18.05.2017 - 14:03
El 91% de les víctimes d’abusos coneixia a l’agressor, segons l’entitat
BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)
L’entitat Institut de Treball Social i Serveis Socials (Intress) ha advocat aquest dijous per abordar de forma preventiva als anomenats pedòfils abstinents –amb atracció cap a nens però que no han abusat mai–, que a Catalunya no reben tractament ni assessorament, amb l’objectiu d’abordar la problemàtica de l’abús a menors “abans que cometin el delicte”.
“S’estima que un 1% d’homes poden encaixar en el perfil de pedòfils i no estan sent tractats”, ha assenyalat l’informe ‘Prevenció, detecció i intervenció dels delictes relacionats amb la violència sexual’, presentat en roda de premsa aquest dijous a càrrec de la directora d’Infància i Família d’Intress, Pilar Núñez.
Ha cridat al fet que la societat sigui valenta i parli amb aquestes persones, amb l’objectiu de protegir les víctimes, alhora que recolzi aquestes perquè parlin i denunciïn, davant el fet que s’estima que, del 15% de menors que sofreixen abusos, solament l’1% és detectat, i ha afegit que les denúncies per abusos sexuals a menors han augmentat un 19% en els últims cinc anys a Catalunya, segons dades dels Mossos d’Esquadra.
“El 91% de les víctimes d’abusos sexual coneixia l’agressor” i en entre un 65% i un 70% dels casos hi havia un vincle familiar, ha explicat la psicòloga Elena Garrido.
Ha assenyalat certes característiques comunes entre els agressors, encara que ha remarcat que aquestes no serveixen per preveure una agressió: la gran majoria no té problemes de salut mental, a pesar que en la societat existeixi certa tendència a considerar-los “malalts”, però si que tenen múltiples elements psicològics disfuncionals, com una sexualitat idealitzada que tradueixen en actes, a diferència de la resta de la població.
El perfil de la víctima de violència sexual indica que entre el 80% i el 85% són dones, i set de cada deu atesos són menors d’edat, encara que no han aportat un perfil amb els mateixos paràmetres sobre els agressors per evitar una tendència de categoritzar i generar un perfil únic.
A preguntes dels periodistes, han estimat que el 90% dels agressors són homes –una xifra semblant a la taxa de la població penitenciària–, i solen tenir entre 30 i 50 anys, però hi ha molts casos d’edats inferiors i superiors, han dit.
NOVES TIPOLOGIES DE DELICTE
La responsable del Projecte Postpenitenciario d’Intress, Núria Iturbe, ha atribuït l’augment de denúncies a una major visibilización de les agressions, amb els últims casos, així com amb noves tipologies de delicte a través de les noves tecnologies, com la descàrrega de continguts pedòfils i l’assetjament a través d’Internet (‘grooming’).
Alhora que han augmentat les denúncies, hi ha hagut una disminució dels interns en centres penitenciaris catalans per delictes contra la llibertat sexual, i mentre el 2010 hi havia 660, el 2015 va haver-hi 580 i, el 2016, al voltant de 600, ha explicat al costat de la responsable de Mesures Penals Alternatives d’Intress, Meritxell Campmajó.
Una part d’aquesta disminució d’interns pot explicar-se per l’augment dels casos que s’atenen des del mitjà comunitari en el marc de les mesures penals alternatives, que el 2016 van atendre 130 persones mensualment, enfront de les 70 del 2009.