17.04.2019 - 18:08
|
Actualització: 18.04.2019 - 07:52
Aquesta tarda, s’ha filtrat un informe des del Parlament Europeu a El Periódico i posteriorment a l’Agència EFE i a La Vanguardia que assegura que el president Carles Puigdemont no tindria la immunitat que li atorgaria la condició d’eurodiputat fins que no recollís l’acta a Madrid i assumís el càrrec a la sessió constitutiva del nou Parlament Europeu el 2 de juliol. Segons que han confirmat a VilaWeb persones que han tingut accés a l’informe, no va signat ni duu cap logotip de l’eurocambra.
És un ‘informe confidencial’ dels serveis jurídics de la cambra, segons que han explicat fonts del departament de comunicació del Parlament Europeu a VilaWeb, que es contradiu amb la interpretació que fins ara s’havia fet. No és un document decisori, perquè el plenari i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea poden prendre la decisió que considerin convenient, segons els advocats de Puigdemont.
Segons EFE, aquest informe dels serveis jurídics del Parlament Europeu s’ha elaborat a petició de l’actual president de la institució, Antonio Tajani. ‘D’acord amb l’article 146 del reglament, la protecció de l’article 9 (immunitat) estén els seus efectes per als nous elegits a l’eurocambra el 2 de juliol de 2019 a les deu del matí’, diu l’informe. També diu que els dirigents independentistes han de jurar la constitució espanyola de manera ‘física’, tot i que hi ha precedents en què no ha calgut.
El president ha reaccionat a la informació amb ironia:
Veig que @Antonio_Tajani també ha llegit l’editorial d’El País. https://t.co/yBQOPnM6J3
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) April 17, 2019
L’advocat Gonzalo Boye ha dit que ‘de dret, en parlarem amb els qui en saben’, en una clara referència al Tribunal de Justícia de Luxemburg.
@Antonio_Tajani confunde deseos con realidad pero de derecho hablaremos con los que saben así es que me voy a por más 🍿 🍿🍿
— Gonzalo Boye (@boye_g) April 17, 2019
@Antonio_Tajani me has alegrado el día: “…enjoy a full article 9 immunity” y “a candidate under a national arrest warrants in Spain may run as candidate for EP elections in Spain”… ya lo sabíamos desde hace meses pero da gusto ver que lo reconoces 🍿🍿🍿
— Gonzalo Boye (@boye_g) April 17, 2019
Específicament, l’informe que s’ha filtrat diu que és ‘necessària’ la presència de Puigdemont a Madrid i que juri la constitució espanyola per ‘ser inclòs en la llista de diputats que les autoritats espanyoles comunicaran al Parlament Europeu’. Afegeixen: ‘Si fos detingut en aquest moment, les autoritats judicials espanyoles haurien d’autoritzar que pogués complir aquests tràmits. Sense aquesta autorització, la recollida de l’escó dependria de les autoritats judicials espanyoles.’
Sobre l’opció d’Oriol Junqueras de recollir l’acta i jurar la constitució, diu que en el passat les autoritats espanyoles han donat els permisos penitenciaris pertinents, però que s’ha de decidir ‘cas per cas i segons les circumstàncies’. Això deixaria la porta oberta a impedir a Junqueras de recollir l’acta de diputat.
Què passarà amb la immunitat de Junqueras quan sigui eurodiputat?
L’última paraula, del Tribunal de Luxemburg
L’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, sosté que els eurodiputats gaudeixen d’immunitat des del moment en què es comuniquen els resultats electorals. ‘Si hem demostrat res fins ara, és que no acostumem a improvisar, fem les coses meditades. No és tan sols una persona, hi ha un equip de gent que pensa les coses i mira tots els angles. No actuem per impulsos’, va dir en una entrevista a RAC-1.
Jaume Alonso-Cuevillas, també advocat del president, va dir que l’última paraula la tindria el Tribunal de Justícia de la Unió Europea: ‘Ja comptem que ni la Junta Electoral ni el Tribunal Suprem espanyol no ens hi posaran cap facilitat. No cal ser endeví, però afortunadament això no es discutirà als tribunals espanyols sinó als europeus. Acabarem a Luxemburg, i aquí hi ha partit i debat’, va declarar a Europa Press.
Per una altra banda, el vice-president primer del parlament, Josep Costa, ha piulat una imatge amb un fragment de l’informe Donnez, que sempre se cita en les decisions sobre immunitat i que serveix perquè el Parlament Europeu interpreti des del 1986 que la immunitat és efectiva a partir de la proclamació dels resultats.
Digui el que digui @Antonio_Tajani, que no sembla una figura neutral en aquesta discussió, el Parlament Europeu interpreta des del 1986 (informe Donnez), que la immunitat parlamentària té efecte des del moment que un diputat és proclamat electe. pic.twitter.com/0PCbSkl3ok
— Josep Costa (@josepcosta) April 17, 2019