La inflació a l’eurozona baixa de nou dècimes al setembre, fins al 4,3%

  • La taxa subjacent es redueix de vuit dècimes, fins al 4,5%, i s'allunya del màxim registrat al març

VilaWeb
ACN
29.09.2023 - 12:00
Actualització: 29.09.2023 - 12:23

La inflació a l’eurozona s’ha situat en el 4,3% al setembre, una xifra nou dècimes inferior a l’agost i la taxa més baixa des de l’esclat de la guerra d’Ucraïna. Segons les dades provisionals publicades avui per l’Eurostat, la rebaixa respon principalment a la caiguda dels preus de l’energia, que durant aquest setembre s’han reduït un 4,7% respecte al mateix període de l’any passat. Alhora, la taxa d’inflació subjacent -la que no té en compte els aliments, l’energia i l’alcohol i el tabac- cau vuit dècimes i se situa en el 4,5% i s’allunya del màxim històric registrat el març passat (5,7%).

La publicació de les dades arriba dues setmanes després de l’última pujada de tipus anunciada pel Banc Central Europeu (BCE), que en la seva darrera reunió va incrementar el preu del diner per desena vegada consecutiva, fixant-lo en un 4,5%. Si bé la inflació encara es manté per sobre l’objectiu del 2%, l’evolució dels preus energètics i l’estratègia de política monetària restrictiva han rebaixat la taxa del 10,6% registrat l’octubre de 2022 -el màxim històric de la zona euro- fins al 4,3% actual.

En aquest sentit, totes les categories de productes han vist com la taxa d’inflació interanual d’aquest mes de setembre es reduïa respecte a l’agost. Els aliments, l’alcohol i el tabac s’han encarit un 8,8% en termes interanuals, nou dècimes menys en comparació al mes passat (9,7%). Pel que fa als béns industrials, la taxa ha passat del 4,7% a l’agost al 4,2% el setembre, mentre que en el cas dels serveis la variació ha passat del 5,5% al 4,7%.

En el cas de l’estat espanyol, la taxa d’inflació es manté per sota la mitjana de la zona euro, concretament en el 3,2%. Ara bé, la xifra és vuit dècimes superior a la de l’agost. Pel que fa al conjunt de l’eurozona, les taxes més baixes s’han registrat als Països Baixos (-0,3%), Bèlgica (+0,7%) i Grècia (+2,4%), mentre que les més altes corresponen a Eslovàquia (+8,9%), Croàcia (+7,3%) i Eslovènia (+7,1%).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor