15.03.2019 - 21:50
|
Actualització: 16.03.2019 - 10:22
Madrid ha unit l’independentisme. Només les mobilitzacions aconsegueixen la unitat d’acció que reclama incansablement el carrer davant les desavinences dels partits al parlament i els enfrontaments en un clima preelectoral. La manifestació d’avui a Madrid ha tornat a unir tots els actors independentistes i els comuns amb l’objectiu de desbordar el passeig del Prado, des de l’estació d’Atocha fins a la plaça de Cibeles, a partir de les sis de la tarda. Mig miler de policies espanyols vetllaran per la seguretat de la manifestació, segons la delegació del govern espanyol a Madrid.
L’assistència es preveu multitudinària. Mig miler d’autobusos i una quinzena de trens plens fan pensar en una mobilització multitudinària de l’independentisme a la capital del règim del 78 que pot acostar-se a la marxa de Brussel·les contra la repressió del 7 de desembre de 2017. Una cinquantena d’entitats i organitzacions de l’esquerra espanyola s’ha afegit a la manifestació, que portarà el lema ‘L’autodeterminació no és delicte. Democràcia és decidir’.
Guia de la manifestació a Madrid del 16 de març contra el judici
Serà la tercera gran mobilització de protesta pel judici contra el procés del Tribunal Suprem espanyol. La primera va desbordar la Gran Via de Barcelona el 16 de febrer, i la segona va ser durant la vaga general del 21 de febrer. Aquesta marxa, més ambiciosa pel fet de traslladar-la a Madrid, també té l’objectiu de demostrar que l’independentisme és un moviment cívic i pacífic i que reclama que els drets es respectin en un estat on es fa un judici amb penes elevadíssimes per haver organitzat un referèndum.
A més de les entitats i els partits independentistes, hi haurà representants de la IAC Catalunya, la Intersindical-CSC, CGT, Unió de Pagesos, el Sindicat d’Estudiants, Gure Esku Dago, Altsasu Gurasoak, EH Bildu, membres del BNG, del Sindicat Andalús de Treballadors, de Madrilenys pel Dret de Decidir, del Moviment Referèndums a la Universitat, de Mares contra la Repressió, i formacions espanyoles d’esquerres com el Partit Comunista d’Espanya i Esquerra Castellana, entre més organitzacions.
El Madrid que es manifestarà per l’autodeterminació i contra la repressió
L’esquerra espanyola obertament contrària al judici contra el procés coneix prou bé les clavegueres de l’estat, els muntatges policíacs i els tribunals. Els ha patit molts anys, amb persecucions dels moviments socials i d’activistes que han denunciat les vulneracions de drets i llibertats i la impunitat del règim del 78.
A l’escenari de l’acte polític, hi prendran la paraula la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vice-president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. També és previst que parli un membre de l’Associació Catalana pels Drets Civils i dos representants dels col·lectius madrilenys que convoquen a la manifestació: Elena Martínez, d’Esquerra Castellana, i Jaime Pastor, d’Anticapitalistes.
El PNB, Podem i Esquerra Unida, de perfil
Ni Podem ni Esquerra Unida no han fet pas cap crida a participar en aquesta mobilització. La proximitat de les eleccions espanyoles i els mals resultats que pronostiquen tots els sondatges a Units Podem, a més del creixement de l’extrema dreta per l’excitació contra l’independentisme, han acovardit els partits situats a l’esquerra del PSOE.
Per la seva banda, el PNB, tot i haver reiterat el rebuig al judici contra el procés, ha descartat d’assistir a la manifestació. La incomoditat dels ‘jetzatles’ amb l’independentisme és evident des de fa mesos, especialment per les tensions entre el lehendakari, Íñigo Urkullu, i el president Carles Puigdemont.
Tan sols Esquerra Unida de Madrid ha fet una crida a la mobilització.
🔻Sin derecho a decidir no hay Democracia. Sábado 18h manifestación por la dignidad, la democracia y la deriva depresiva y autoritaria.#LibertadParaLosPresosPoliticos #LlibertatPresesPolitiques pic.twitter.com/YcQ5imfR9A
— IU Madrid🔻 (@IU_Madrid) March 14, 2019
Contra el silenci mediàtic
La premsa espanyola gairebé no ha parlat de la manifestació, ha provat de silenciar-la per evitar que el gran públic se n’assabentés. L’èxit previst pot esclatar a les redaccions i als platós de televisió que fins ara han dedicat tinta i hores a criminalitzar l’independentisme i a fer passar concentracions i actes de protesta per tumults i alçaments armats, i la desobediència civil per ‘muralles humanes’. Tanmateix, no es pot descartar que la menystinguin, com han fet amb les multitudinàries i constants manifestacions de cada Onze de Setembre, amb arguments gastats com el de la ‘majoria silenciosa’ i la guerra de xifres habitual. Per poc que pugui, la premsa espanyola provarà de rebaixar novament la manifestació de l’independentisme.
El govern hi assisteix, Moncloa evita de fer-ne valoracions
El president de la Generalitat, Quim Torra, i la meitat dels consellers del govern assistiran a la manifestació. A falta de confirmació oficial, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha avançat aquesta setmana que hi assistirien la responsable de Cultura, Laura Borràs; el titular de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani; i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. Per la seva banda, el president del parlament, Roger Torrent, ha confirmat que també hi seria. A més, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha informat de l’assistència de més 150 batlles.
A la conferència de premsa posterior al consell de ministres espanyol, la vice-presidenta, Carmen Calvo, ha evitat de fer cap valoració política de la mobilització. Segons Calvo, al govern espanyol només li correspon ‘mantenir la seguretat i l’ordre públic’ de la manifestació. ‘No podem fer cap mena de pronunciament perquè aquesta és la part de les competències que afecten el govern: el manteniment de l’ordre públic i la vida cívica de la ciutat de Madrid’, ha dit.