora”.

Les espècies invasores ja costen molts diners a tot el món. Un informe recent fet amb el suport de les Nacions Unides va trobar que hi havia més de 3.500 espècies invasores que costaven a la societat més de 423.000 milions de dòlars cada any.

Austràlia gasta milions de dòlars per a eradicar la formiga de foc del continent, on els científics adverteixen que els insectes invasors són una amenaça per als ecosistemes fràgils i únics, perquè mengen llavors i fauna que nidifica o s’alimenta a terra, i perquè pertorba els insectes pol·linitzadors. Segons un programa nacional d’eradicació, la majoria de les zones d’Austràlia són vulnerables a la infestació de formigues de foc. Tan sols Nova Zelanda ha reeixit a l’hora d’eliminar-les.

A banda de l’impacte sobre els ecosistemes, les formigues de foc poden ser una molèstia per als humans, atès que les mossegades causen picor i són doloroses. En persones amb al·lèrgies al verí de les formigues, les mossegades poden ocasionar reaccions al·lèrgiques greus.

Al juny, a Geòrgia, una dona va morir arran d’una reacció al·lèrgica mortal quan va trepitjar una pila de formigues de foc.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor