Una vintena d’informadors vetllen per evitar aglomeracions al Collsacabra, concorregut per ‘instagramers’

  • Els consistoris instal·len una pantalla digital per informar en temps real de la capacitat dels punts on hi ha més gent

VilaWeb

ACN

15.04.2022 - 16:21
Actualització: 15.04.2022 - 18:22

Una vintena d’informadors ambientals vetllen durant la Setmana Santa per evitar el col·lapse als espais naturals del Collsacabra. Per segon any consecutiu, els ajuntaments de l’Esquirol, Rupit i Pruit i Tavertet han engegat un dispositiu especial per evitar les aglomeracions. Enguany, ho han fet amb l’ajuda d’un sistema tecnològic que permet de comptar els vehicles i informar de la capacitat dels punts més concorreguts amb una pantalla digital.

Tant el batlle de l’Esquirol, Àlex Montanyà, com Gerard Costa, del projecte Santuaris Naturals, veuen necessari aquest desplegament, atès que les xarxes socials l’han convertit en un punt molt concorregut per instagramers que es volen fer fotografies a punts com el Morro de l’Abella o la Foradada.

L’operatiu per evitar el col·lapse a la zona s’ha fet amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, Agents Rurals i Mossos d’Esquadra, que durant aquest matí han sobrevolat la zona amb l’helicòpter per evitar mals estacionaments i controlar les aglomeracions.

Entre les 10.00 i les 13.00, la càmera instal·lada pels consistoris de la zona ha comptat 1.412 vehicles, gairebé el triple que un divendres normal de l’any passat. Paral·lelament, la pantalla LED instal·lada a l’Esquirol ha informat als turistes que els pàrquings de Rupit i Pruit i Tavertet estaven complets. Arran d’això, els informadors han recomanat als visitants d’anar a Cantonigròs a passar el matí o a dinar i deixar per a la tarda aquests municipis i les excursions per anar al Morro de l’Abella i a la Foradada, on s’han format cues de més d’una hora.

El batlle de l’Esquirol ha explicat que enguany havien decidit d’ampliar el desplegament tecnològic i el nombre d’informadors a més espais d’interès natural, com ara el Santuari de Cabrera, per acompanyar el visitant. “Ho fem perquè volem que hi hagi una millor convivència entre els visitants i la gent que viu al territori”, ha detallat i ha afegit que la pandèmia havia agreujat la situació de col·lapse al Collsacabra, especialment els dies festius, quan, a parer seu, perilla el benestar del territori.

També ho veu així Gerard Costa, que aquest matí ha informat els turistes que volien anar d’excursió al Morro de l’Abella, un mirador impressionant que pertany al municipi de Tavertet. Recorda que el 2018 aquest indret es va fer molt famós gràcies a Instagram i que això va ser una autèntica bomba pel territori. “Sobretot ve molta gent a fer-se selfies, però també a fer festes, grafits, entrompades o a deixar la seva empremta”, ha lamentat. A causa d’això, diu que el territori s’ha sentit una mica dolgut per pèrdua d’aquest patrimoni. “S’ha decidit intervenir-hi per recuperar els valors del silenci i la tranquil·litat”, ha dit. Ara només hi poden accedir quinze persones, cosa que ha provocat cues de més d’una hora per poder visitar aquest mirador natural.

El dispositiu d’aquest any ha tingut un cost de més de 8.000 euros pels consistoris de la zona, que de cara a l’any que ve esperen rebre una subvenció d’uns 40.000 euros del Servei Català de Trànsit per instal·lar tres pantalles digitals més per regular el flux de visitants. Tecnologia a banda, els consistoris també han fet pinya per tal que els informadors puguin guiar millor els visitants. Per aquesta raó, han creat un centre de coordinació des d’on es recullen els aforaments dels restaurants, hotels i establiments de la zona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor