Les instruccions d’Educació obliguen les escoles a dotar el castellà d’un “ús curricular i educatiu”

  • El document, enviat avui pel conseller Gonzàlez-Cambray, constata totes les sentències judicials que imposen un mínim del 25% de castellà

VilaWeb

Redacció

31.05.2022 - 10:26
Actualització: 31.05.2022 - 13:04

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ja ha enviat a les direccions dels centres educatius les instruccions sobre com hauran de procedir a partir d’avui, dia en què s’acaba el termini donat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aplicar la sentència del 25% de castellà. En el text, la conselleria assumeix la responsabilitat de validar els projectes lingüístics, tal com preveu el decret llei publicat ahir, però demana als centres que assumeixin el castellà com a llengua d’ús curricular i educatiu.

El departament adjunta en la instrucció un qüestionari de set preguntes que la direcció del centre ha de respondre afirmativament si vol que el projecte lingüístic de l’any vinent sigui validat per la inspecció. En una d’aquestes preguntes es demana si el projecte lingüístic del centre preveu també el castellà com a llengua “d’ús curricular i educatiu”.

Si hi ha cap direcció que respongui negativament alguna de les preguntes, caldrà “adaptar el projecte lingüístic i procedir a la corresponent aprovació d’aquesta modificació per part del consell escolar”, diu el document.

Per vetllar que el projecte aprovat s’apliqui, la conselleria també preveu que els inspectors en facin un seguiment, sigui en el marc de les seves visites ordinàries o del pla d’impuls per la llengua o dins un pla d’actuació específic.

Aquest qüestionari s’ha de respondre abans del dia 30 de juny perquè els projectes lingüístics de l’any vinent ja siguin actualitzats amb la nova normativa. Tanmateix, a ulls del TSJC, el termini per a imposar el 25% s’exhaureix avui i, per tant, a partir de demà els centres educatius ja s’haurien d’haver adaptat a la sentència.

En conferència de premsa, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha reiterat que el seu departament assumirà tota la responsabilitat sobre la legalitat dels projectes lingüístics de les escoles. “Els projectes lingüístics s’han de complir. Els docents no poden triar en quin idioma volen fer la classe, l’han de fer en l’idioma que explicita el projecte lingüístic del seu centre”, ha dit.

D’altra banda, el portaveu de Ciutadans al parlament, Nacho Martín Blanco, ha anunciat que demà la seva formació presentarà una denúncia a la fiscalia contra el conseller per “incompliment flagrant” de la resolució del TSJC que imposa un 25% de castellà a les escoles. En conferència de premsa, ha assegurat que el decret del govern és una presa de pèl.

Desplegament del decret i la proposició de llei

Aquesta instrucció desplega tant el decret publicat ahir com de la proposició de llei que és pendent del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries per ser aprovada al parlament. Ambdós documents són la resposta que el departament fa al TSJC sobre la sentència d’imposició del 25%. Així doncs, refusa frontalment l’aplicació de percentatges i diu al tribunal que els projectes educatius i lingüístics es faran d’acord amb l’entorn sociolingüístic dels centres.

Sobre la distribució del català i el castellà, el projecte de llei que van pactar PSC, ERC, Junts i els comuns ja atorgava al castellà el rang de llengua “d’ús curricular”, com recull el qüestionari de la instrucció. Segons ERC i Junts, això no implica que el castellà sigui vehicular. Per al PSC, en canvi, aquesta denominació vol dir que aquest idioma és llengua de currículum i, per tant, es pot fer servir en matèries diferents de la de llengua castellana.

Repàs de la normativa

El document que han rebut les direccions fa, primer de tot, una repassada de la normativa aplicable i el camí jurídic que ha portat fins a l’enviament d’aquestes instruccions. Es recorda que el 16 de desembre del 2020 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va establir que la Generalitat havia de prendre les mesures necessàries per a garantir un mínim d’un 25% de classes en castellà.

El conseller assegura que, de llavors ençà, la Generalitat ha emprès diverses iniciatives amb la finalitat d’aprovar un marc normatiu estable “que proporcioni seguretat jurídica i respongui a l’objectiu d’assolir un ús normal de les dues llengües oficials en els centres educatius sostinguts amb fons públics”.

La darrera d’aquestes accions va ser ahir, quan el consell executiu féu una reunió extraordinària per a aprovar el decret llei, que ja és vigent, però que s’aplicarà el curs vinent. El text concreta que els projectes lingüístics i les mesures adoptades i que no s’ajustin als criteris i objectius bàsics que estableix “han de ser revisats en el termini més breu possible” durant el curs 2022-2023.

El document remarca que el projecte lingüístic de cada centre s’ha de “revisar i modificar”, si escau, segons el coneixement oral i escrit i de l’ús de les llengües que l’alumnat acrediti en les diferents etapes educatives. La revisió es farà mitjançant proves i avaluacions periòdiques, tant internes com externes, en períodes no superiors a dos anys.

Ací podeu consultar el document sencer:

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor