22.02.2016 - 00:03
|
Actualització: 22.02.2016 - 09:59
La classe política alemanya ha reaccionat amb una gran alarma als dos incidents racistes contra refugiats que han tingut lloc aquest cap de setmana a l’estat de Saxònia. El segon és particularment greu perquè un grup de veïns del que havia de ser un centre d’acollida de refugiats va celebrar al carrer amb evidents mostres d’alegria que cremava. Segons la policia local, era un grup de trenta persones, algunes de les quals molt begudes, que van intentar i tot d’impedir el pas dels camions de bombers.
Els polítics alemanys es pregunten què passa a Saxònia, perquè en aquest estat és on hi ha el més gran nombre de delictes relacionats amb racisme del país i és on ha nascut el moviment xenòfob Pegida. Des de Berlín, algunes veus han acusat el govern de Saxònia, de dreta, de ser massa permissiu amb els grups racistes.
Michael Roth, vice-ministre d’Afers Estrangers, va dir que ‘els racistes són una desgràcia per al país’. El ministre de Justícia Heiko Maas va dir que el comportament d’aquesta gent era ‘intolerable’ i va destacar el fet que hi havia hagut més de mil inicidents contra centres de refugiats a Alemanya i que la majoria havien passat a Saxònia.
En un incident anterior, grups de neonazis van rebre els autobusos de refugiats amb amenaces i crits. Els manifestants cridaven ‘Wir sind das Volk’ (‘Nosaltres som el poble’), el crit que va ser el 1989 el símbol de la rebel·lió democràtica contra el govern de l’antiga RDA.
L’Estat Lliure de Saxònia és un dels setze estats d’Alemanya. Situat al centre-est del país, limita al nord amb Brandenburg, al nord-oest amb Saxònia-Anhalt, a l’oest amb Turíngia i al sud amb Baviera. A més, té una frontera, també al sud, amb la República Txeca i a l’est amb Polònia. Ambdues són obertes des del desembre del 2007 gràcies a l’acord de Schengen.