El BCE manté els tipus d’interès en un 4,5%, però millora les perspectives d’inflació del 2024

  • L'entitat ha revisat dues dècimes a la baixa el creixement del PIB a l'eurozona per al 2024, fins al 0,6% · La resta de tipus tampoc no varien

VilaWeb
Redacció / ACN
07.03.2024 - 14:39
Actualització: 07.03.2024 - 16:22

El Banc Central Europeu (BCE) ha optat per una nova pausa –la quarta consecutiva des de l’octubre passat– i ha mantingut el tipus d’interès bàsic en un 4,5%.

Tot i que la inflació s’ha reduït al llarg dels darrers mesos i al febrer es va registrar la segona taxa d’inflació més baixa des de l’esclat de la guerra d’Ucraïna (un 2,6%, sis dècimes per sobre de l’objectiu del 2&), l’entitat espera una reducció més accentuada per a relaxar la política monetària i encetar la baixada de tipus.

Per altra banda, l’entitat ha revisat dues dècimes a la baixa el creixement del PIB a l’eurozona pel 2024, fins al 0,6%. Malgrat la rebaixa, el BCE millora les perspectives d’inflació i preveu que se situï en un 2,3% de mitjana el 2024, tres dècimes menys respecte a la darrera revisió.

A banda de la pausa sobre el tipus d’interès bàsic, la resta de tipus que controla el BCE tampoc no han variat. Així, el tipus per als préstecs immediats queda fixat en un 4,75%, mentre que el tipus que s’aplica a les entitats per a dipositar diners al banc central es manté en el 4%.

A l’espera de futures retallades

La decisió d’aquest migdia va en línia amb els posicionaments que la institució ha emès al llarg de les últimes setmanes. Tant la presidenta Christine Lagarde com el vicepresident Luis de Guindos han defensat que el manteniment dels tipus en nivells “prou restrictius” durant un període prou llarg contribuiran a fer tornar la inflació al voltant del 2%.

No obstant això, també comença a entreveure’s una primera baixada de tipus de cara a l’estiu per evitar que la voluntat de controlar la inflació acabi comprometent el creixement econòmic. En països com ara Alemanya, per exemple, ja s’ha entrat en recessió tècnica.

Lagarde ja va avançar al Fòrum Econòmic de Davos (Suïssa) que veia possible una baixada del preu de diners a l’estiu, tot i que alguns mitjans econòmics apunten que, en funció de l’evolució de la situació econòmica, aquesta decisió es podria avançar. La següent data marcada al calendari és l’11 d’abril, quan el consell de govern del banc central s’ha de tornar a reunir a Frankfurt per decidir una volta més sobre la seva estratègia de política monetària.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor