Informe molt dur del Parlament Europeu contra el govern espanyol per l’escàndol del Catalangate

  • El document remarca que el govern espanyol segurament fou el primer client de l'empresa de vigilància NSO Group a tota la Unió Europea

VilaWeb
Redacció
08.11.2022 - 11:07
Actualització: 08.11.2022 - 18:42

L’esborrany de l’informe de la comissió Pegasus del Parlament Europeu assenyala amb molta duresa el paper de l’estat espanyol en l’espionatge del Catalangate. El document, signat per l’eurodiputada i ponent Sophie in ‘t Veld, destaca que l’escàndol ha afectat seixanta-cinc persones, entre les quals diputats i eurodiputats independentistes i familiars seus, advocats i membres d’organitzacions civils. La comissió, després d’un període d’esmenes, votarà l’informe a final d’aquest mes o començament del mes vinent.

El document explica que el govern espanyol ha admès l’espionatge a divuit persones amb autorització del Tribunal Suprem, però lamenta l’opacitat que envolta el cas. “El govern espanyol ha donat poca informació ara com ara sobre el seu paper, tot invocant la necessitat de confidencialitat en relació amb la seguretat nacional. Tanmateix, d’acord amb un seguit d’indicadors, s’assumeix que la vigilància dels objectius catalans va ser feta per les autoritats espanyoles, principalment en relació amb el referèndum d’independència de Catalunya del primer d’octubre de 2017 i els esdeveniments posteriors”, diu el text.

“Com que les autoritats han reconegut divuit casos dels seixanta-cinc, i que les ordres judicials per aquests casos no s’han publicat, no és possible d’esclarir per què havien de tenir un impacte immediat o constituïen una amenaça immediata per a la seguretat nacional o la integritat de l’estat”, continua. El document assenyala que els atacs del Catalangate segueixen un patró clar, és a dir, coincideixen amb moments d’importància política per a l’independentisme. A més, critica la lentitud de la investigació judicial en l’escàndol, en comparació amb la de l’espionatge dels membres de l’executiu de Pedro Sánchez.

Així mateix, remarca que el govern espanyol segurament fou el primer client de la Unió Europea de l’empresa israeliana de vigilància NSO Group, encarregada de desenvolupar i comercialitzar programaris d’espionatge com el Pegasus. Cal recordar que la comissió ha viatjat a uns quants països, entre els quals Polònia i Hongria, però ha esquivat l’estat espanyol arran de les pressions dels seus eurodiputats.

L’advocat dels exiliats, Gonzalo Boye, ha anunciat avui en una entrevista a TV3 que portarà l’esborrany de l’informe de la comissió Pegasus al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Vegeu el document ací:

Què és aquest document?

L’esborrany de Sophie in ’t Veld és el resultat de la feina de la comissió Pegasus que, durant gairebé un any, ha investigat casos d’espionatge amb programaris intrusius a tota la UE. Aquestes setmanes vinents, els membres de la comissió podran presentar esmenes a la redacció, bé per endurir-ne el to bé per a suavitzar-lo. A final de mes o principi del vinent, la comissió es reunirà per votar-ne la versió final, que en acabat s’enviarà al ple del Parlament Europeu, on es votarà definitivament al març.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor