Interferències

  • Les conflictives relacions entre ciència i ideologia

VilaWeb

Mètode

06.12.2016 - 05:01

«Ciència sense consciència, pobresa de l’ànima» escrivia François Rabelais. Amb aquesta frase famosa, l’escriptor francès ja advertia del perill de deixar-se conduir per un pensament excessivament cientifista. «El somni de la raó produeix monstres» escrivia també Goya, incidint en el risc d’una visió descarnada de la realitat, exclusivament dictada per la raó, eliminant qualsevol espai al sentiment. Certament, la història de la ciència ha estat sotmesa al setge de la superstició i el dogmatisme, i el seu progrés ha estat vencent una carrera infinita d’obstacles, amb alguns casos paradigmàtics, com els de Galileu o Charles Darwin. Però també, en alguns moments, el pensament científic ha arribat a quotes de dogmatisme i deshumanització que ha produït episodis foscs, com l’eugenèsia o l’ús de l’energia nuclear amb fins militars. En aquest monogràfic ens endinsem en aquest camí tan envitricollat, amb el desig de reflexionar sobre els bloquejos que es produeixen quan la ciència topa amb la ideologia. En aquest sentit, Michael Ruse i Janet Browne centren el seu estudi sobre el darwinisme i la seua aplicació social, Philip Ball sobre l’ús de la física en l’Alemanya nazi, Xavier Roqué sobre la relació de la ciència amb el franquisme i Jesús Català i Juli Peretó estudien un cas prou desconegut de conflicte entre la ciència i la religió. Tot amb tot, es presenten diverses «interferències» entre el coneixement científic i el seu moment històric, i les conseqüències que ha tingut per al progrés de la ciència.

Martí Domínguez. Professor titular de Periodisme de la Universitat de València i director de Mètode. També és director del grup d’investigació Observatori de les Dues Cultures, que estudia les relacions entre ciència i mitjans de comunicació. El seu treball acadèmic ha estat publicat en revistes com Public Understanding of Science, Science Communication i Media, Culture & Society, entre d’altres.

Aquests són els articles que hi trobareu:
Creences i biologia evolutiva, per Michael Ruse
Charles Darwin i la ideologia, per Janet Browne
Ciència i ideologia, per Philip Ball
La conversió de l’àtom, per Xavier Roqué
Reconciliar-se amb Darwin?, per Juli Peretó i Jesús Català

Què és Mètode?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor