Si truqueu al 112, la Guàrdia Civil vindrà a casa? Així hi integraran la policia espanyola

  • Andreu Alfonso, subdirector operatiu del CAT-112, explica els detalls sobre la integració de la policia espanyola al telèfon d'emergències català

VilaWeb
La torre de l'edifici 112 de Reus, al Baix Camp (fotografia: ACN).
15.12.2024 - 21:40

L’acord entre el govern espanyol i català d’integrar la Guàrdia Civil i la policia espanyola al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, que va sorgir de la junta de seguretat del 5 de desembre, ha originat una gran polèmica.

Els partits independentistes consideren que és una invasió de les competències de la policia catalana i de l’Estatut d’Autonomia. En canvi, el president de la Generalitat, Salvador Illa, la consellera d’Interior, Núria Parlon, i el ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, defensen que és una decisió necessària per a millorar la resposta en les emergències.

Malgrat les explicacions i les compareixences, encara no és gaire clar com s’ha materialitzat aquesta integració i en què consisteix. Com funcionarà el 112 a partir d’ara? Què implica que la policia espanyola s’hi integri? Qui rebrà els avisos de les emergències? Tindran accés a tota la informació dels incidents? Andreu Alfonso, subdirector operatiu del CAT-112, respon les qüestions clau i dóna alguns detalls del procés.

Com és la integració de la Guàrdia Civil i la policia espanyola al 112?

La incorporació de la Guàrdia Civil i la policia espanyola al CAT-112 és una qüestió que ve de lluny. S’ha tractat en unes quantes juntes de seguretat i finalment el govern del president d’Illa l’ha acabat executant. Representants del govern del president Carles Puigdemont i del president Pere Aragonès sostenen que l’aplicació és molt diferent que no s’havia parlat fins ara. Alfonso, en canvi, diu que els governs catalans i espanyols fa temps que hi treballen, també en la legislatura passada, i que els equips tècnics ja havien engegat els processos d’integració amb els cossos de seguretat espanyols.

Alfonso destaca que la llei amb què opera el CAT-112, la llei 9/2009, de 30 de juliol, del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya, és molt clara i indica que els teleoperadors s’encarreguen de recollir tota la informació dels incidents que passen a Catalunya i d’avisar els serveis d’emergència. “Recollim la trucada i la passem als cossos i òrgans corresponents, que són els encarregats de la resolució. Nosaltres decidim a qui ho enviem”, comenta Alfonso. I la part més important de totes, i en què s’ha centrat bona part de la polèmica: el cas es traspassa al cos que té competències sobre la incidència.

Avui, tots els cossos d’emergència catalans ja són integrats completament al CAT-112. Parlem dels Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat de Catalunya, el Sistema d’Emergència Mèdiques (SEM) i els Agents Rurals. També la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona i bona part de les policies locals. I ara, fruit de l’acord entre el govern espanyol i català, també hi haurà la Guàrdia Civil i la policia espanyola.

La integració encara no és definitiva perquè és en fase de proves. Alfonso explica que, d’un vessant operatiu, la integració és positiva. A partir d’ara, els sistemes telemàtics de la policia espanyola i la Guàrdia Civil seran incorporats al sistema del 112 i això permetrà de traslladar la informació directament i telemàticament. Fins ara, segons que explica Alfonso, es feia per via telefònica i diu que era un procés més lent. També deixa clar que els cossos d’emergència de l’estat espanyol no tindran pas accés a tota la informació dels incidents. I que, si això canviés, seria fruit d’un acord pres a les juntes de seguretat.

Quina policia us vindrà a casa si truqueu al 112?

“Si truco al 112, ara potser m’enviaran una patrulla de la Guàrdia Civil o la policia espanyola a casa?” Això s’ho ha demanat molta gent aquests darrers dies. Les primeres informacions que van transcendir no eren gens clares i el to dels discursos al Departament d’Interior i al Ministeri d’Interior espanyol també ha anat canviant.

La consellera Parlon va comentar que la policia espanyola i la Guàrdia Civil solament actuarien en avisos que formessin part de les seves competències. Això mateix diu Alfonso: “Traslladem la informació als organismes i als cossos que tenen competència en l’incident.” Els Mossos d’Esquadra són la policia integral de Catalunya i aglutinen bona part de les competències. Enguany, entre el gener i el novembre, el 112 ha derivat 989.000 avisos als Mossos; 181 a la policia espanyola i 57 a la Guàrdia Civil.

En un primer moment, agents dels Mossos van expressar a VilaWeb que havien rebut l’anunci de la integració amb cautela perquè no tenien prou informació per a valorar-ho. “L’estatut ens reconeix com a policia integral i s’han de respectar les competències que ens són assignades”, deia una agent.

Fonts oficials dels Mossos consultades per VilaWeb insisteixen que no derivaran mai recursos de la policia espanyola i la Guàrdia Civil en casos que són competència seva. És a dir, per exemple: si truqueu al 112 notificant un incident sobre seguretat ciutadana, el cas serà atès per la policia catalana perquè en té la competència.

Els Mossos destaquen que fins ara ja hi havia una bona coordinació amb els cossos de l’estat espanyol i que ara s’ha acabat formalitzant.

Quines competències tenen la policia espanyola i la Guàrdia Civil a Catalunya?

A Catalunya, els Mossos d’Esquadra tenen assignada la majoria de competències. Les més importants són la seguretat ciutadana i d’ordre públic, la policia administrativa i judicial i el trànsit. Esperen d’assumir-ne dues de noves: la seguretat als ports i als aeroports, tal com s’havia compromès a fer el ministre Marlaska. Se n’havia de parlar a la junta de seguretat que s’havia de fer abans de les eleccions, però es va suspendre. Es preveia que se’n parlaria a la junta del 5 de desembre, però no hi va haver cap mena d’acord en aquest aspecte.

Els Mossos no són l’única policia que opera a Catalunya. La Guàrdia Civil i la policia espanyola també hi tenen competències. La policia espanyola, per exemple, aglutina totes les qüestions d’estrangeria, l’expedició dels documents d’identitat i el compliment de la normativa en matèria de joc i delictes relacionats amb la droga. La Guàrdia Civil s’encarrega de la legislació sobre armes i explosius, la gestió de les fronteres, el control dels ports i aeroports i el control del medi per via del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA), entre més qüestions.

Què en pensen, els treballadors del 112?

Els treballadors del 112 consideren que la integració de la policia espanyola és una jugada de la política institucional. “Com que es negocia una ampliació de competències dels Mossos d’Esquadra –ports i aeroports–, el ministre Grande-Marlaska necessita vendre primer que ha aconseguit alguna cosa per a la policia espanyola, per a després constatar que tot continuarà igual. A més, això permet a l’oposició del parlament fer-se els indignats amb una qüestió que a la pràctica no té gaires efectes”, recullen un comunicat de la CGT.

Martí Vallvé, delegat de la CGT del comitè d’empresa del 112 de Reus, explica que, a efectes pràctics, l’única cosa que passarà és que els cossos tindran una capacitat de resposta immediata en l’àmbit en què siguin competents. En el comunicat, es queixen que s’hauria de parar atenció en la policia local, que encara no s’ha integrat completament al 112, i que els treballadors de la seu del 112 de Reus fa un any i quatre mesos que fan vaga, i els de la Zona Franca fa gairebé un any. “Tenim condicions precàries i estem subjectes a un conveni de telemàrqueting. Aquest fet també afecta la qualitat del servei i la ciutadania: més temps d’espera, trucades perdudes i l’atenció d’uns treballadors esgotats”, es queixen.

El president Illa compareixerà dimecres

ERC, Junts per Catalunya i la CUP han criticat durament que la Guàrdia Civil i la policia espanyola s’hagin integrat al 112. El president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, ha dit al president Illa que no negociarien el pressupost del 2025 si no rectificaven. “Reverteixin el despropòsit dels Mossos i el 112 de la junta de la setmana passada o no comptin amb nosaltres”, digué al parlament.

Dijous, el parlament es va oposar a reclamar al govern que impedís la integració. Junts i ERC havien arribat a un acord per a esmenar les respectives mocions del govern. L’esmena sobre la policia espanyola tan sols va tenir el suport de Junts, ERC, la CUP i Aliança Catalana. Els Comuns es van abstenir i la resta de partits s’hi van oposar.

El text pactat reclamava al govern que rectifiqués de manera immediata els acords de la junta de seguretat de Catalunya perquè consideraven que propiciaven una reculada clara en les competències que ostentava Catalunya en matèria de seguretat. A més, demanaven de blindar, de manera immediata, la presència del cos de Mossos d’Esquadra en ports i aeroports.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, compareixerà demà passat al ple del parlament per explicar els acords de la junta de seguretat de Catalunya. Junts, ERC, els Comuns i la CUP van registrar conjuntament una petició de compareixença al parlament. Els partits volen que Illa expliqui els acords i detalli el posicionament i l’estratègia política del Departament d’Interior i Seguretat Pública.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor