23.04.2020 - 18:55
|
Actualització: 24.04.2020 - 07:26
No s’espera que el president de la Generalitat, Quim Torra, avanci la data de les eleccions, ni que hi hagi sorpreses més enllà de l’anomalia en si: el Parlament de Catalunya farà un ple maratonià que començarà a les nou del matí, i a la nit aprovarà el pressupost d’enguany amb una representació de només 21 diputats presents; la resta el seguirà per una pantalla i no hi podrà intervenir. Per primera vegada, la cambra permetrà el vot telemàtic i l’extensió del vot delegat. L’emergència sanitària i social del coronavirus ha capgirat la legislatura i el sistema de funcionament del parlament. Fins ara havia estat molt estricte amb els casos de delegació del vot i no havia permès la votació telemàtica, tot i que la distància forçada dels presos i els exiliats va marcar la legislatura, començant per l’intent fallit d’investir president Carles Puigdemont. La crisi per la Covid-19 també ha ajornat l’avançament electoral anunciat per Torra, malgrat l’amenaça latent que aquests mesos vinents el Tribunal Suprem espanyol emeti la condemna d’inhabilitació.
Cap de les previsions que marcaven el calendari abans de la irrupció del coronavirus no s’ha complert. Torra diu que el govern ha de centrar-se ara en la gestió de l’emergència, malgrat la pèrdua de confiança entre JxCat i ERC que el va dur a sentenciar la legislatura, i el ple aprovarà uns comptes desfasats per la crisi que l’executiu haurà de modificar després amb decrets específics per adaptar-los a les necessitats actuals. Confia fer-ho amb l’acord dels comuns, amb qui ja va pactar el pressupost al gener amb el compromís d’enterrar les retallades i aprovar uns comptes expansius. De fet, el govern s’ha reunit amb els comuns aquest matí per a preparar les votacions i començar a negociar el procediment a seguir. Les xifres són rotundes. L’executiu ha calculat que necessitarà 1.800 milions d’euros per a afrontar l’emergència. D’entrada, el pressupost inclou un augment de 3.070 milions de despesa respecte de l’anterior, dels quals 908,5 milions anaven destinats al sistema públic de salut. Els comuns reclamen que s’incorporin ara quatre eixos prioritaris: el sector públic (sanitat, educació i dependència), la recerca, la indústria i la transició ecològica.
Amb la delegació del vot dels diputats no presents i la representació de 21 diputats acordada pels grups el ple ja s’hauria pogut fer, però JxCat va insistir en la necessitat d’instaurar el vot telemàtic, que els serveis informàtics del parlament han desenvolupat molt de pressa. El sistema s’estrenarà mentre una comissió específica treballa, alhora, en la modernització del reglament de la cambra. De fet, només JxCat ha sol·licitat de fer servir aquest sistema. Els diputats dels altres grups delegaran el vot i els que hi seran votaran presencialment. Segons fonts parlamentàries, seran 25 diputats de JxCat que estrenaran el vot telemàtic. L’executaran en una aplicació amb accés a través de VPN i al qual només poden entrar amb els ordinadors o telèfons mòbils de la cambra. Ahir ja van fer proves perquè tot sigui a punt. La resta de diputats de JxCat delegaran el vot o participaran en la votació presencialment. Curiosament, per raons tècniques, el marcador de vots de la cambra només permet de comptar els vots presencials i els vots delegats en un diputat present, de manera que els telemàtics no apareixeran a les pantalles. Torra, mentrestant, manté suspesos els seus drets com a diputat.
Les votacions de demà seran complicades d’executar, sobretot les relacionades amb els comptes. Ara que s’han superat els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries, la llei del pressupost arriba amb gairebé 1.900 esmenes vives a l’articulat i la llei de mesures fiscals que l’acompanya, amb 400. Segons fonts parlamentàries el ple no s’acabarà fins a quarts d’onze o les onze de la nit, pel cap baix. Per evitar problemes de decalatge amb els diputats que segueixin el ple de manera telemàtica i emetin el vot electrònic, les votacions per internet s’obriran aquesta nit i es tancaran mitja hora abans de cada votació, per a poder-les afegir amb agilitat al recompte dels vots presencials i delegats.
El ple començarà amb la sessió de control al govern. Hi assistiran el president Torra, el vice-president Pere Aragonès; tots els consellers d’ERC; i de JxCat, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, segons fonts de l’executiu. Dins de l’hemicicle, on es guardaran les distàncies de seguretat, els únics membres de la mesa que hi haurà seran el president i un secretari, que canviarà per torns. Roger Torrent també serà rellevat en algun moment pel vice-president Josep Costa.
Després de la sessió de control, es debatran i votaran diversos decrets llei aprovats pel govern enmig de la crisi. Serà el primer ple d’ençà del 5 de març. Però res no serà com abans: no hi podran entrar els mitjans de comunicació, es limitarà l’accés dels membres dels gabinets polítics, només hi haurà el personal del parlament imprescindible per a funcionar i el bar estarà tancat. Durant aquestes setmanes, no s’ha reunit el ple però sí les comissions, per videconferència, amb les compareixences del president i els consellers, i s’ha reprès la reforma del reglament. La mesa i la junta de portaveus també s’ha continuat reunint telemàticament.