05.01.2020 - 11:36
|
Actualització: 05.01.2020 - 12:24
Indignació a Portugal arran de la convocatòria de Vox de manifestar-se davant els ajuntaments de tot l’estat espanyol. El mapa de la convocatòria inclou Portugal com a part d’Espanya, encara que curiosament desapareixen les Illes i els territoris africans de Ceuta, Melilla i les Canàries.
La televisió pública de Portugal ho ha recollit àmpliament afirmant que l’extrema dreta espanyola considera Portugal com a part del seu país i recordant que el 1936 aquesta era una aspiració de la Falange i que era compartida per Franco.
Segons RTP: ‘Les reivindicacions de la dreta espanyolista d’annexar Portugal tenen una llarga prehistòria. Al començament de la guerra civil d’Espanya, Salazar va contribuir decisivament a salvar els colpistes, dirigits per Francisco Franco, quan la revolta obrera va derrotar la conjuració als nuclis urbans principals.
El dictador portuguès va isolar immediatament l’ambaixador republicà, Claudio Sánchez-Albornoz, encaminant-se a curt termini cap a una ruptura de les relacions diplomàtiques. Tot i que no va poder reconèixer immediatament la Junta Militar de Burgos perquè no havia aconseguit de conquerir Madrid, es va comportar a escala internacional com una mena de representant informal d’aquella Junta, que li va fer guanyar el sobrenom sarcàstic de “ministre d’Afers Estrangers de Burgos”.
Un dels primers objectius militars de Franco va ser ocupar Badajoz, a prop de la frontera portuguesa, per tal de rebre per allí una ajuda militar decisiva alemanya. L’Alemanya nazi, que prometia al comitè de Londres de mantenir-se neutral, no podia subministrar armes directament a Franco i les va registrar com a exportacions a Portugal.
Malgrat l’enorme deute polític amb Salazar, la banda antirepublicana aviat va començar a proposar, com faria després de la guerra civil, d’annexar el país veí. Franco mai no va comentar-ho públicament, però va permetre la propaganda annexionista de la Falange, el partit feixista dirigit pel seu cunyat Serrano Suñer.
Així, en la fase final de la guerra civil, la Falange ja va anunciar obertament la seva intenció de recuperar tot el territori espanyol fins als límits extrems de la seva “frontera occidental”, que aviat es va explicar que seria la costa oest de Portugal. Els mapes distribuïts per la Falange ignoraven l’existència de Portugal i representaven tota la península Ibèrica unida sota l’administració madrilenya.
Franco, mentrestant, i malgrat el seu silenci oficial, no va perdre temps. Segons uns documents descoberts recentment per l’historiador espanyol Manuel Ros Agudo, fins i tot hi va haver una ordre de batalla, signada pel caudillo, d’ocupar Portugal al començament de la Segona Guerra Mundial –amb divisions destinades a marxar cap a Lisbona, Porto i més ciutats i amb rutes previstes per a l’avanç d’aquestes divisions.
Però l’Alemanya nazi va dubtar sobre comprometre’s amb un altre teatre de guerra, en el moment en què ja preparava el seu atac per sorpresa a la Unió Soviètica. Pel mateix motiu no va afavorir la presa de Gibraltar i va dir a Franco que no comptava amb el seu suport en vista de la previsible represàlia britànica.’