26.10.2016 - 11:12
|
Actualització: 26.10.2016 - 12:21
Avui és previst que vaixells russos es proveeixin de combustible a Ceuta, de camí cap a Alep, on participaran en les operacions de bombardament de la ciutat. Els vaixells són encapçalats pel portaavions Almirall Kuznnetsov. L’OTAN tem que aquests vaixells participin en els atacs a la població civil, que han fet créixer la tensió entre l’OTAN i Rússia com no s’havia vist des del final de la Guerra Freda.
El secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, ha admès estar ‘preocupat’ per la possibilitat que el portaavions Kuznetsov faci parada en un país membre de l’OTAN. ‘Crec que tots els membres de l’Aliança saben que aquesta flotilla es pot utilitzar per fer atacs aeris contra Alep i Síria’, va dir Stoltenberg, i va remarcar que aquestes embarcacions podien ‘augmentar la capacitat de Rússia i ser una plataforma per a atacs contra Síria’.
Fonts de l’OTAN han qualificat l’actitud espanyola de ‘hipòcrita’, segons que recull el diari britànic The Guardian. Consideren que no pot ser que Espanya participi en la conferència de París per a cercar una solució pacífica al conflicte i alhora permeti que les forces russes se subministrin combustible a Ceuta. Des del 2011, almenys seixanta vaixells russos s’han aturat a proveir-se a Ceuta, a poques milles de les bases nuclears britànica de Gibraltar i la nord-americana de Rota.
Spain signed EU statement on Russian war crimes in #Aleppo last week; today helps refuel fleet on way to commit more atrocities. Seriously? pic.twitter.com/a0lYtMN3cV
— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) October 25, 2016
Un piulet ahir de Guy Verhofstadt, president del grup liberal al Parlament Europeu, va advertir de l’actitud escandalosa del govern espanyol en aquest afer. També ha estat contundent Luke Coffey, director del centre de política exterior a la Heritage Foundation. En un article titulat ‘Mentre Alep crema, Espanya proveeix la marina russa’, Coffey critica l’acció espanyola i fa una crida a l’OTAN a pressionar Espanya perquè deixi de donar assistència militar a Rússia. ‘L’OTAN hauria de deixar clar al més alt nivell que el suport a la marina russa és completament inacceptable’, diu Coffey. Arran d l’escàndol, Espanya ha anunciat que revisaria el permís perquè la flota russa atraqui al port de Ceuta.
Tal com explica en aquest vídeo Vicent Partal, les operacions russes a Ceuta són objecte de fortes crítiques des de fa anys i tenen a veure amb el fet que les ciutats africanes de Ceuta i Melilla no formen part de l’OTAN, encara que l’estat espanyol sí.