Insults contra un regidor de Compromís de la Vila Joiosa que va defensar una moció per a normalitzar el nom de la població

  • El Partit Popular ha emprès una ofensiva contra la normalització dels topònims · Ha amenaçat de recórrer als tribunals contra el canvi de nom de València

VilaWeb

Redacció

19.02.2017 - 21:00
Actualització: 19.02.2017 - 22:12

‘Eh tu, hijodeputa, ¿me vas a obligar a decir Vilachochosa? Estamos en España, Maricón! Catalanista!’ Així comença el relat que Josep Castiñeira, regidor de Compromís a la Vila Joiosa, ha penjat al seu mur de Facebook per explicar l’incident que va tenir dimecres quan tornava a casa. ‘Visc als afores del poble i m’agrada tornar caminant a la nit –ha explicat a VilaWeb–. I, passat el pont del riu, a l’altra banda, venien dos paios. De sobte, un em van cridar: “Oye tu, hijo puta.” I em va soltar el reguitzell d’insults. No sé qui són, òbviament, no em vaig parar a esbrinar-ho i vaig continuar caminant. No els vaig veure la cara. Dos personatges, d’uns trenta anys aproximadament, amb actitud de perdonavides i molt desagradables. Jo no tenia ganes de crear més conflicte.’

Tot plegat té relació amb una moció que el dia 26 de gener Castiñeira va defensar al ple municipal per a normalitzar el nom de la població. La moció va obtenir el suport del PSOE, que hi governa en minoria, i d’Esquerra Unida del País Valencià. No va reeixir i la Vila Joiosa continua tenint el doble nom en català i en castellà. Una anomalia, si es té en compte que és l’únic municipi de la Marina que encara manté aquesta rèmora del passat.

El fet que Compromís presentés la proposta va ser utilitzat pel Partit Popular per atiar el foc a les xarxes. Els insults contra Castiñeira es van multiplicar. L’assenyalaven i el titllaven de catalanista. Dies més tard va venir l’episodi de la intimidació al carrer.

El regidor va explicar els fets dijous passat al ple municipal. Tots els grups van lamentar-ho i li van donar suport. Tret del PP. ‘El comentari del portaveu, l’ex-batlle Jaime Lloret, quan se n’anaven, va ser en to irònic: “Mira, ara se’ns ha enfadat”, va dir.’ Castiñeira el responsabilitza de la intimidació de què fou objecte, perquè Lloret no va fer res per evitar els insults que els militants i simpatitzants del PP escrivien al seu mur de Facebook.

 

El regidor de Compromís es declara sobrepassat per la situació i agraeix les mostres de suport que continua rebent. Alhora, lamenta l’incident perquè a la Vila Joiosa no hi ha hagut mai cap conflicte entorn de la llengua. És per això que, en el ple de dijous, el regidor de Compromís va acusar el PP de fer joc brut. ‘Ells ni tan sols s’havien oposat a la moció en la comissió informativa. Ciudadanos, sí, però el PP havia dit que s’abstenia perquè pensaven que era un tema sense importància i que no era la preocupació de la gent. Crec que ha estat una tàctica posterior. Imagine que no perden l’oportunitat de clavar-los el dit a l’ull al PSOE que governa. Em fot, perquè no ha sigut una qüestió d’essencialisme blaverista com en alguns altres llocs, sinó una tàctica calculada per a traure’n rèdit polític.’

Ofensiva del PP contra la normalització dels topònims
L’oposició del PP a normalitzar el nom de la Vila Joiosa no és pas cap fet aïllat. El 10 de febrer el ple del consell va aprovar el canvi oficial del nom de la ciutat de València que també encara mantenia la doble grafia.

Resulta que l’any 1996, quan Rita Barberà era batllessa de València, es va aprovar aquest canvi a proposta del líder d’Unió Valenciana, Vicente González Lizondo. El canvi no es va aplicar. Així i tot, el president de la gestora del PP a la ciutat de València, Luis Santamaria, ha anunciat que recorrerà davant els tribunals contra el canvi de nom oficial. Segons Santamaria, l’aplicació de l’acord del ple del 1996 era sectarisme ideològic del tripartit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor