L’informe definitiu d’Oriol Mitjà rebaixa l’aplicació del passaport d’immunitat en el pla de desconfinament

  • El document -que servirà de base al Procicat per elaborar el text definitiu de la Generalitat pel desconfinament de Catalunya- planteja també un rastreig de contactes via Bluetooth amb caràcter voluntari i anònim

VilaWeb
Redacció
21.04.2020 - 18:11
Actualització: 21.04.2020 - 18:39

El govern català va presentar diumenge un decàleg deu punts per a dur a terme pla de desconfinament que havia elaborat el metge Oriol Mitjà i els experts del Departament de Salut, seguint els criteris de l’OMS. En el número vuit es recomanava estudiar l’aplicació del passaport d’immunitat, és a dir, un document que havia d’incloure l’estat immunològic de cada persona. Aquesta mesura va generar certa polèmica des d’un punt de vista ètic, però ahir continuava inclosa en l’esborrany de l’informe al qual va accedir VilaWeb. Avui, en l’informe definitiu distribuït pels mitjans, l’eina del passaport ha estat rebaixat a una recomanació i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, l’ha valorat com una ‘possibilitat’.

De fet, en el nou text ja no es diu Passaport d’Immunitat, sinó acreditació d’immunitat. Continua formant part de les estratègies de detecció de casos i contactes, però no es desenvolupa el seu funcionament fins a l’apèndix, al final de l’informe. També posa especial èmfasi en el fet que la seva aplicació té ‘limitacions socials’, que cal desenvolupar amb criteris ‘bioètics i assegurar la màxima privacitat.

La seva forma de funcionar no ha patit cap canvi respecte de l’esborrany inicial. Els resultats partirien del cribatge poblacional a gran escala que es farà en la població amb 1,5 milions de proves PCR i 6 milions de proves serològiques ràpides. Els resultats d’aquests s’utilitzarien per aquesta acreditació que podria ser en forma paper o digital. Cadascú tindria un estatus o altre segons el resultat de les proves: l’estatus vermell seria per a aquells a qui la prova PCR hagués sortit positiva o haguessin tingut un contacte directe recent –aquest rastreig funcionaria amb una aplicació mòbil–; l’estatus groc, si té una PCR negativa de fa menys de trenta dies i no té contactes ni símptomes; i estatus verd si té anticossos (IgG) contra el coronavirus i una PCR negativa.

El document -que servirà de base al Procicat per elaborar el text definitiu de la Generalitat pel desconfinament de Catalunya- recomana també l’inici immediat d’un estudi a 30.000 persones per a saber el percentatge d’immunitat en la població. Actualment es calcula que només un 15% de la població és immune a la Covid-19, de manera que el gruix dels ciutadans de Catalunya encara és susceptible de ser infectats o transmetre la malaltia.

També recomana fomentar l’ús de l’app StopCovid19  per a ‘continuar duent a terme la vigilància de símptomes a través del temps i espai’, i integrar-hi un ‘sistema per fer el rastreig de contactes’ amb Bluetooth. El document concreta que l’ús ha de ser voluntari, basat en el consentiment dels usuaris, i respectant les normes europees de privacitat i protecció de dades personals.

Per a iniciar la ‘relaxació del confinament de la població general’, l’informe diu que cal mantenir del grau de mobilitat per sota del 65% si no es vol tenir el risc d’un rebrot. El desconfinament s’hauria de fer en cinc passes: tornada de les persones sanes als llocs de feina no essencials; sortida al carrer de les persones sanes per evitar l’esgotament social; obertura de bars, restaurants i actes o esdeveniments amb un aforament inferior a les trenta persones mantenint la distància social entre els clients i els assistents; obertura d’escoles, d’equipaments culturals i esportius per a ús individual; i obertura de negocis i esdeveniments amb un aforament superior a les trenta persones.

L’informe també constata que el transport públic representa una via ‘molt important’ de transmissió de la infecció, i posa com a exemples les ciutats de Londres i Nova York. Els principals factors que ho propicien són el nombre de contactes establerts durant el viatge i el temps de recorregut. Per tot això, el document entregat avui al Govern proposa mesures de control de temperatura als principals nodes de comunicació.

Així, se’n farien als accessos de les estacions i parades d’autobusos, de manera preventiva, amb l’objectiu de detectar aquelles persones amb febre i simptomatologia abans que entrin al sistema. Segons el text, aquesta cobertura pot requerir contractació de personal.

Consulteu ací l’informe complet:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor