26.11.2019 - 10:16
|
Actualització: 26.11.2019 - 17:51
Els estats del G-20, responsables del 75% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, no assumeixen les mesures necessàries per a complir el compromís de l’Acord de París de mantenir l’escalfament climàtic sota els 2 graus el 2020. Això es desprèn de l’informe sobre la bretxa d’emissions del programa de l’ONU pel medi ambient, que avisa que el món s’encamina a un augment catastròfic de 3,2 graus aquest segle. El text, però, assenyala de manera detallada àrees clau dels estats del G-20 en què es pot incidir durant la pròxima dècada perquè redueixin les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
L’informe es presenta amb la vista posada en la cimera pel clima que es farà a Madrid entre el 2 i el 13 de desembre. Per a evitar l’augment de la temperatura, insisteix als països que l’ambició col·lectiva ‘ha d’augmentar més de cinc vegades els nivells actuals per a aconseguir les retallades necessàries durant la pròxima dècada per a aconseguir l’objectiu de limitar l’augment de la temperatura global a 1,5 graus’. En concret, avisa que les emissions de diòxid de carboni han de caure d’un 7,6% cada any fins al 2030.
En conjunt, diu el text, els estats del G-20 van ben encaminats per rebaixar les emissions de gasos, però les previsions de set d’ells (Austràlia, el Brasil, el Canadà, els EUA, el Japó, Corea del Sud i Sud-àfrica) indiquen que no es compliran els compromisos. A més, destaca que l’Argentina, l’Aràbia Saudita i Turquia no han fet cap promesa de reduir les emissions per al 2020.
El document reconeix com a elements clau per a la transició energètica la producció d’energia renovable i l’eficiència energètica. És per això que proposa mesures com ara descarbonitzar el transport, amb especial atenció a la mobilitat elèctrica, descarbonitzar les indústries amb un alt consum d’energia i ampliar les energies renovables amb la vista posada en l’electrificació.
Els gasos d’efecte hivernacle han crescut d’un 1,5% cada any
El programa de l’ONU pel medi ambient marca el 2020 com un ‘any crític per a l’acció climàtica’ i encoratja que la següent cimera del clima (COP26), que es farà a Glasgow (Escòcia), determini el curs futur dels esforços per a frenar la crisi i que els països augmentin significativament els compromisos climàtics.
L’informe indica que les emissions de gasos d’efecte hivernacle han crescut d’un 1,5% cada any aquesta darrera dècada, tot i els avisos i les crides a l’acció per a evitar-ho. De fet, el 2018, les emissions totals van arribar a les 55,3 gigatones de diòxid de carboni. Per a corregir-ho, les emissions anuals del 2030 haurien de ser de 15 gigatones de CO2 equivalent menors cada any per a limitar l’increment de temperatura a 2 graus i, fins i tot, 32 gigatones de CO2 menors per a aconseguir l’objectiu d’1,5 graus.
Mesures per a la Unió Europea
Perquè la Unió Europea continuï reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle, l’informe suggereix mesures com ara la prohibició de venda de cotxes i autobusos amb motors de combustió interna o, com a mínim, fixar objectius encaminats a fer que, les pròximes dècades, tots els cotxes i autobusos que es venguin no emetin gens de diòxid de carboni. Paral·lelament, demana que es promocioni l’ús del transport públic i que els estats europeus se situïn a l’avantguarda mundial d’aquest tipus de mobilitat.
El text també suggereix que s’aprovi una normativa europea que impedeixi les inversions en infrastructures relacionades amb els combustibles fòssils, com ara nous gasoductes. A més, demana que es modifiqui l’acord marc i les polítiques necessàries per a fer desaparèixer del tot el carboni del subministrament elèctric entre 2040 i 2050.