11.08.2016 - 10:25
MADRID, 9 (EDIZIONES/Portaltic)
Snapchat és aquesta plataforma en la qual crees històries amb vídeos o imatges de fins a deu segons que desapareixen a les 24 hores. Instagram, per part seva, és una xarxa social per pujar fotografies retocades que mostrin alguna cosa, ja sigui un paisatge, la teva millor autofoto o el teu gat. Però això ha canviat amb l’arribada d’Instagram Stories, que incorpora el mateix concepte base que Snapchat, tot fent les dues aplicacions competència directa.
El 2013, el gegant de les xarxes socials, Facebook, va voler obtenir l’aplicació de la icona groga per tres mil milions de dòlars, però els creadors ho tenien clar: en aquell moment, prometia, i en el futur seria quelcom molt millor. Per contra, Instagram és propietat de la companyia tecnològica des del 2012, i és una de les aplicacions amb més rapidesa de creixement dels últims tres anys, més encara que Twitter i que la pròpia Snapchat.
L’app de Facebook sobrepassa els 80 milions de fotos publicades diàriament i té més de 500 milions d’usuaris; Snapchat té més de 110 milions d’usuaris actius al dia i més de sis mil milions de reproduccions cada 24 hores. I tot i que les dues aplicacions s’especialitzaven en una cosa diferent (fotografies retocades i imatges/vídeos que s’autodestrueixen a les 24 hores, respectivament), amb l’arribada d’Instagram Stories la cosa ha canviat. Instagram s’ha posat de ple en el sector i els dos serveis ofereixen, si fa no fa, el mateix.
La guerra entre els dos softwares acaba de començar. Instagram Stories vs. Snapchat. Quina de les dues serà l’app més utilitzada? Aquí hi ha les principals característiques de cadascuna per saber el que ofereixen i com ho ofereixen.
INSTAGRAM STORIES, UNA APP INDEPENDENT?
Instagram Stories arriba integrat completament amb l’app d’Instagram; no cal descarregar res més. Perquè aparegui, requereix actualitzar l’última versió d’Android o iOS i és molt fàcil de reconèixer: apareixerà una nova barra en la part superior de la pestanya de començament amb les icones de perfil de les persones que hagin publicat una història.
Això és una gran avantatge. Les noves opcions d’Instagram Stories són un afegit al que ja es podia fer, de manera que qui vulgui seguir pujant les seves fotos més “artístiques” podrà fer-ho sense problemes.
Instagram té més usuaris que Snapchat, els quals pot ser que ja no vegin necessari canviar d’aplicació per fer (gairebé) el mateix. Quantes més coses es tenen en un mateix lloc, sense haver de navegar entre apps, molt més còmode per a tots.
FUNCIONAMENT BASE
Snapchat i Instagram Stories es basen en el mateix concepte: una persona pot crear històries (o ‘snaps’) gravant vídeos o fent fotografies, els quals tenen un màxim de durada (10 segons) i estan visibles durant un temps determinat, 24 hores, abans que desapareguin de la plataforma.
Una vegada capturat el contingut, tan sols cal enviar-lo a la història seguint els passos, que no són més que polsar en una o dues caselles ben assenyalades. La diferència aquí rau que Snapchat no només permet afegir el contingut a la història pública, sinó enviar les coses a persones individuals de la teva llista d’amics o seguidors. El factor ‘privat’ també és present en l’aplicació de la icona groga.
PUBLICACIÓ DEL CONTINGUT
Per publicar contingut a Instagram Stories n’hi ha prou amb obrir l’app i lliscar la pantalla d’esquerra a dreta en la mateixa pestanya de començament (també es pot polsar l’icona del ‘+’ de la part superior esquerra). Una vegada allà, només cal gravar o fer la foto, afegir els detalls que es vulguin amb text o pintant, i enviar la creació a la història perquè ho puguin veure els seguidors.
A Snapchat, segons s’obre l’app ja es pot començar a fer un ‘snap’, sense necessitat d’anar a un menú diferent. Quan s’acaba, s’afegeix text, dibuixos, ‘stickers’ o filtres de tota mena, i s’envia a la història o a una o diverses persones específiques.
Així, a l’hora d’enviar el contingut Snapchat ho fa més senzill, ja que és directe, està l’opció en pantalla segons obres l’app. En el cas d’Instagram Stories, que això aparegui res més obrir Instagram és difícil, ja que el fonamental (encara) d’aquesta plataforma són les fotografies o vídeo que van directes al perfil i veure el que altres publiquen en aquesta línia.
AFEGITS A LES CREACIONS: FILTRES, TEXTOS I ALTRES
En els seus primers dies de vida, Instagram Stories no té filtres, però sí amb opcions per afegir text al contingut i emojis amb el teclat, així com per pintar de tres formes diferents. Tampoc arriba amb ‘stickers’ o amb cap altre afegit més.
Snapchat, per part seva, té un ampli repertori de filtres que fins i tot van canviant amb el temps. A més, es poden afegir emojis de diferents mides, ‘stickers’, text de dos estils o dibuixos fets a mà.
Tot i que, de moment, Snapchat compti amb més repertori amb el qual personalitzar els ‘snaps’, Instagram Stories és encara una eina molt jove, de manera que no seria estrany que en un futur no molt llunyà incorporés més contingut.
VEURE LES HISTÒRIES D’ALTRES
Instagram Stories té una interfície molt fàcil i bàsica perquè es puguin veure les històries d’altres. Res més entrar en l’app, en la part superior apareixen les fotos de perfil d’aquells que han pujat una història. Si està en vermell, és que encara no s’ha vist; si està en gris, no és res nou.
Si vols veure els ‘snaps’ dels teus amics, a l’hora d’entrar a Snapchat hauràs de lliscar la pantalla de dreta a esquerra i esperar que se’n vagin carregant les publicacions. No és difícil de descobrir, però no és tan directe com en l’app de Facebook.
AGREGAR AMICS
En aquest apartat rau una de les diferències més cridaneres dels dos serveis. Instagram Stories, en estar integrat amb Instagram, fa que resulti molt senzill trobar gent: nom d’usuari, nom de la persona, número de telèfon, amic de Facebook o suggeriment; moltes opcions que finalitzen en un simple botó de “seguir” per poder veure les seves publicacions.
A Snapchat la cosa és una mica més complexa. Hi ha tres formes d’agregar amics: amb el Snapcòdig, que és un codi que amb només amb escanejar-ho afegeix a la persona; amb el número de telèfon, o amb el nom d’usuari. Si es vol seguir, per exemple, un famós, cal tenir el seu usuari o codi exacte, ja que sinó serà bastant impossible. En no haver suggeriments o la possibilitat d’agregar contactes d’altres xarxes socials restringeix un poc també el fet d’afegir nous amics.