‘Interconnectats’, nou número de la revista Mètode

VilaWeb
Redacció
20.11.2018 - 05:15

En qui estat de desenvolupament es troba la intel·ligència artificial? Pot arribar a ser una màquina tan intel·ligent com un ésser humà? Substituiran els robots la mà d’obra humana a escala global? Es veuran les relacions personals afectades per les xarxes socials i la companyia robòtica? Està la societat humana preparada per a tots aquests trasbalsos?

El número de tardor de Mètode «Interconnectats. Màquines i humans davant el segle 10101» tracta de donar una panoràmica general del món de la robòtica i la intel·ligència artificial des del punt de vista de sis experts en el seu camp. Obre el monogràfic l’investigador del CSIC Ramon López de Mántaras, que ens resumeix els avanços de la intel·ligència artificial des que fou plantejada als anys seixanta i els reptes que encara queden. Per la seua banda, l’expert en xarxes neuronals artificials Joan Serrà aborda la qüestió de les propietats poc intuïtives que aquestes presenten en els processos d’aprenentatge profund, mentre que el professor de l’Escola Politècnica de Lausana José del R. Millán ens parla de les interfícies cervell-computadora. Endinsant-nos més en l’aspecte de la robòtica, Eiichi Yoshida, de l’Institut Nacional de Ciència i Tecnologia de Japó, fa una repassada històrica a l’evolució dels robots humanoides, mentre que l’expert en robòtica humanitària Raj Madhavan ens parla de les aplicacions positives que poden tenir els robots en la societat. Per últim, la investigadora de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial Carme Torras explora com la ciència-ficció ha tractat i segueix tractant possibles escenaris d’interacció entre humans i robots.

Aquest número dedicat a un segle XXI que escrivim en codi binari ha estat coordinat per Ramon López de Mántaras i Carme Torras. L’art de la portada i de les pàgines interiors ha estat confeccionat per un artista molt especial: The Painting Fool, un programa d’intel·ligència artificial originalment creat pel catedràtic britànic en Creativitat Computacional Simon Colton. Aquesta selecció d’imatges d’acompanyament ens dona l’oportunitat de comprovar les capacitats i l’eclecticisme d’una entitat per a la qual la definició de programari sembla quedar-se curta.

Llig l’article sencer al web de Mètode

QUÈ ÉS MÈTODE?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor