[INFORME] Salut manté la previsió que el pic assistencial serà en les vigílies del 14-F

  • Un nou informe de Salut situa el 14-F en un escenari de més de 3.000 contagis diaris i uns 620 pacients a l'UCI

VilaWeb
Redacció
14.01.2021 - 16:35
Actualització: 14.01.2021 - 16:49

El Departament de Salut ha actualitzat les previsions epidemiològiques de cara a les eleccions del 14 de febrer, que de moment continuen en peu a l’espera de la decisió final dels partits. En aquest sentit, Salut ha “reequilibrat” els dos escenaris que ja va fer públics a principi de setmana, després que el govern hagi decidit d’allargar una setmana mes les restriccions dictades el 7 de gener.

Tanmateix, cap dels escenaris no contempla una possible acceleració de la pandèmia, tal com ha passat a la Gran Bretanya o Irlanda arran de la nova variant del virus. “És impossible de preveure”, asseguren fonts del departament, que tampoc no descarten que aquesta inestabilitat de la pandèmia acabi afectant també a Catalunya, on s’ha detectat un cas de la VUI 202012/01 pel cap baix.

Els escenaris de la pandèmia

Pel que fa al primer escenari, el més optimista, Salut contempla una reducció de la velocitat de reproducció (Rt), mentre no s’aixequin les restriccions (25 de gener). Segons aquest model, el pic de contagis seria el 19 de gener amb unes 4.500 o 5.000 infeccions noves cada dia, mentre que el pic d’ocupació de les UCI seria el 3 de febrer amb uns 650 pacients.

Utilitzant les dades d’aquest escenari, Salut estima una davallada lenta de la tercera onada. Així doncs, el 14 de febrer, la pressió assistencial continuaria essent extremadament alta: 3.000 contagis diaris i uns 620 ingressats a l’UCI. “No podem esperar que el virus es desplomi com va passar al juny”, afirmen fonts del departament.

El segon escenari, en canvi, contempla “un cert impacte” dels festius de Cap d’Any i Reis —un efecte que no ha existit amb Nadal i Sant Esteve—, de manera que la pandèmia podria créixer a un ritme més alt. Per tant, el pic del 19 de gener suposaria uns 6.000 contagis diaris, mentre que el pic d’UCI (7 de febrer) comportaria 770 ingressats.

Utilitzant aquest model, el departament estima que el 14 de febrer Catalunya experimentaria un descens molt lleu de la tercera onada —4.000 infeccions diàries i 750 pacients a l’UCI—, que tindria una afectació perllongada en la xarxa assistencial.

Cal tenir en compte que a partir dels 400 llits d’UCI ocupats es comença a desprogramar l’activitat no urgent en els hospitals més afectats. Amb 500 llits plens, la desprogramació ja és pràcticament generalitzada. A partir dels 650, els hospitals es veuen obligats a alterar o ajornar fins i tot els processos urgents.

Hi haurà eleccions?

La pregunta del milió de l’actualitat política tindrà resposta demà després de la reunió dels diversos partits parlamentaris. Fonts de Salut han descartat oferir una resposta, ja que és una situació que involucra drets fonamentals. De totes maneres, han indicat que la mobilització de 5 milions de persones, en un altre context, no seria recomanable.

Així mateix, les fonts han assegurat que l’escenari més plausible de cara el 14-F és el primer, tot i que pot patir petites modificacions perquè diàriament es reequilibren els models matemàtics. Tanmateix, no han descartat que en les pròximes setmanes s’hagin de prorrogar o endurir les actuals restriccions. Si continua el creixement haurem de continuar reduint la mobilitat i la interacció social. Podem ser el més quirúrgic possible, però aquestes són les mesures efectives”, han afegit.

La hipòtesis nul·la

A banda dels dos escenaris, Salut també té en compte la hipòtesi que les restriccions no tinguin cap mena d’efecte sobre la pandèmia. Segons aquesta suposició, que no és pas un model, Catalunya rondaria els 9.000 contagis diaris i els 1.200 pacients a l’UCI. “En cap cas arribarà a passar. Davant de qualsevol creixement o repunt es prendran mesures més contundents que les actuals”, matisen fonts del departament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor