La inflació es torna a disparar al març

  • L'avanç de l'IPC del mes mostra un fort augment del 0,8% respecte del febrer, i això vol dir quatre dècimes més en termes d'evolució interanual, fins al 3,2%. L'augment de l'IVA de la llum és assenyalat pel govern com a causa principal, però "aïllada"

Jordi Goula
27.03.2024 - 19:40
Actualització: 27.03.2024 - 20:08
VilaWeb

La inflació anual estimada de l’IPC del març és del 3,2%, d’acord amb l’indicador avançat elaborat per l’Institut d’Estatística espanyol (INE). Aquest indicador proporciona un avanç de l’IPC que, si es confirma, implicarà un augment de quatre dècimes en la taxa anual, perquè el mes de febrer aquesta variació va ser del 2,8%. Aquesta evolució és deguda, principalment, a la pujada dels preus de l’electricitat i carburants, que contrasta amb la baixada del març del 2023.

En sentit contrari, es destaquen els preus dels aliments i begudes no alcohòliques, que no s’encareixen tant com en el mateix mes de l’any passat. La taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix de dues dècimes, fins al 3,3%. I finalment el fet més preocupant: els preus de consum registren al març una taxa de creixement del 0,8% respecte del febrer.

Aquesta és tota la informació que aquest matí publicava l’INE sobre l’avanç de l’IPC del mes de març. Una dada que, si es confirma, trenca les esperances obertes amb la baixada del mes passat i torna a mostrar una força que no es veia d’ençà del febrer del 2023. Aquest mes puja sobre l’anterior d’un 0,8%, quan ja va pujar d’un 0,9%. Les dades que ens dóna l’INE són insuficients per a quantificar tot allò que ha passat realment.

Ens diu que els carburants i l’electricitat pugen, però no sabem quant. Hi ha l’augment de l’IVA de la llum, és clar. Però el mateix mes de l’any passat es va destacar per la forta baixada de l’electricitat, d’un -7,1% mensual, i –menys forta– la dels carburants i el gas, -1,2% i -2,0%, respectivament. Quant als aliments, si ara pugen menys que l’any passat vol dir que l’encariment no ha arribat a l’1,1%, que és el percentatge de llavors. Haurem d’esperar el mes vinent per a saber quins aliments han continuat pujant i en quina quantitat.

Hem de tenir en compte, però, que els mesos de març posteriors són viciats pel que va passar l’any 2022. En aquell mes, l’augment de l’IPC mensual va ser del 3% (que equival a un d’anualitzat del 36%). Va ser el mes de l’augment del 28,5% en l’electricitat i del 15% en els carburants, en termes intermensuals. Si mirem els creixements anuals a partir d’aquests augments mensuals, per a fer-nos-en una idea, són d’un 342% i un 150%, respectivament, en cada producte. Per tant, no pot estranyar que els preus de l’electricitat de l’any següent, el març del 2023, calculats sobre aquests del 2022, baixessin d’un -7,1%. El fet preocupant –però que era d’esperar– és que aquest mes de març hagin tornat a pujar. Insistim que, en el cas de la llum, al març el govern espanyol va posar fi a la rebaixa de l’IVA al 10% que aplicava del juny del 2021 ençà i que aquest mes ha tornat al 21%.

Per això aquest matí María Jesús Montero, vice-presidenta primera espanyola i ministra d’Hisenda, ha llevat importància al rebot dels preus i ha dit que la pujada de l’IPC fins al 3,2% al març havia estat un augment aïllat, motivat per aquesta pujada de l’IVA de l’electricitat. Ha volgut destacar que allò que importa és observar l’evolució de la inflació subjacent, “que manté la tendència a la baixa”.

Precisament, la dada més positiva d’avui és que la inflació subjacent hagi disminuït de dues dècimes, fins al 3,3%. Això vol dir que el nucli inflacionari, més enllà d’energia i aliments, es va moderant. És important que sigui així, però un rebot de l’energia seria una notícia molt dolenta, perquè podria fer trontollar aquesta tendència. El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Carlos Puig de Travy, ha dit que aquest punt era preocupant. “És una situació que el col·legi fa mesos que avisa: les incerteses i les tensions geopolítiques poden tenir impacte en la volatilitat dels preus energètics. Hem d’estar pendents de l’evolució dels tipus d’interès”, ha dit.

Hi ha un fet que m’ha sorprès aquest mes, i no me’l sé explicar. Com sabeu, a més de l’IPC, l’INE calcula l’IPC harmonitzat (IPCH). És una mesura de la inflació a la UE que utilitza una metodologia comuna per als estats membres i s’usa per a comparar la inflació entre els països de la UE. Acostuma a evolucionar de manera molt semblant a l’IPC. Però al març, si l’IPC ha pujat d’un 0,8% mensual, l’IPCH ha pujat d’un 1,3%. M’ha semblat una diferència exagerada i he passat la pregunta a l’INE. La resposta que m’han donat no m’explica res de res: “Entre l’IPC i l’IPCH hi ha diferències en la composició de la cistella, en les ponderacions i fins i tot en el tractament metodològic d’alguns productes. Això fa que alguns mesos les taxes siguin semblants i alguns altres difereixin, com passa amb les dades d’avançament del març publicades avui.” Això ja ho sabia, però no aporta res a aquesta important anomalia. Veurem què es diu més endavant, però cal no oblidar que és la xifra de preus que fa servir l’Eurostat per als seus càlculs.

Hi ha dos fets més que cal comentar. El primer és que si, dins la zona euro, el fet diferencial espanyol de la pujada de preus d’aquest mes és un fenomen local –l’augment de l’IVA–, probablement l’estat espanyol s’allunyarà una mica més de la mitjana de la zona, que el mes de febrer va veure com l’IPC es moderava, fins al 2,6%, cosa que no és de cap manera positiva per l’economia espanyola.

El segon punt té a veure amb el fet que, probablement, a l’abril la truita tornarà a girar i assistirem a una moderació de la taxa anual dels preus, fins al 3% o, fins i tot, per sota. El motiu és que l’abril del 2003 la pujada mensual va ser del 0,6% i cal suposar, si no passa res d’extraordinari com al març, que en circumstàncies normals l’augment a l’estat espanyol serà inferior.

En definitiva, mala notícia del març per als preus i, indirectament, per als tipus d’interès. Perquè, mentrestant, l’euríbor avui ha pujat fins al 3,684%, i ha deixat enrere dos dies consecutius de mínims del març. Aquesta dada diària ajuda a fer que la mitjana mensual de l’euríbor se situï en el 3,718%, superior a la del febrer, que encara no és suficient perquè tots els hipotecats que han de renovar la quota del préstec al març paguin menys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor