29.07.2022 - 09:29
|
Actualització: 29.07.2022 - 11:44
La inflació anual a l’estat espanyol es va disparar al juliol i ha tornat a superar els dos dígits, fins al 10,8%, segons l’indicador avançat de l’Índex de Preus al Consum (IPC) que ha publicat l’Institut Nacional espanyol d’Estadística. Concretament, es tracta de sis dècimes més que la taxa anual del maig, que es va situar en el 10,2%, i suposa la taxa més alta d’ençà del setembre del 1984, és a dir, dels darrers trenta-vuit anys.
L’augment de la inflació es deu principalment a la pujada dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, l’electricitat, i al comportament de la roba i calçat, uns articles que han baixat de preu, però molt per sota que l’any passat. Malgrat l’escalada dels darrers mesos, al juliol destaca el descens del cost dels carburants.
La inflació subjacent, és a dir, l’índex general sense els productes energètics i els aliments no elaborats, també puja sis dècimes, fins al 6,1%, la dada més alta d’ençà del gener del 1993.
Rècord d’inflació a l’eurozona
La inflació a l’eurozona registra un nou rècord històric, en un context marcat encara per la guerra d’Ucraïna. Segons les dades provisionals publicades per l’Eurostat, els preus al conjunt de la zona euro durant el mes de juliol ha augmentat un 8,9% en termes interanuals, tres dècimes més que la variació registrada al juny.
Els preus energètics (+39,7%) i dels aliments (+9,8%) continuen sent els principals impulsors de la pujada, tot i que productes com els béns industrials (+4,5%) o els serveis (+3,7%) també mantenen una tendència alcista.