Infància i natura: a la recerca d’un oci saludable

  • Un estudi mostra que la relació que els nens tenen amb l'entorn natural determina com el veuen, així com els beneficis que poden extreure d'estar-hi en contacte.

VilaWeb

Fundació Roger Torné (Silvia Collado)

25.03.2016 - 14:00

La majoria de persones vivim en ciutats de més de 500.000 habitants. Això té avantatges, com l’accés a una gran varietat d’esdeveniments socioculturals o l’oportunitat de coincidir amb persones molt diferents en llocs públics destinats a tal efecte com places o parcs. Tanmateix, viure en nuclis urbans també comporta problemes associats com l’exposició a alts nivells de contaminació, especialment l’atmosfèrica, o a una sobreestimulació a causa de la gran quantitat d’informació a la qual hem de parar atenció (cotxes, cartells, senyals, gent amb qui ens creuem, etc.).

Tot buscant com millorar la qualitat de vida de les persones, s’han dedicat esforços científics a l’estudi del contacte amb la natura propera, aquella a la qual tenim accés sempre o gairebé cada dia, com un element promotor de la salut. Així, se sap que el contacte amb la natura té beneficis per a la salut física i psicològica d’adults i nens. Per exemple, viure en zones que compten amb àrees verdes fomenta l’exercici físic com caminar, córrer o anar en bicicleta, entre d’altres, i està associat a un menor risc de patir sobrepès i malalties associades, com problemes de cor[i]. En població infantil, s’ha comprovat que comptar amb patis de col•legi amb natura promou el joc actiu, en comparació amb patis d’escola amb escassa o nul•la quantitat d’elements verds[ii]. A part dels beneficis físics que suposa el contacte amb el medi natural, la salut psicològica de les persones és millor quan aquestes passen temps en espais verds[iii]. Partint de la teoria de restauració de l’atenció[iii], diversos estudis empírics demostren que el contacte amb la natura ajuda a recuperar la nostra capacitat d’atenció, essent aquesta un recurs adaptatiu necessari per fer front a les demandes del dia a dia. La recuperació d’aquesta capacitat o, en altres paraules, la restauració psicològica, ens ajuda a afrontar situacions estressants, a parar atenció a feines que requereixen esforç cognitiu, o a no córrer riscos innecessaris, entre altres beneficis. A més a més, estudis recents demostren que el contacte amb la natura augmenta la pro-ambientalitat, de manera que passar temps en àrees verdes genera sentiments d’unió amb el medi natural que promouen el respecte i l’atenció per la natura[v].

Per seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor