La indignació pel judici converteix la vaga general en un èxit

  • L'aturada aconsegueix un impacte notable i una mobilització de l'independentisme similar a la del 3-O

VilaWeb

Text

Pere Martí

21.02.2019 - 21:50

Milers de persones van omplir els carrers de tot Catalunya per protestar contra la vulneració dels drets fonamentals i el judici contra el procés. La vaga, convocada per la Intersindical-CSC, va tenir un impacte notable en diversos sectors i es va fer notar pels talls de les carreteres o vies de tren en molts indrets del país. Uns talls que van començar de bon matí. Segons que va informar el Departament d’Interior, a les deu del matí ja hi havia tallades la A-27 a Tarragona, la C-66 a Torrent, la N-II a Tàrrega, la C-13 a la Pobla de Segur, la N-260 a la Pobla de Segur, la C-35 a Santa Maria de Palautordera, la C-17 a Gurb, la C-16 a Berga, la N-152a a Puigcerdà, la C-60 a la Roca del Vallès, la N-260 a Lles de la Cerdanya, la C-242a la Granadella, la N-II a Sant Julià de Ramis, la AP-7 a Sant Julià de Ramis i la C-1412b a Isona i Dellà. N’hi va haver més. Com ara la marxa a peu que es va fer entre Banyoles i Girona, seguida per centenars de persones. Mentre la gent es mobilitzava, al Suprem espanyol continuava el judici contra els dirigents independentistes, que, com es va veure ahir al carrer, ha originat una onada creixent d’indignació, perquè cada dia és més evident la falsedat de les acusacions.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

El portaveu de la Intersindical, Sergi Perelló, va explicar que el seguiment havia estat ampli a les universitats, al sector sanitari, als mercats municipals, als mitjans de comunicació, a l’ICS i a Mercabarna. La Generalitat va dir que el seguiment de l’aturada havia estat del 68% en el transport públic i a les universitats, un 29% a l’ensenyament i un 30% en el comerç. L’Ajuntament de Barcelona va afirmar que el 18% de la plantilla havia seguit la vaga. Com a dada significativa, Perelló va destacar que el volum de trànsit de l’àrea metropolitana de Barcelona havia baixat d’un 11,4%, molt a prop del 12% de la vaga del 2012, malgrat que la d’ahir no tenia el suport dels sindicats UGT i Comissions Obreres, que van optar per fer-hi boicot. Un dels sindicats que sí que donava suport a la protesta, la USTEC, va dir que el seguiment de la vaga a l’ensenyament públic havia estat d’un 50%.

Després dels talls de carretera de primera hora del matí, a migdia van començar les concentracions o marxes per tot el país. La concentració de Barcelona va ser la més nombrosa. Milers de persones van omplir la plaça de la Universitat, una escena que es va repetir a Girona –davant la delegació del govern–, a Tarragona i a Lleida, però també en ciutats mitjanes, com ara Igualada, on la plaça de l’Ajuntament es va omplir de gom a gom. A Figueres van ser els tractors que van ocupar el centre de la ciutat.

Acabada la concentració de la plaça de la Universitat de Barcelona, es van ocupar les vies de tren de Rodalia de l’estació de la plaça de Catalunya durant força estona. Els manifestants van aturar la circulació de les línies R1, R3 i R4 durant mitja hora. En acabat, ells mateixos se’n van anar, sense que calgués la intervenció dels Mossos d’Esquadra, que sí que van intervenir amb força a l’exterior i en més indrets de Catalunya, amb enfrontaments que en alguns casos van acabat amb detencions. En el tall de carretera de la C-17 a Gurb, agents dels Mossos d’Esquadra van actuar contra els manifestants per a reobrir la circulació i hi hagué enfrontaments amb els vaguistes, un dels quals fou detingut. També van detenir un manifestant a Barcelona, en un tall a la cruïlla entre la Gran Via i el carrer d’Urgell. I encara foren detingudes dues persones més al peatge de la AP-7 a Tarragona, on els Mossos d’Esquadra van colpejar els manifestants amb les porres.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

A la tarda, van continuar alguns talls, com el de la AP-7 a l’Ampolla, però l’activitat es va centrar en les concentracions convocades a les principals ciutats del Principat. La més nombrosa va ser la de Barcelona, que va recórrer el passeig de Gràcia des de la plaça del Cinc d’Oros fins a la Gran Via. Els organitzadors van donar la xifra de 200.000 manifestants. A la capçalera, una pancarta amb el lema ’21-F, vaga general: sense drets no hi ha llibertats’, portada pels principals dirigents de la Intersindical-CSC, per representants de més sindicats que hi donaven suport i per membres de la societat civil, com ara David Fernández, Martí AngladaAnna Sallés i l’actriu Àngels Massip. Els representants dels partits polítics eren en una segona fila. Hi havia dirigents de Junts per Catalunya, ERC i la CUP. Les manifestacions de Girona, Lleida, Girona, Tortosa, Vic, Badalona, Olot i més ciutats també van ser molt nombroses. En el cas de Girona va arribar a 70.000 persones, una xifra que superà la de l’aturada del 3 d’octubre de 2017, que va ser de 60.000.

Durant la jornada d’ahir, l’independentisme va demostrar que havia recuperat el nivell de mobilització al carrer.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor