12.08.2015 - 14:04
|
Actualització: 12.08.2015 - 18:21
El conseller d’Interior, Jordi Jané, acompanyat de bona part de la cúpula dels mossos d’esquadra, ha comparegut per lamentar públicament la mort del senegalès durant una operació policíaca a Salou contra la venda il·legal al carrer. Jané ha assegurat que els agents dels mossos no havien tingut ‘contacte físic en cap moment’ amb la víctima. Els escorcolls a tres pisos de Salou, que disposaven del manament judicial corresponent, formen part d’una investigació començada a final de juny, quan es va detectar un ‘grup organitzat’ que hi operava.
Després de transmetre públicament el condol a la família de l’home mort durant l’operació, el conseller d’Interior, Jordi Jané, i el comissari en cap dels mossos d’esquadra, Josep Lluís Trapero, han donat detalls exhaustius sobre la investigació oberta contra la venda il·legal a Salou i sobre els tràgics fets que van acabar amb la mort del ciutadà senegalès de cinquanta anys, Mor Sylla. Jané ha adduït que hi havia dos testimonis, aliens a la víctima, i veïns de Salou que eren en una cafeteria aquell moment, que corroboraven aquesta versió: que a l’apartament 321 del número 3 de la plaça de Sant Jordi no hi havia hagut ‘contacte físic’ entre els agents i la víctima mortal.
Segons el relat del conseller i del comissari en cap dels mossos, quan van entrar a una de les habitacions de l’apartament, cap a les sis del matí, hi havia dues persones que dormien i, mentre una es va aixecar i es va quedar dreta al costat del llit, l’altra va sortir al balcó per la porta que comunicava directament des de l’habitació. Una agent dels mossos es va dirigir cap a la víctima per identificar-se, però el senegalès es va enfilar a la barana i es va despenjar al tendal del pis de sota i, tot seguit, va caure al buit. ‘L’agent no va interactuar físicament amb aquesta persona, no hi va haver contacte físic en cap moment’, ha assegurat Jané.
Tant Jané com Trapero han explicat que, en algunes situacions d’entrades i escorcolls, es trobaven gent que mirava de fugir perquè s’espantava, perquè no volien que els detinguessin. Segons que han revelat, en aquesta mateixa operació, a l’escorcoll d’un domicili del carrer de Venus, un dels detinguts també va fugir per una finestra i es va despenjar fins al pis de sota. ‘Va mirar de forçar la finestra del primer pis i el veí ens va avisar’, ha relatat. El comissari Trapero ha dit: ‘Al cos policial ens sap molt de greu, però nosaltres tenim la responsabilitat de detenir les persones, investigar fets, fer entrades i escorcolls i dissortadament comporta aquestes qüestions’.
Mediació i agilitació de les declaracions
Sobre els aldarulls que hi va haver a Salou i que van tenir la via del tren tallada durant prop de deu hores, el conseller ha assegurat que ‘per decisió policial’ van optar per la mediació per evitar més càrregues policíaques en una tarda del mes d’agost amb força presència de turistes al municipi. El conseller Jané ha agraït al grup de mediadors dels mossos d’esquadra, i també a la família de la víctima, la seva actitud, i ha reconegut que es van agilitar els tràmits perquè les diligències policíaques s’instruïssin durant dimarts mateix.
El titular d’Interior ha assegurat que havia parlat amb el degà del Col·legi d’Advocats de Tarragona per posar a disposició els advocats necessaris per a fer les declaracions dels tretze detinguts, a la seu de la policia. ‘Necessitàvem que quedessin en llibertat amb rapidesa i s’alleugerís el clima de tensió al carrer’, ha reconegut Jané.
Els dotze detinguts a l’operació policíaca van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar a la comissaria dels mossos d’esquadra als advocats i els acusen d’un delicte contra la propietat industrial i d’un de pertinença a un grup criminal. El tretzè detingut, també en llibertat, és acusat per un delicte de desordre públic pels aldarulls al carrer. Cap no va passar a disposició judicial i hom preveu que els citin a declarar durant els pròxims dies.
Alhora, la denúncia que va presentar al jutjat la família de la víctima contra els mossos s’ha incorporat, segons que han confirmat fonts judicials a l’ACN, a les diligències prèvies incoades pel jutjat d’instrucció número 4 de Tarragona per esclarir les circumstàncies de la mort de l’home senegalès.
Sobre la quantificació dels danys, el comissari en cap ha explicat que hi havia vuit vehicles afectats, cinc turismes i tres furgonetes, i que vint-i-quatre agents dels mossos d’esquadra es van ferir, la majoria lleument, excepte tres casos que continuen de baixa amb lesions greus. A més, segons que han explicat, hi ha tres senegalesos i tres veïns de Salou que van resultar ferits durant els incidents de dimarts. El conseller Jané presidirà dijous una junta de seguretat extraordinària a Salou, en què es posaran sobre la taula els fets succeïts.
Investigació policíaca oberta des de final de juny
Els tres escorcolls de dimarts van ser amb prèvia autorització judicial, amb diligències obertes al jutjat el passat 4 d’agost, fruït d’una investigació policíaca oberta a final de juny. Segons que ha explicat el conseller, els mossos detecten que hi ha un grup organitzat que opera a Salou i que havia importat, en quatre mesos i prou, fins a prop d’una tona de material falsificat procedent de Turquia i el Regne Unit.
El material, bàsicament roba i sabates esportives, però també joies, entrava a Salou a través d’una empresa de paqueteria. ‘Era un grup organitzat amb una certa capacitat econòmica perquè pagaven a les persones que ho enviaven’, ha afegit.
Durant els escorcolls de dimarts s’han requisat 74 caixes amb més de 5.000 peces falsificades, sobretot roba i sabates esportives, però també joies, i 3.300 euros en efectiu.