Un nou balanç de la repressió policíaca després de la sentència informa de tortures, amenaces i 149 ferits

  • Som Defensores ha presentat un informe amb les denúncies que va rebre arran de les manifestacions contra la sentència

VilaWeb
03.12.2019 - 17:52
Actualització: 03.12.2019 - 18:24

La xarxa d’observadors de vulneracions de drets humans Som Defensores ha presentat un nou balanç d’agressions contra ciutadans arran de les manifestacions contra la sentència. En una conferència de premsa, han explicat que durant les manifestacions es van atendre 149 persones afectades per actuacions policíaques, de les quals 75 van denunciar agressions per part dels Mossos, i 43 de la policia espanyola. D’aquestes, 18 van ser agredides per cops de porra al cap; 32, per projectils de foam; 22, per pilotes de goma, i 8 han denunciat que els havien vulnerat el dret a la integritat moral.

Fins ara, s’han presentat 21 denúncies, de les quals 15 seran representades pel Centre Irídia. D’aquests casos, dos són per cops de porra al cap per part d’agents de la policia espanyola el 18 d’octubre, un cas és pel desplaçament d’una dona per una furgoneta de la Brigada Mòbil dels Mossos a l’exterior de l’aeroport de Barcelona el 14 d’octubre, quatre casos són per actes de tortura o maltractaments en context de manifestació, i un cas és per una agressió amb porra cotra periodistes.

Els altres set casos són per impactes de projectils. D’aquests impactes, dos són de bola de goma, tres són de projectil de foam i en dos casos encara investiguen si va ser projectil de foam o de goma. Pel que fa als lesionats per aquests projectils, dos han perdut un ull i un ha perdut quatre dents.

Com a mínim, dos jutjats catalans investiguen la pèrdua de visió d’un ull de dues persones per culpa d’impactes de projectils de la policia. Es tracta d’un jutjat del Prat de Llobregat, que ha assumit el cas d’una persona que era a l’aparcament de la T-1 de l’aeroport de Barcelona el 14 d’octubre mentre actuaven un grup de policies espanyols amb pilotes de goma i un parell de mossos d’Esquadra amb projectils de foam. L’altre cas s’investiga a Barcelona i és el d’una persona afectada per una bala de goma de la policia espanyola a la plaça d’Urquinaona el divendres 18 d’octubre.

Som Defensores ha atès 85 trucades relacionades amb 49 detencions de manifestants, dos terços dels quals durant els primers deu dies. D’aquests, han donat assessorament jurídic a 23 i representació lletrada a 19.

Així mateix, el Sirecovi ha presentat un informe que recull les vulneracions de drets que han denunciat 22 persones que van ser empresonades de manera preventiva. D’aquestes, 20 han dit que van patir violència física o psicològica en algun moment de la detenció. Justament, és en la detenció quan es denuncien més casos de gran violència física tant per part de la policia espanyola com dels Mossos d’Esquadra.

Algunes de les situacions més greus van passar durant l’estada dels detinguts a la Prefectura Superior de la policia espanyola de la Via Laietana el 18 d’octubre. En gran part dels relats, quatre dels empresonats van manifestar que no havien pogut contactar amb les famílies per via telefònica i, en alguns casos en què sí que els van permetre de trucar-hi, els van obligar a parlar en castellà. A l’informe també es denuncia que tots els reconeixements mèdics es van fer amb presència de la policia i, en alguns casos, amb els detinguts emmanillats, contràriament a les recomanacions internacionals en la matèria, com el Protocol d’Istambul.

Les entitats diuen que vetllaran perquè els agents de Mossos d’Esquadra compleixin, en els sis mesos vinents, la resolució aprovada el 12 de novembre al Parlament de Catalunya, que els obliga a identificar-se amb un codi senzill i curt davant i darrere de l’uniforme i al casc.

Carles Guillot, de Stop Bales de Goma, ha demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, perquè no va prohibir a la policia espanyola de fer servir bales de goma, i ha demanat als grups polítics que revisin els protocols i les armes de la policia, incloent-hi la prohibició dels projectils de foam, que ha qualificat de ‘pedaç de les boles de goma’. També ha reclamat que les investigacions de la Divisió d’Afers Interns dels Mossos es facin públiques i serveixin per a les causes judicials obertes.

Les diverses entitats han denunciat també agressions verbals i amenaces, l’entrada en locals privats per agredir a manifestants, pallisses a manifestants quan se n’anaven sols a casa, les retencions dels observadors, agressions a periodistes, l’ús de gas pebre, l’ús de les furgonetes de la policia per a dissoldre manifestants, l’asfíxia, i, sobretot, ‘l’ànim de càstig i la humiliació’.

La xarxa de Som Defensores és formada pel Centre Irídia per la defensa dels drets humans, el Novact-Institut Internacional per l’Acció Noviolenta, l’Espai de Coordinació Antirrepressiu i el Sistema de Registre i Comunicació per a la Protecció de Víctimes de Violència Institucional (Sirecovi) de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) i la plataforma Stop Bales de Goma.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor