Íñigo Errejón deixa la política institucional sobtadament

VilaWeb
Errejón, en una imatge d'arxiu.
Redacció
24.10.2024 - 14:51
Actualització: 24.10.2024 - 22:39

El portaveu de Sumar al congrés espanyol, Íñigo Errejón, ha anunciat que deixaria l’escó i la política. Ho ha fet públic en una carta a X. La dimissió arriba després de la publicació anònima a les xarxes socials en què una dona ha denunciat maltractaments per part d’un “polític que viu a Madrid”. En el comunicat, Errejón no fa cap esment explícit d’aquest cas, però sí que ha dit que havia estat una etapa dura i apassionant, i ha matisat: “Amb encerts dels quals estic orgullós i errors que espero contribuir a reparar amb aquesta decisió.”

Tot plegat va començar amb una publicació de la periodista Cristina Fallarás a Instagram que recollia la denúncia anònima d’una dona que narrava els episodis masclistes d’un “polític que vivia a Madrid”. Més endavant parlava d’aquest polític com “l’indignat social” que “mai treia el cap els dies del 8-M”. Això va començar a circular per les xarxes i la gent va començar a assenyalar Errejón. La denunciant el definia com un maltractador psicològic, “un veritable psicòpata, un monstre”.

L’actriu i presentadora Elisa Mouliaá ha estat, a través de les xarxes socials, la primera persona que surt de l’anonimat per denunciar els comportaments masclistes d’Errejón. “Hola, jo soc víctima d’assetjament sexual per part d’Íñigo Errejón i vull denunciar-ho”, ha dit a X.

Segons que ha avançat el diari Público, Sumar sembla que estudiava de prendre una decisió política i col·lectiva al respecte. De fet, la dirigent del partit Yolanda Díaz ha assegurat que Errejón ha deixat tots els càrrecs i ha abandonat la política “com a resultat del procés” d’investigació iniciat per Sumar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristina Fallarás Sánchez (@cfallaras)

A la carta pública, Errejón diu que aquestes darreres setmanes ha anat pensant que havia de prendre algunes decisions importants. “Avui ha arribat el dia de fer-ho”, diu. En el text, diu que ha tingut el privilegi de defensar les idees que considera “més boniques i justes” en una de les dècades “més intenses, però també més dures de la política espanyola”. Això diu que li ha valgut experiències, aprenentatges i motius d’orgull, però també “una mena de vida, quotidianitat, una subjectivitat, una mena de vincles amb l’àmbit públic, amb la fama i amb la resta que passen factura”.

Explica que el ritme i l’estil de vida en la primera línia política li han desgastat la salut física i mental i l’estructura afectiva i emocional. “Fa temps que treballo en un procés personal i d’acompanyament psicològic, però la veritat és que per avançar i per a cuidar-me, necessito abandonar la política institucional, les seves exigències i els seus ritmes. […] En la primera línia política i mediàtica se subsisteix i s’és més eficaç, almenys així ha estat el meu cas, amb una manera de comportar-se que s’emancipa a vegades de les cures, de l’empatia i de les necessitats dels altres.”

“Després d’un cicle polític intens i accelerat, he arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona. Entre una manera de vida neoliberal i ser portaveu d’una formació que defensa un món nou, més just i humà. La lluita ideològica és també una lluita per a construir maneres de viure i relacions més bones, més cuidades, més solidàries i, per tant, més lliures. No es pot dir a la gent que voti diferent de com es comporta en la vida quotidiana”, diu.

Fundador de Més País i una de les figures destacades del naixement de Podem, Errejón ha estat una veu significativa en la política espanyola, conegut per les seves propostes progressistes i per haver encapçalat un espai polític alternatiu d’esquerres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor