L’informe de les restes d’Aurora Picornell confirma la violència del seu assassinat

  • El document, presentat fa dos anys al jutjat de Manacor, s'ha inclòs també en la causa contra Le Senne

VilaWeb
Imatge de la fossa on es va trobar Aurora Picornell
Redacció
04.10.2024 - 11:13
Actualització: 04.10.2024 - 12:14

L’informe forense de les restes d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar confirma el caràcter violent d’aquests assassinats. El document, incorporat per Memòria de Mallorca a la investigació del cas Le Senne, ja es va presentar al jutjat de Manacor fa dos anys com a prova judicial dels crims franquistes.

Ara l’informe, destapat per Última Hora, confirma les tortures a Picornell abans de ser assassinada, el 5 de gener de 1937.  També diu que li van disparar tres vegades al cap. Aquests documents es fan cada vegada que s’obre una fossa i s’hi troben víctimes de la repressió. És el govern que els emet, perquè, segons la llei de fosses, cada vegada que s’observen violacions dels drets humans en una fossa s’ha de denunciar amb l’informe corresponent.

Memòria de Mallorca ha confirmat que se sent molesta per la manera com s’ha filtrat el document a la premsa i presentarà un queixa al jutjat. També justifiquen l’aportació de la prova en la causa contra Le Senne, atès que el president del parlament va tractar de desacreditar la condició de víctima de Picornell fent referència a la seva vida privada.

Una troballa històrica

Dia 20 d’octubre de 2022 es va anunciar una troballa històrica: les restes de Picornell, un dels grans símbols de l’esquerra mallorquina. Aurora Picornell fou una política i sindicalista mallorquina, dirigent del Partit Comunista i molt activa durant la Segona República. Arran de la guerra de 1936-1939, els franquistes es van apoderar de Mallorca i la van detenir.

La nit de Reis del 1937, la van torturar al convent de Montuïri i la van assassinar al cementiri de Porreres, juntament amb quatre costureres més: Catalina Flaquer Pasqual, les germanes Antònia i Maria Pasqual Flaquer i Belarmina González Rodríguez. Totes són conegudes per les Roges del Molinar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor