29.10.2024 - 19:38
|
Actualització: 29.10.2024 - 19:56
Un informe del Vaticà posa de manifest la necessitat de millorar els processos canònics de recepció i seguiment de les denúncies d’abús sexual. És una de les observacions del primer “Informe anual sobre les polítiques i procediments de tutela a l’església”, una investigació que respon a un encàrrec del papa per veure què passa i què ha de canviar en l’àmbit de la protecció dels menors i dels adults vulnerables. El text també demana d’establir un procés simplificat per a la dimissió o destitució d’un dirigent de l’església “quan estigui justificat”.
Altres qüestions que destaca la Comissió Pontifícia responsable de l’informe són la necessitat de redefinir i aplicar el concepte de vulnerabilitat a les disposicions actuals de l’església, de tal manera que s’afavoreixi o es promogui que les víctimes assoleixin “la justícia a la qual tenen dret”. A banda, s’estableix la necessitat d’una determinació clara de la jurisdicció dels diferents dicasteris de la Cúria Romana, tot cercant d’assegurar una “gestió eficaç, oportuna i rigorosa” dels casos d’abús sexual remesos a la Santa Seu. A més, el text exigeix de saber les polítiques de danys i compensacions que promoguin una gestió rigorosa de les reparacions, com a part del “compromís i responsabilitat” de l’església per a donar suport a les víctimes “en el camí de la sanació”.
Aquestes observacions, entre més, formen part del primer informe anual sobre les iniciatives de l’església per a la protecció dels menors i dels adults vulnerables, arran de l’encàrrec que el papa Francesc va fer l’abril del 2022. Es tractava, segons l’ordre del màxim pontífex, d’elaborar un estudi “fiable” sobre “què passa i què ha de canviar perquè les autoritats pertinents puguin actuar”, tal com expressava Francesc aleshores. El papa volia que l’informe fos un factor “de transparència i de responsabilització”. Així, el mandat i la visió de l’informe és “la conversió de l’església i el compromís amb la sanació de les víctimes, supervivents i tothom que ha estat afectat per l’abús sexual”. Per impulsar aquesta visió, la Comissió Pontifícia ha adoptat el model de justícia i conversió que consta de cinc pilars, entre els quals hi ha la veritat, la justícia, la reparació i la garantia de no repetició.