“La intromissió de les togues a l’aula és intolerable”: indignació per la imposició immediata del 25% de castellà

  • Entitats, sindicats i polítics han reaccionat a la resolució del TSJC que imposa el 25% del castellà a les escoles

VilaWeb

Redacció

09.05.2022 - 17:12
Actualització: 09.05.2022 - 18:20

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha requerit a la Generalitat que compleixi de manera immediata –en un termini de quinze dies– la sentència que imposa el 25% del castellà a les escoles. El tribunal assenyala que, com a mínim, els centres hauran d’impartir en castellà una assignatura troncal (més enllà de la de llengua castellana). Entitats, sindicats, polítics i personalitats relacionades amb la llengua i la cultura han reaccionat amb indignació a la resolució.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha denunciat que “la intromissió de les togues a l’aula és intolerable i antidemocràtica”.

L’Assemblea Nacional Catalana ha criticat la postura del govern: “Va prometre que tenia la immersió lingüística blindada amb els projectes lingüístics de centre. No hi ha blindatge que valgui i ja tenim aquí la sentència d’obligatorietat del 25% de castellà a les aules”.

El sindicat USTEC·Stes (IAC) ha denunciat que els tribunals “no poden decidir la política educativa contra criteris pedagògics i contra la cohesió social”. “Hem de valorar com responem. Hem de demanar a la societat que s’impliqui perquè la defensa del model d’escola catalana i la defensa de la llengua ha de ser col·lectiva”, ha dit Iolanda Segura, portaveu del sindicat, a TV3.

La Intersindical Educativa ha parlat d'”agressió sense precedents al model d’immersió lingüística i a l’escola catalana”. “Alhora, constatem com la passivitat del Departament d’Educació, a qui ja hem reclamat reiteradament la necessitat de prendre una posició clara i de trobar els mitjans adequats que blindin el català a l’escola, no ha servit per escometre aquesta ofensiva catalanòfoba de la justícia espanyola”, han afegit. “Tampoc no han servit de res el ‘pacte de la vergonya’, tal com el vam anomenar, en què s’assumia la normalització del castellà a l’escola, a través d’institucionalitzar de manera explícita una flexibilitat en l’aplicació de la immersió que, de fet, ja feia anys que s’havia produït de facto”. La Intersindical demana un posicionament clar a favor del model d’immersió i que es prenguin les mesures polítiques necessàries per a assegurar-ne la continuïtat.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha fet una crida a la desobediència “des de tots i cada un dels sectors de la societat”. “Les estudiants ens hem de negar a rebre el 25% de classes en castellà i els professors s’han de negar a fer la classe en castellà”, han proposat. “I el govern s’ha de responsabilitzar d’aquesta desobediència i assumir la confrontació directa amb l’estat espanyol. Ja n’hi ha prou de malabarismes i de pactar amb partits espanyolistes!”.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha dit, en declaracions a TV3, que cal donar una resposta de país. “Els jutges el que han de fer és justícia, i no política, com estan fent”, ha afegit. “No hi ha vulneració de drets lingüístics del castellà. Hem de vetllar perquè es respectin els drets lingüístics dels estudiants de les universitats catalanes.”

L’ex-president de la Generalitat Quim Torra ha demanat de tornar a l’objectiu de la independència. “O avancem o caiem”, ha dit.

La CUP també ha expressat la seva indignació a través del seu compte oficial, mentre que el diputats Carles Riera i Laia Estrada han instat el govern a desobeir.

La portaveu de la CUP al parlament, Dolors Sabater, ha dit que la reforma de la llei de política lingüística no evitaria la imposició del 25% de castellà.

La líder d’En Comú Podem al parlament, Jéssica Albiach, ha demanat d’activar l’acord del parlament per a “protegir les escoles d’ingerències judicials”.

El portaveu de Catalunya en Comú i diputat al congrés espanyol Joan Mena també ha demanat de debatre la proposta de modificació de política lingüística.

El Consell per la República ha titllat la notícia de “gravíssima ingerència de l’estat espanyol i els seus tribunals” al sistema educatiu i ha defensat que qualsevol cessió que modifiqui el règim d’immersió lingüística introduint el castellà com a llengua vehicular comportarà el retrocés de l’ús social del català. “Cal assegurar la defensa dels nostres drets polítics i lingüístics amb una estratègia de cobertura legal, administrativa i política de la vehicularitat única del català”, han afegit. “Pot tenir una concreció decisiva en les accions encaminades a no acatar la sentència del 25% del català que eventualment puguin emprendre els Centres Educatius, els seus Consells Escolars i els seus docents. El Consell facilitarà el suport jurídic necessari a tots aquells Centres i professionals que optin, des de la seva plena llibertat de consciència, per aquesta via”.

“La resposta és clara, hi ha una llei per modificar sense més demora, un decret per desenvolupar el títol II de la LEC i un pla d’impuls per aplicar”, ha dit Anna Simó, ex-secretària primera de la mesa del parlament i tècnica de normalització lingüística.

L’ex-conseller Josep Rull també ha reaccionat amb indignació: “Tribunal colonial. I, malauradament, no frivolitzo”.

El periodista d’Octuvre, ex-diputat dels comuns al parlament i fundador deSom Alternativa, Albano-Dante Fachín, ha dirigit la seva crítica al govern i al fet d’haver explicat que el català estava “blindat” a l’escola.

“Llegint aquesta resolució que imposa un 25% de l’educació en castellà no semblaria que sigui massa necessari.”, ha dit l’ex-diputada de la CUP Maria Sirvent, fent referència a les faltes d’ortografia de la resolució.

L’ex-consellera Dolors Bassa també ha refusat la resolució: “Costa molt no dir paraules malsonants”, ha dit.

La Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya ha demanat que el govern triï entre desobediència o dimissió.

“Com a advocades sabem que els tribunals no sempre són sinònim de justícia”, ha dit el despatx multidisciplinar d’advocats i assessors Nèmesi. “Davant aquesta resolució cal desobediència de la comunitat educativa i suport de tota la societat”.

El cantautor, ex-diputat de Junts pel Sí i membre del Consell per la República i el Debat Constituent Lluís Llach s’ha preguntat “quan serà l’hora de plantar-se””.

L’escriptora Blanca Llum Vidal també ha reaccionat contra la resolució.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor