15.01.2025 - 21:40
|
Actualització: 15.01.2025 - 22:07
Dijous passat, l’RCD Mallorca va jugar la semifinal de la Supercopa de futbol contra el Reial Madrid. Allò que havia de ser una festa del futbol va acabar convertint-se en un malson per als afeccionats mallorquinistes desplaçats a Jiddah, a l’Aràbia Saudita. Afeccionats, familiars dels jugadors i periodistes van ser víctimes d’assetjament i agressions masclistes després del partit a l’estadi al-Jawhara. A més, algunes dones també han denunciat tocaments a la final, disputada diumenge entre l’equip de la capital espanyola i el Barça.
“Durant el trajecte entre l’estadi i l’autocar, els afeccionats locals ens agafaven del braç, ens cridaven a la cara i ens feien fotos sense permís. Jo vaig tenir sort i no vaig rebre tocaments, però dones que venien a la mateixa expedició, sí”, explica a VilaWeb Martina Ferrer, afeccionada del Mallorca desplaçada a l’Aràbia Saudita. També diu que els qui anaven amb nens petits encara van patir més. “Va ser força atabalador. Unes cinc-centes persones al teu voltant increpant-te… I tot plegat, sense cap mena de seguretat”, afegeix.
Com bona part dels seguidors desplaçats, formava part de l’expedició oficial del club, que havia sortejat entre els socis abonats un viatge que incloïa els bitllets per a viatjar juntament amb els jugadors i les entrades per al partit. També Caterina Victòria Ferrer, que narra la impotència que va sentir a l’estadi: “Com a dona, va ser molt denigrant. Em vaig sentir intimidada per les fotografies contínues que ens feien i els crits i comentaris que no entenia. A més, em bullia la sang, però no podia fer res perquè tenia les de perdre.”
Miquel Llabrés, un altre afeccionat mallorquinista que va anar a Jiddah, explica una situació semblant dins el camp: “Va ser molt desagradable. Ens envoltaven. Ens feien burles constants. Vam rebre empentes. Ens feien el tres amb els dits [en referència al marcador de 3-0 favorable al Reial Madrid]. Les dones van rebre’n la pitjor part.” A més, diu que l’assetjament va començar dins l’estadi. “Érem barrejats amb els afeccionats locals, que anaven amb el Madrid i, a partir dels gols que vam encaixar, ja van començar a molestar-nos”, diu. Igualment, està sorprès per la manca d’esforç de l’organització a fi de separar les afeccions, una cosa habitual als camps de futbol de tot el món, i explica que, un cop ja eren als autocars, els xofers van haver de tancar-ne les portes perquè els saudites no hi poguessin accedir.
Tots els testimonis coincideixen a dir que l’experiència a l’Aràbia Saudita va ser dolenta i que no hi tornarien. “La nostra seguretat no val quaranta milions d’euros, que és el que s’embutxaca l’organització per fer la Supercopa aquí”, exclama Llabrés. De la mateixa manera, Juan Catany, integrant de la Penya Centenari RCD Mallorca, qualifica de fanàtica l’actitud dels afeccionats locals. “Nosaltres érem en una altra zona de l’estadi i la gent també ens feia gestos contínuament. Sobretot després dels gols del Madrid. Es van transformar, i mira que allà no hi venen alcohol!”, assenyala.
Denuncien tocaments també a la final
Sarah Torrens també va assistir a la final acompanyada de la seva filla i onze afeccionats mallorquinistes més. Al descans del partit, mentre anaven al lavabo, un afeccionat local va tocar el cul a la jove de setze anys. “Quan em vaig girar per identificar qui havia estat, hi havia cinquanta homes mirant-nos”, diu.
A més, destaca que no hi havia cap treballador de seguretat a qui adreçar-se i ni tan sols els informadors, ni els acomodadors no sabien parlar en anglès. “Si tornem a jugar la Supercopa a l’Aràbia no crec que hi anem. No està fet per a nosaltres”, diu.
Assetjament també contra periodistes
Alguns periodistes desplaçats a Jiddah també van ser víctimes de l’actitud agressiva dels afeccionats locals. Toni Terrades, un dels professionals d’IB3 desplaçats a l’Aràbia Saudita, lamenta que ni tan sols van poder enregistrar imatges a la sortida del camp. “Havíem de fer unes quantes connexions tan bon punt acabat el partit amb afeccionats de Mallorca, però va ser impossible”, diu.
En relació amb això, explica que tan bon punt encenien el focus per a enregistrar imatges, la gent se’ls abraonava i feia impossible d’exercir la feina. “Va ser molt violent. Hi havia tanta gent, que acabaves desorientat. No sabies cap a on anaves perquè era difícil de veure-hi tres metres enllà”, relata.
A més, es demana quina hauria estat la situació si el Mallorca hagués guanyat el partit.
Enuig per la reacció tèbia del club
El Mallorca ha enviat un informe a la Federació Espanyola de Futbol amb imatges i testimonis dels fets. A més, fonts del club expliquen que tenen contacte directe amb l’entitat per poder depurar responsabilitats. “Això no pot passar. Vaig parlar de matinada amb el president Rafael Louzán i ho vam denunciar perquè prengués les mesures oportunes. Les afeccions han d’estar protegides”, va dir el director general del club, Alfonso Díaz, abans de pujar a l’avió de tornada a les Illes. A més, va explicar que el president de la federació li havia demanat disculpes i li havia assegurat que prendrien mesures urgents perquè no tornés a passar. “Els saudites són sensibles i ho han entès. No pot tornar a succeir”, va afegir. Aquestes declaracions han estat l’única comunicació oficial del club sobre els fets, cosa que ha indignat una part dels afeccionats. “Els seguidors, que som els que hi érem fa cinquanta anys i els que hi serem en el futur, sentim que el club ens ha fallat. He trobat a faltar una petició pública de disculpes o, si més no, un comunicat oficial de queixa”, diu Miquel Ripoll, integrant de la plataforma d’afeccionats Moviment Mallorquinista.
Les presumptes paraules de penediment del president de la federació en privat contrasten amb el discurs públic d’agraïment del president en la primera aparició pública després dels fets. “El Reial Madrid-Barça de la final és una manera de tornar part de l’afecte rebut aquests dies a Jiddah”, va dir Louzán en una recepció pública hores abans del partit, en la qual, a més, va manifestar la voluntat d’allargar la relació contractual amb el país àrab fins al 2034 i de traslladar-hi també la competició femenina. Per afegir més llenya al foc, ahir El Diario.es publicava una informació en què fonts de la federació asseguraven que calia diferenciar bé entre la sensació d’atabalament, que a parer seu era el que havien sentit les víctimes, i l’assetjament sexual.
Les disculpes arriben sis dies després
Finalment, ahir, sis dies després del partit, el president va entonar el mea culpa i va demanar disculpes a les víctimes, a Paiporta (Horta Sud) estant. “He de demanar disculpes a l’afecció que es va desplaçar, i recordar que eren a més de cinc mil quilòmetres de casa i, és cert, segons la informació que tenim, van tenir algun problema a la sortida de l’estadi”, va dir.
Afeccionats del Mallorca aixequen la veu contra l’organització
La manca de reacció del Mallorca i la federació ha empès el Moviment Mallorquinista a emprendre una recollida de signatures en línia per a exigir tant a la federació com al Consell Superior d’Esports (CSE) que condemnin els fets. “Volem fer-nos sentir i traslladar el malestar de l’afecció mallorquinista”, explica Ripoll. Fins ara, ja n’han recollit més de 2.500. Requereixen que es depurin responsabilitats tant amb els autors dels fets com amb els responsables de la seguretat de l’estadi.
A banda, consideren que si l’assetjament l’haguessin tingut els afeccionats de clubs més reconeguts, com el Barça o el Reial Madrid, la reacció de l’administració hauria estat molt més contundent. Finalment, exigeixen que la Supercopa es deixi de jugar en un país que no respecta els drets humans.
En la mateixa línia, el conseller de Turisme, Cultura i Esports de les Illes, Jaume Bauzà, ha enviat una carta adreçada al president de la federació per a expressar la queixa del govern per uns incidents greus.