Inhabiliten tres anys una exalt càrrec de la Generalitat per permetre la caça d’aus il·legal

  • El Jutjat Penal 14 de Barcelona ha condemnat l'exdirectora general de Medi Natural de la Generalitat i exdiputada d'ICV, Núria Buenaventura, a tres anys i mig d'inhabilitació especial per a feina o càrrec públic per autoritzar el 2009 la captura d'ocells fringíl·lids amb un mètode de caça il·legal.

VilaWeb
Redacció
22.09.2016 - 14:40

BARCELONA, 22 (EUROPA PRESS)

El Jutjat Penal 14 de Barcelona ha condemnat l’exdirectora general de Medi Natural de la Generalitat i exdiputada d’ICV, Núria Buenaventura, a tres anys i mig d’inhabilitació especial per a feina o càrrec públic per autoritzar el 2009 la captura d’ocells fringíl·lids amb un mètode de caça il·legal.

En la sentència, el tribunal considera provat que Buenaventura va dictar una resolució el 17 de juliol del 2009 en què s’aprovava fer una prova experimental sobre el mètode de pega per determinar si era un sistema selectiu o massiu per caçar aus cantaire, malgrat que la normativa autonòmica, estatal i europea prohibien aquest mètode.

La resolució permetia donar autoritzacions per a la captura d’exemplars mascle de pinsà, cadernera, llucareta i passerell i, com a conseqüència, es van atorgar en aquest període 3.374 autoritzacions i es van caçar més de 60.000 exemplars.

Buenaventura va justificar haver dictat aquesta resolució perquè, malgrat la prohibició de caràcter general de la normativa en aquesta matèria, es permetien excepcions per a estudis d’investigació.

L’ha emès després que la Federació Catalana de Caça recorregués la prohibició d’aquest mètode tradicional i el Síndic de Greuges recomanés un estudi per dilucidar si suposava un mètode de caça massiva –com considerava la normativa– o no.

En la sentència, el tribunal considera que Buenaventura va usar com a excusa el supòsit de fer un estudi per permetre de manera “àmplia, generalitzada, sense control i sense voluntat sancionadora” la caça amb aquest mètode malgrat que no comptava amb cap informe tècnic que ho avalava i sense la norma reglamentària que li donés cobertura.

En la sentència es considera que va autoritzar aquest estudi sobre el mètode de caça per contrastar alguna cosa “que era acceptat sense fissures per la comunitat científica”.

“Això suposa que s’hagi traspassat la frontera que separa l’il·lícit administratiu del penal, ja que pot afermar-se que la resolució era clarament contrària a l’ordenament jurídic”, argumenta el jutge.

“En realitat es va tractar d’una torçada del dret en tota regla” en què es va buscar, segons el tribunal, la porta de enrere per aconseguir l’atorgament generalitzat d’autoritzacions per a les captures amb pega el 2009.

A més, critiquen que durant aquest any “no es van implantar mesures serioses i específiques per a la verificació de la veracitat de les dades” que se n’anaven recollint i que els caçadors cumplimentaven sense control.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor