Qui són els integrants del grup d’experts de la Generalitat per a millorar els resultats de PISA?

  • Us detallem els noms dels membres del grup d'experts i els respectius perfils en el camp de l'educació

VilaWeb

Redacció

02.01.2024 - 16:57
Actualització: 02.01.2024 - 17:43

El Departament d’Educació ha anunciat els integrants del grup d’experts que s’encarregaran d’impulsar les mesures educatives per a millorar els mals resultats del darrer informe PISA, que avalua el nivell de competències en matemàtiques, ciències i comprensió lectora dels alumnes de quinze anys als països de l’OCDE.

El grup serà format per representants dels docents de primària, secundària i formació professional; els equips directius dels centres públics i concertats; les entitats pedagògiques; les famílies i el món local. La comissió començarà a deliberar al febrer, i les conclusions s’elevaran als grups parlamentaris i al Consell Escolar de Catalunya.

A continuació, us detallem els noms dels integrants del grup d’experts i els respectius perfils en el camp de l’educació:

Coordinador tècnic: Jesús Vinyes Cirera

És el president del Consell Escolar de Catalunya. Ha exercit de docent, inspector i subdirector generar de la inspecció. També va ser director dels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental. Especialista en psicopedagogia, ha impartit docència universitària a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i a la Universitat de Barcelona (UB).

Mercè Mas Ferrer

Representarà els docents d’educació primària. És pedagoga i exerceix de mestra a l’escola la Roureda de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat). Ha format part del consell de formació de Rosa Sensat i de l’equip impulsor de Xarxes per al Canvi.

Víctor Saura Estapà

Representarà els docents d’educació secundària. És professor i periodista. De fet, ha dirigit durant cinc anys el Diari de l’Educació. És membre de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva d’ençà del 2003.

Francesc Roca Rosell

Professor de formació professional jubilat. Ha estat cap de departament, cap d’estudis, sotsdirector i director a l’Institut Comte de Rius de Tarragona. Ha coordinat el projecte “Centre de Recerca Innovació i Transferència de Coneixement” de la Direcció General de Formació Professional del curs 2019-2020 al 2022-2023.

Montserrat Jiménez Vila

Serà una de les veus dels equips directius dels centres concertats. És directora pedagògica de l’escola Vedruna de Palafrugell (Baix Empordà). També ha estat responsable de comunicació de les escoles Vedruna a Catalunya. A més, és membre de la junta del Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació a Catalunya.

Joan Vila Farràs

Serà l’altre representant dels equips directius dels centres concertats. Ha estat professor de ciències naturals, física i química i director de l’Escola Pia de Granollers (Vallès Oriental) i de Sabadell (Vallès Occidental). Actualment dirigeix l’Escola Pia Balmes de Barcelona. En els darrers anys, ha treballat en el camp de la didàctica de la matemàtica. També és regidor d’Educació i Cultura a l’Ajuntament de Saldes (Berguedà).

Raül Manzano Tovar

És expert en escola rural i membre dels Moviments de Renovació Pedagògica. Continua vinculat a l’observatori del Món Rural com a federació de MRP. Treballa al Centre de Recursos Pedagògics del Segrià en formació del professorat i innovació educativa.

Marta Pujadó Morató

És llicenciada en matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya i sòcia de Rosa Sensat. Té una àmplia experiència en formació del professorat i transformació educativa. És professora i coordinadora pedagògica a l’institut Vapor del Fil, centre de nova creació i futur IE Vapor-Molí.

Albert Bayot i Fuertes

És professor de secundària de les especialitats de Llengua Catalana i Literatura a l’institut de Sarrià de Ter (Gironès), centre del qual és director. Ha estat coordinador pedagògic i director de l’institut Josep Brugulat de Banyoles (Pla de l’Estany). Ha impartit docència universitària com a professor associat de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG. També ha estat director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Girona (2011-2016). És membre de la Junta de Govern del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya – Col·legi de Docents.

Coral Regí Rodríguez

Ha estat directora de l’Escola Virolai. És membre del comitè científic del projecte Educació Demà i de la Junta de la Societat Catalana de Pedagogia. Forma part del Consell Escolar de Catalunya des del 2014. Col·labora amb unes quantes fundacions educatives: Fundació Bofill, Fundació Carulla, Fundación ASPEN i Fundación Nueva Educación de Xile.

Digna Couso Lagarón

És professora agregada a la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB i cap del Departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències. Com a educadora de docents, té experiència en la capacitació docent tant a primària com a secundària.

Carme Ortoll Grífols

Ha estat mestra, secretària, cap d’estudis i directora d’escola pública. És la directora de la Fundació Artur Martorell. També és experta en l’escola inclusiva, el sistema educatiu inclusiu i l’escola rural. Ha exercit diferents càrrecs a la Generalitat de Catalunya, entre els quals secretària de l’Observatori de la Infància i l’Adolescència de Catalunya, cap del Servei de Formació i Innovació de l’Educació Infantil i Primària i directora general d’Infantil i Primària del Departament d’Ensenyament. Ha col·laborat en l’elaboració de llibres de text de coneixement del medi natural, social i cultural i ha col·laborat en diverses publicacions d’innovació i formació del professorat. Ha format mestres de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili.

Elvira Borrell Closa

Ha estat inspectora d’Educació. És experta en avaluació educativa i organització escolar. Ha format part del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya. Imparteix formació a professorat i direccions i és professora col·laboradora de la UOC.

Mireia de Mingo Esteban

Serà la representant de les famílies. Treballa com a tècnica de sostenibilitat a la Universitat Politècnica de Catalunya. És presidenta de la Junta de l’AFA de l’institut Vila de Gràcia. Anteriorment, va ser representant en el consell escolar del CEIP Patronat Domènech de Barcelona. També va formar part de l’Assemblea Groga de Gràcia.

Sílvia Lombarte Bel

Representarà el món local, com a llicenciada en pedagogia i màster en Polítiques Socials i Mediació Comunitària. Va treballar en l’àmbit de recerca i docència a la UB, on va fer estades de recerca a la Universitat de Londres i a la Universitat de McGill (Montreal). Actualment, és gerent de la societat municipal Bressolgramenet i directora de l’Àrea d’Escoles Bressol a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès).

Els tres integrants que falten seran els representants de les direccions dels centres públics que nomenarà la junta central en la seva pròxima reunió el 9 de gener.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor