16.07.2020 - 21:50
Ara fa una setmana, el 10 de juliol, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va detectar un augment sobtat, en un sol dia, del nombre de casos de covid-19 confirmats, especialment al Segrià i a l’Hospitalet de Llobregat. Però d’una manera singular a Barcelona, on es va passar d’una setantena de casos dijous a 257 l’endemà. Passats set dies, les dades indiquen que no era pas una anomalia, sinó una tendència confirmada d’una progressió exponencial de les infeccions a Catalunya. No a tot Catalunya de la mateixa manera, ni de bon tros, però la progressió en aquests llocs on els brots són més importants marca la tendència general, i amenaça d’estendre’s pel territori.
Catalunya començava el 22 de juny l’anomenada fase de represa, amb setanta casos detectats i una tendència a la baixa d’ençà de feia setmanes. Ara la tendència a l’alça és indubtable.
Les darreres dades
Ahir es van afegir 938 contagis nous al total, repartits sobretot entre els darrers cinc dies. D’aquesta manera, l’evolució de les dades –tot esperant l’arribada aquests dies vinents de noves dades que es notifiquen amb retard– és aquests: el divendres 10 de juliol hi va haver 712 contagis; dissabte, 236; diumenge, 189; i dilluns, 315. De moment, d’ahir ja se’n compten 94.
De tots els casos nous comunicats ahir, 246 corresponen a la regió sanitària de Barcelona ciutat, 246 més a la regió metropolitana sud, on hi ha l’Hospitalet de Llobregat, i 199 a la de Lleida –138 dels quals al Segrià.
La tendència d’ençà de la represa
És la confirmació d’una tendència a l’alça. Aquests darrers set dies, del 9 al 15 de juliol, s’han detectat 2.827 casos de covid-19 a Catalunya, que molt probablement augmentaran amb els que encara no s’han afegit al banc de dades. En canvi, la setmana anterior, del 2 al 8 de juliol, se n’havien notificats 1.730.
Si els nous casos es focalitzessin a la regió de Lleida –on hi ha el Segrià–, o a la regió metropolitana sud –on hi ha l’Hospitalet–, s’hi podrien concentrar tots els esforços i restriccions, però la situació ja no és aquesta. A la ciutat de Barcelona, d’una setmana a una altra s’ha passat de 235 casos a 685, el triple. Així mateix, a Girona han passat de 80 a 170 i a les Terres de l’Ebre de 16 a 28. Com explica Gerard Giménez Adsuar, estudiant del màster d’estatística de la UPC, no és que hi hagi més casos simplement perquè es fan més proves, sinó que el percentatge de PCR positives ha augmentat aquestes tres darreres setmanes.
En l’àmbit hospitalari, tot i ser lluny de la situació del març i l’abril, amb centenars d’ingressats a les UCI, també hi ha un canvi clar. D’ençà de final d’abril, cada vegada hi havia menys pacients en estat crític, però aquests darrers dies s’ha passat de 40 malalts a les UCI a 48, un canvi de tendència preocupant.
Amb 712 casos detectats divendres de la setmana passada, la situació encara és lluny de la de primers d’abril. Tanmateix, hem de recular fins al 24 d’abril per trobar una xifra com aquesta. Vegeu-ho en aquest altre gràfic elaborat per l’analista de dades Joe Brew: en una divisió per comarques es poden veure, amb intensitat del nombre de casos per cada cent mil habitants, els indrets on hi ha hagut brots d’ençà de començament de juliol.
Casos nous confirmats per cada 100.000 habitants, per comarca (ordenat per incidència acumulada dels darrers 7 dies).
Dades de https://t.co/aZYPfMOPr6. pic.twitter.com/dqIRKmFDpt
— Joe Brew (@joethebrew) July 15, 2020
Les dades actuals són semblants a les de just abans del confinament del març, tot i que llavors no es feien tantes proves de detecció. Tanmateix, l’augment que hi ha hagut aquests darrers dies indica la importància de la feina dels rastrejadors, l’ús de la màscara i les restriccions, per a evitar que tot plegat es descontroli.
Quants treballadors té Salut per a seguir els casos i els contactes de la covid-19?