Per què Indra s’ha enfonsat a la borsa?

  • L'empresa ha perdut gairebé el 15% de valor després d'una acció coordinada de la SEPI, SAPA i Amber per a controlar el consell d'administració

VilaWeb

Redacció

25.06.2022 - 12:08
Actualització: 25.06.2022 - 18:23

L’empresa Indra es va enfonsar ahir a l’ÍBEX-35. Al final de la sessió, la companyia va perdre gairebé un 15% del valor, tot i que durant el dia la desfeta va arribar a superar el 20%. Però, a què respon aquesta crisi, que ha costat uns 300 milions d’euros, en una de les principals empreses de l’estat espanyol?

Tot es remunta a dijous, quan a la junta d’accionistes hi va haver un tomb en el consell d’administració d’Indra. La Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), l’empresa basca de defensa SAPA i el fons Amber (primer accionista de PRISA) van acordar la destitució de cinc dels vuit consellers independents. Una revolució que no ha agradat gens als mercats, que temen ingerències de l’estat espanyol en la governança d’Indra.

Aquestes empreses disposen del 35,7% del capital i van forçar la sortida del consell d’Alberto Terol, Carmen Aquerreta, Ana de Pro, Enrique de Leyva i Isabel Torremocha. Aquests consellers, segons que expliquen uns quants mitjans espanyols, s’oposaven als plans del president d’Indra, Marc Murtra, i al fet que assumeixi poders executius.

Així mateix, alguns d’aquests consellers van recollir les preocupacions d’alguns dels accionistes minoritaris, que temen que l’acció coordinada entre la SEPI, SAPA i Amber es tradueixi en el control absolut de l’estat espanyol sobre la companyia.  El president de la Comissió del Mercat de Valors espanyola  (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha qualificat de cridanera i preocupant la maniobra. “Pot posar en perill la qualitat del bon govern [de l’empresa]”, ha afegit.

Així mateix, Buenaventura ha recordat que la legislació espanyola obliga a fer una opa sobre el 100% d’una empresa quan hi ha “una acció concertada” per aconseguir el 30% del capital o controlar-ne el consell d’administració.

I què vol fer, Murtra? En declaracions posteriors a la junta, va declarar que tenia la intenció de desenvolupar un pla estratègic perquè Indra esdevingués puntera en el sector armamentístic a Europa. En aquest sentit, va defensar el paper fonamental de la SEPI per a impulsar aquest procés.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor