Un informe dels lletrats que blindaria Borràs origina un altre xoc entre ERC i JxCat

  • La CUP diu que els serveis jurídics van més enllà de qüestions tècniques

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

26.10.2021 - 11:52
Actualització: 26.10.2021 - 16:37

Un informe dels lletrats del parlament proposa una reforma del reglament que impediria que la presidenta de la cambra, Laura Borràs, pogués ser suspesa com a diputada quan la justícia obri el judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Considera que l’article que ho permetria no té cap precedent ni referent en el dret parlamentari. El document, que ha avançat El Periódico i al qual ha tingut accés VilaWeb, ha obert un altre front de discrepàncies entre Junts i ERC. Junts va proposar la reforma del reglament al principi de la legislatura, però la polèmica venia d’abans.

La investigació judicial que afecta Borràs ja va ser motiu de crítiques i divergències entre els partits independentistes a la campanya electoral, perquè allò que per Junts és un cas de guerra judicial (lawfare), per Esquerra i la CUP pot ser un cas de corrupció. Per això, l’informe dels lletrats ha obert un altre esvoranc entre els socis del govern. El document diu que la mesa va acordar el primer de setembre de demanar als serveis jurídics un informe amb propostes de revisió tècnica dels articles del reglament que suscitaven dificultats d’aplicació o interpretació, però fonts d’ERC neguen que la mesa prengués cap acord per encarregar-lo. Tanmateix, fonts pròximes a Borràs diuen que es va decidir per unanimitat i, de fet, el punt és a l’acta escrita en paper com un punt no previst a l’ordre del dia d’aquella reunió. No hi és, per contra, en la llista d’acords de la sessió penjada al web del parlament. Els republicans hi veuen propostes més polítiques que no tècniques. Un dels articles que els lletrats volen modificar del reglament és el polèmic article 25.4, que concreta que la mesa ha d’acordar la suspensió immediata dels drets i deures dels diputats acusats de delictes vinculats a la corrupció quan l’ordre d’obertura del judici oral sigui ferma. També estableix que, en cas de dubte sobre quins delictes poden ser considerats corrupció o sobre el règim d’incompatibilitats, la comissió de l’estatut dels diputats ha d’emetre un dictamen. Els lletrats consideren que l’article implica una suspensió de l’exercici del dret fonamental de participació política que, a parer seu, presenta seriosos dubtes de constitucionalitat quant a la presumpció d’innocència, que és, al seu torn, un altre dret fonamental. També conclouen que no és prou precís per a determinar-ne l’aplicació, d’acord amb allò que requereix el principi de seguretat jurídica. Per aquestes raons, proposen de suprimir aquest apartat de l’article 25.

A més, també diuen d’eliminar la primera part de l’article 25, que fixa que un diputat pot ser suspès dels seus drets i deures si ho acorda la majoria absoluta del ple en cas que se li hagi obert judici oral o l’acte de processament sigui ferm. Els lletrats suggereixen, en canvi, de deixar la part que regula que el ple pot suspendre per majoria absoluta els diputats condemnats per sentència ferma a una pena de privació de llibertat que els impedeixi d’assistir a l’hemicicle.

La CUP considera que l’informe dels lletrats va més enllà de qüestions tècniques i no és partidària de modificar l’article polèmic. Assenyalen, a més, que és la comissió del reglament a qui correspondria d’obrir una ponència conjunta per a reformar el reglament. I és ací on, segons la CUP, s’han de manifestar els grups parlamentaris. El procediment per a reformar el reglament del parlament és complex. L’han d’impulsar els grups parlamentaris a la comissió del reglament i el dictamen posterior s’ha d’aprovar amb majoria absoluta al ple. La mesa de la cambra s’ha limitat a constatar la recepció de l’informe. Si algun grup volgués promoure ara la reforma del reglament, hauria de fer-ho a la comissió.

El PSC acusa Borràs de “patrimonialitzar” el parlament

El PSC també ha estat molt crític amb el document, que considera que fa propostes parcials i ha acusat Borràs de “patrimonialitzar” la institució. La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha dit que els membres de la mesa havien rebut l’informe amb poca antelació, ahir a les tres de la tarda, i que les modificacions d’aquestes característiques les havien de proposar els grups parlamentaris i no pas la mesa. Els comuns i Ciutadans han coincidit a denunciar que l’informe és fet a mida de Borràs.

En una entrevista a VilaWeb del mes de juny, Borràs va dir que no se sentia interpel·lada per l’article 24.5 perquè no havia comès cap delicte: “És un article que ja fa temps que els lletrats del parlament van dir que vulnerava la presumpció d’innocència. És una situació preocupant i greu. En un context de lawfare com el que tenim en aquests moments, encara ho és més.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor