21.03.2025 - 11:18
|
Actualització: 21.03.2025 - 12:03
El Bioparc València ha informat de la mort de la lleoparda Inés, un animal “emblemàtic i molt estimat tant pel personal del parc com per aquells que durant aquests anys han pogut admirar el seu preciós port”, segons que ha destacat el parc. El començament d’aquest 2025 ha dut grans alegries, com el naixement esperançador d’un ximpanzé i el desenvolupament òptim de les cries d’aquest primat i d’altres espècies en greu perill d’extinció com els goril·les i els elefants, però també moments de tristesa. “Ocasionalment, cal enfrontar moments durs com és la mort i, tot i la certesa d’haver fet tot el possible per a aportar el màxim benestar, el sentiment de tristesa és impossible d’evitar”, diu el Bioparc.
Fa unes setmanes, l’equip veterinari va notar que la lleoparda anava coixa de les potes de darrere, però les revisions rutinàries mostraven tots els òrgans estaven en bon estat. Ha estat després de la seva mort, en fer una necròpsia, quan s’ha observat una lesió a la columna, un problema comú per l’edat ja geriàtrica que va motivar la compressió d’uns nervis a la part caudal del seu cos i va causar la coixesa.
Amb 18 anys i molt a prop de fer-ne 19, Inés havia assolit una edat molt propera als màxims registres en animals que romanen sota cura humana i molt superior als 10-12 anys que suposa l’esperança de vida d’aquesta espècie al seu hàbitat.
Inés es va integrar al Bioparc València a finals de 2007, pocs mesos abans de l’obertura del parc al públic, procedent del Burgers’ Zoo Arnhem, als Països Baixos. Des d’aquell moment, va poder gaudir d’un entorn que recrea la selva i que compartia amb la pantera negra Mamba (lleopard melànic) i amb el mascle Negombo, amb qui formava parella i ha contribuït a l’èxit del programa internacional de preservació (EEP) del lleopard de Sri Lanka (Panthera pardus kotiya).
Perill d’extinció
Els cadells nascuts a València ja formen part d’altres grups que, sota criteris científics, tenen com a objectiu garantir la supervivència d’aquesta espècie en perill d’extinció. Les poblacions de lleopards disminueixen dràsticament per factors d’amenaça com la desaparició de les preses habituals, la fragmentació i transformació del seu hàbitat en terres de cultiu i la caça, segons que ha explicat el Bioparc.
Els lleopards estan inclosos a Llista Roja de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). En els darrers 23 anys han disminuït d’un 30% en els darrers 23 anys i han desaparegut en 26 països on abans tenien presència. De fet, durant els primers anys de la dècada dels seixanta, a l’est de l’Àfrica es van comercialitzar 50.000 pells de lleopard a l’any per satisfer la demanda del comerç del seu pelatge.