Registren un increment del 46,6% d’incidències LGBTI-fobes a Catalunya durant el 2021

  • L'Observatori contra l'homofòbia fa públic el registre d'incidències des del començament d'any, d'on es destaca que més de la meitat van dirigides a homes gais

VilaWeb
Redacció
01.10.2021 - 16:54

L’Observatori contra l’homofòbia avisa d’un augment de LGBTI-fòbia a Catalunya durant els darrers mesos. Segons dades fetes públiques en una conferència de premsa, entre els mesos de gener i setembre d’enguany han registrat un increment del 46,6% d’incidències LGBTI-fobes en comparació amb el mateix termini de l’any passat. Enguany fins al 30 de setembre s’han registrat 214 incidències —que van des d’agressions físiques o verbals a amenaces, assetjament, tracte inadequat o discurs d’odi i exaltació de la LGBT-fòbia—, mentre que del gener a setembre de 2020 n’hi va haver 146. De fet, les 214 incidències entre gener i setembre de 2021 ja són més de les que hi va haver durant tot el 2020, 189 incidències.

A causa d’aquest augment d’agressions LGBTI-fòbiques, el portaveu de l’Observatori contra l’homofòbia, Eugeni Rodríguez ha anunciat la creació d’un grup de treball dins de la comissió d’igualtat del parlament per cercar eines per combatre-ho, tot i que encara no s’ha formalitzat. Rodríguez ha destacat la bona relació i coordinació amb els cossos policíacs i la direcció del Departament d’Interior a l’hora de tractar els cassos. “Creiem que és bo, però és el que hauria de passar”, ha dit. Per contra, ha dit que des del Departament d’Igualtat i feminismes no veuen que es faci una política clara per donar resposta a les incidències LGBT-fobes dins de l’administració: “Caldria una posició més proactiva.” D’altra banda, ha fet balanç dels set anys des de l’aprovació de la llei contra l’homofòbia i ha explicat que veuen la necessitat d’harmonitzar la llei per adaptar-la als canvis jurídics que hi ha hagut des de llavors. A més, ha dit que des de l’aprovació de la llei s’han registrat més de 1.000 incidències LGBT-fòbiques.

El coordinador general de l’Observatori, Christian Carrer, ha detallat el registre d’incidències des de començament d’any i ha destacat un augment d’incidències durant el mesos d’estiu, amb un pic de 48 incidències a juliol. De fet, l’augment d’agressions LGBTI-fobes es va fer tant patent durant aquell mes que es van convocar manifestacions de rebuig. El segon mes amb més incidències LGBTI-fobes ha estat setembre, que tot just hem tancat, amb 38 incidències, seguit de juny i agost, amb 26 cada mes.

El col·lectiu que més odi LGBT-fòbic ha rebut, i de lluny, ha estat el d’homes gais. De les 214 incidències registrades enguany per l’Observatori contra l’homofòbia, 126 han estat denunciades per homes gais, el 58,9% del total. El 14% (30 incidències) han estat contra persones trans i el 7,5% (16 incidències) contra dones lesbianes. També s’han registrat 3 incidències contra bisexuals (1,4%), 1 contra una persona intersexual (0,5%) i 1 contra una que era heterosexual (0,5%), però que l’agressor el va atacar contra ell assumint que no ho era. L’Observatori també ha registrat 33 incidències generalistes (15,4%), és a dir, atacs contra tot el col·lectiu com els atacs a la seu del Centre LGBTI de Barcelona.

Si s’observen les dades per tipus d’agressió o discriminació, es veu com les agressions verbals encapçalen el registre d’incidències d’entre gener i setembre d’enguany amb 67 agressions, el 31,3%. Les segueixen el discurs d’odi i l’exaltació de la LGBT-fòbia —la majoria dels quals tenen a veure amb atacs a símbols i monuments de temàtica LGBTI—, amb 41 incidències (19,1%), i les agressions físiques, amb 31 agressions (14,5%). El 13,1% són per asstejament (28 incidències) i l’11,7% per tracte inadequat (25 incidències). L’Observatori contra l’homofòbia registra per separat l’assetjament escolar per orientació sexual i expressió de gènere, del qual s’han identificat 2 incidències, un 1% del total.

Podeu consultar a continuació el registre d’incidències:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor