Un informe dels Mossos sobre Villarejo denuncia les males praxis del jutge del cas Vólkhov

  • Acusen el jutge Joaquín Aguirre de voler esquitxar el major Trapero i un sots-inspector dels Mossos en un cas de narcotràfic

VilaWeb

EFE

18.12.2021 - 13:27
Actualització: 20.12.2021 - 19:04

Un informe que els Mossos d’Esquadra han remès al magistrat que instrueix el cas contra l’ex-comissari José Manuel Villarejo conté un reguitzell de retrets al jutge de l’anomenat cas Vólkhov per la seva recerca d’una trama de presumpta corrupció policíaca en què es van investigar comandaments del cos.

En l’informe, al qual ha tingut accés EFE, els agents s’ofereixen al jutge de l’Audiència espanyola Manuel García Castelló per investigar si Villarejo, al costat d’un ex-inspector i un ex-comisari de la policia espanyola, van dissenyar un pla per desprestigiar l’ex-fiscal David Martínez Madero i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, obrint de manera irregular una causa penal per esquitxar-los.

L’informe es basa en l’enregistrament d’una conversa entre Villarejo i els dos policies, filtrada fa uns mesos als mitjans, en què suposadament conspiren perquè el jutge Baltasar Garzón obri una investigació per tràfic de drogues al confident policíac Manuel G.C., en la qual constessin les seves relacions amb Trapero i Madero.

García Castelló va denegar la petició que plantejaven els Mossos en el seu informe, però aquest document s’ha convertit en una carta valuosa per a la defensa de Manuel G.C., jutjat aquests dies a l’Audiència de Barcelona, i a qui la fiscalia acusa d’encapçalar una xarxa de narcotraficants que presumptament tenia a sou un inspector dels Mossos d’Esquadra, dins de l’anomenat cas Macedònia.

La causa, que comptava amb unes quantes peces separades, va ser dirigida pel titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, qui també investiga el cas Vólkhov, un muntatge judicial sobre un suposat desviament de fons i tràfic d’influències per part de dirigents independentistes.

En una de les peces del cas Macedònia, que va acabar arxivada després de vuit anys d’investigacions perquè la fiscalia no va voler portar-la a judici, el jutge va imputar al sots-inspector dels Mossos Antoni Salleras, de la Divisió de Recerca Criminal (DIC), que va comandar en el seu moment el major de la policia catalana Josep Lluís Trapero, davant les sospites que va protegir Manuel M.G. ocultant converses intervingudes que el relacionaven amb els narcotraficants.

El mateix Trapero va estar en el punt de mira del jutge, que va detallar en una interlocutòria que el presumpte capitost dels narcotraficants s’havia comunicat en 300 ocasions amb el major quan aquest era cap d’investigació dels Mossos. Aguirre també assegurava que el narcotraficant havia trucat quinze vegades a Salleras i 700 al sots-inspector J.R., qui ara està sent jutjat al costat de Manuel G.C.

En el seu informe dirigit a l’Audiència espanyola, els Mossos no estalvien crítiques al jutge instructor, per la seva “acusació incomprensible” al sots-inspector, la seva “insistència persistent” a intervenir converses d’agents o els seus recels sobre la DIC, i recalquen que és totalment fals que Salleras protegís el confident i suposat narcotraficant.

“El jutge d’instrucció va desenvolupar al llarg de la recerca, en termes utilitzats pel mateix fiscal, un profund prejudici que el va portar a sostenir la seva teoria i a enriquir-la a força de decidir sense límit noves diligències a mesura que les que practicaven no li oferien el resultat que li venia de gust”, diu l’informe de Mossos.

L’ofici lamenta que la “demora injustificada de gairebé deu anys en la instrucció” va donar lloc al fet que fos instrumentalitzada per “foscos interessos aliens al procés”, com els intents de personació en la causa del mateixos investigsats en altres investigacions judicials que havien estat destapades per la DIC.

Concretament, la policia catalana assenyala que el febrer de 2015, el jutge va encarregar la investgació a la Brigada d’Anàlisi i Revisió de Casos de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la policia espanyola que dirigia per Eugenio Pino, vinculat a l’anomenada policia patriòtica.

La brigada, afegeixen els Mossos, va emetre un informe per al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona que “conté inferències directament falses” i que “va motivar la prolongació de la causa sense cap suport policial”.

“Aquesta manera de procedir s’assembla a la forma de treballar que surt de la conversa de novembre de 2009, és a dir, la presentació a l’autoritat judicial d’una sèrie de dades i informes elaborats de manera basta i recolzats en una teoria forçada”, sosté l’ofici.

El jutge Aguirre ha acumulat últimament nombroses crítiques de l’independentisme per la seva instrucció del cas Volhov, un complex muntatge judicial que suposadament vincula el desviament de fons del procés amb l’entorn del president Carles Puigdemont, concretament membres de l’estat major.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor