L’influenciador Apitxat denuncia que li han negat l’atenció mèdica per haver parlat en català

  • "M’han dit que ningú del centre em podria atendre si continuava parlant en la meua llengua, al meu poble", denuncia

VilaWeb
Apitxat, en una imatge d'arxiu (fotografia: Prats i Camps)
Redacció
03.11.2022 - 18:57
Actualització: 03.11.2022 - 19:20

L’actor i “tiktoker” Xavi Rico, conegut popularment com a Apitxat, ha denunciat que les urgències d’un centre mèdic de Sagunt li han negat l’atenció mèdica per haver parlat en català. “M’han dit que ningú del centre em podria atendre si continuava parlant en la meua llengua, al meu poble. Indignant”, ha expressat en un piulet.

Rico explica que un cop a dins la consulta, ha començat a parlar en català, però que la metgessa l’ha interromput i li ha demanat que parlés en castellà. “Jo li pregunte si no entén el valencià i em diu que no, que no l’entén. Li pregunte: ‘Aleshores, si parle en valencià, no em pot atendre?’ i em diu que no”, comenta en conversa amb VilaWeb.

En aquest punt, li ha demanat, també en català, si hi hauria alguna altra persona al centre que el pogués atendre parlant la mateixa llengua, i li ha respost que no al·legant que la seua companya és de Cuba. “Isc de consulta perquè m’atenga l’altra metgessa, passen cinc minuts i em passen dins”, continua Rico. De nou, aquesta també li ha advertit que no entenia res del que li explicava. “Em pregunta si no sé parlar en castellà, i li dic que sí, però que és el meu dret parlar en valencià”, li ha etzibat Rico. A parer de la metgessa, la infermera tampoc el podia atendre perquè és de Ceuta.

“Amb la barrera i l’obstacle que suposa parlar valencià, isc de consulta i demane un full de reclamacions”, comenta. També ha presentat una denúncia a la Plataforma per la Llengua del País Valencià. Rubén Trenazo, director general de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, li ha respost el piulet, i li ha dit que es dirigís a l’Oficina de Drets Lingüística, que justament no és en ple funcionament perquè la justícia li ha limitat el funcionament.

Concretament, el Tribunal Suprem espanyol va retallar les funcions de l’organisme arran d’un recurs del PP. Segons la justícia espanyola, la regulació de la norma reglamentària de l’Oficina per a reclamacions i suggeriments no és conforme a dret perquè no preveu la tramitació d’un procediment administratiu i la possibilitat que es recorri o impugni.

En l’entrevista d’avui a VilaWeb, Rico, que és precisament estudiant de medicina, ha expressat que li fa ràbia la idea que al metge se li ha de parlar en castellà. “Això em fa molta ràbia, perquè moltes vegades el metge també parla valencià”, ha dit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor