Indignació a la xarxa amb un piulet de l’eurocambra per la situació de Puigdemont, Junqueras i Comín

  • La justícia europea està pendent de decidir si els permet de ser eurodiputats

VilaWeb
Redacció
15.09.2019 - 16:16
Actualització: 15.09.2019 - 22:48

El Parlament Europeu ha aprofitat el dia internacional de la democràcia per recordar amb un missatge a Twitter que més de dos-cents milions de persones van votar a les darreres eleccions europees, tot demanant ajut per a promocionar els valors de la tolerància i la democràcia. Tanmateix, el piulet ha tornat a fer recordar la situació dels eurodiputats electes catalans Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, als quals l’estat espanyol no ha deixat recollir les credencials que els acredita com a tals.

Puigdemont ha respost al missatge demanant a l’eurocambra una solució per al més d’un milió de votants que li van donar suport a les europees i que encara no hi són representades perquè no li han permès d’assumir l’escó. El piulet ha generat una onada de reaccions entre desenes d’usuaris catalans, que han fet arribar al PE la indignació per la vulneració dels seus drets, tot demanant on han anat a parar els seus vots.

Pendents de Luxemburg

Malgrat que el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol va publicar els seus noms a la llista dels cinquanta-quatre eurodiputats elegits el 26 de maig i que, per tant, els reconeix la condició d’eurodiputats, ni el president Puigdemont, el vice-president Junqueras ni el conseller Comín han pogut prendre possessió de l’acta.

La Junta Electoral espanyola va refusar de donar les credencials d’eurodiputats a Puigdemont i Comín si no es presentaven al congrés espanyol per a jurar la constitució. D’aquesta manera, l’ens electoral va descartar l’emissió immediata de les actes. En el mateix text, la junta precisava que els electes que no juressin la constitució a Madrid no serien inclosos en la llista de noms que s’enviava al Parlament Europeu, que havia de servir per a obtenir les credencials finals. I així va ser.

En el cas de Junqueras, no el van deixar sortir de la presó per fer el jurament, perquè van creure que hi havia perill de fugida si al juliol anava a la sessió constitutiva a Estrasburg. Aleshores la seva defensa va demanar que el Tribunal Suprem consultés els jutges europeus sobre el cas i el tribunal va acceptar-ho malgrat l’opinió contrària de la fiscalia i l’advocacia de l’estat. El Suprem va activar el tràmit per a presentar una qüestió prejudicial davant el TJUE sobre l’abast de la immunitat parlamentària a final de juny. La vista serà el 14 d’octubre.

Puigdemont i Comín, per la seva banda, van recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea contra la decisió de la Junta d’excloure’ls, per poder ser a la sessió constitutiva de l’eurocambra. Tanmateix, el TJUE va rebutjar les mesures cautelars. Però el Tribunal no prenia cap posició sobre el fons de la qüestió. Això serà ‘en una data posterior’, però no especifica en quin termini.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor