01.10.2021 - 16:54
L’Observatori contra l’homofòbia avisa d’un augment de LGBTI-fòbia a Catalunya durant els darrers mesos. Segons dades fetes públiques en una conferència de premsa, entre els mesos de gener i setembre d’enguany han registrat un increment del 46,6% d’incidències LGBTI-fobes en comparació amb el mateix termini de l’any passat. Enguany fins al 30 de setembre s’han registrat 214 incidències —que van des d’agressions físiques o verbals a amenaces, assetjament, tracte inadequat o discurs d’odi i exaltació de la LGBT-fòbia—, mentre que del gener a setembre de 2020 n’hi va haver 146. De fet, les 214 incidències entre gener i setembre de 2021 ja són més de les que hi va haver durant tot el 2020, 189 incidències.
A causa d’aquest augment d’agressions LGBTI-fòbiques, el portaveu de l’Observatori contra l’homofòbia, Eugeni Rodríguez ha anunciat la creació d’un grup de treball dins de la comissió d’igualtat del parlament per cercar eines per combatre-ho, tot i que encara no s’ha formalitzat. Rodríguez ha destacat la bona relació i coordinació amb els cossos policíacs i la direcció del Departament d’Interior a l’hora de tractar els cassos. “Creiem que és bo, però és el que hauria de passar”, ha dit. Per contra, ha dit que des del Departament d’Igualtat i feminismes no veuen que es faci una política clara per donar resposta a les incidències LGBT-fobes dins de l’administració: “Caldria una posició més proactiva.” D’altra banda, ha fet balanç dels set anys des de l’aprovació de la llei contra l’homofòbia i ha explicat que veuen la necessitat d’harmonitzar la llei per adaptar-la als canvis jurídics que hi ha hagut des de llavors. A més, ha dit que des de l’aprovació de la llei s’han registrat més de 1.000 incidències LGBT-fòbiques.
El coordinador general de l’Observatori, Christian Carrer, ha detallat el registre d’incidències des de començament d’any i ha destacat un augment d’incidències durant el mesos d’estiu, amb un pic de 48 incidències a juliol. De fet, l’augment d’agressions LGBTI-fobes es va fer tant patent durant aquell mes que es van convocar manifestacions de rebuig. El segon mes amb més incidències LGBTI-fobes ha estat setembre, que tot just hem tancat, amb 38 incidències, seguit de juny i agost, amb 26 cada mes.
El col·lectiu que més odi LGBT-fòbic ha rebut, i de lluny, ha estat el d’homes gais. De les 214 incidències registrades enguany per l’Observatori contra l’homofòbia, 126 han estat denunciades per homes gais, el 58,9% del total. El 14% (30 incidències) han estat contra persones trans i el 7,5% (16 incidències) contra dones lesbianes. També s’han registrat 3 incidències contra bisexuals (1,4%), 1 contra una persona intersexual (0,5%) i 1 contra una que era heterosexual (0,5%), però que l’agressor el va atacar contra ell assumint que no ho era. L’Observatori també ha registrat 33 incidències generalistes (15,4%), és a dir, atacs contra tot el col·lectiu com els atacs a la seu del Centre LGBTI de Barcelona.
Si s’observen les dades per tipus d’agressió o discriminació, es veu com les agressions verbals encapçalen el registre d’incidències d’entre gener i setembre d’enguany amb 67 agressions, el 31,3%. Les segueixen el discurs d’odi i l’exaltació de la LGBT-fòbia —la majoria dels quals tenen a veure amb atacs a símbols i monuments de temàtica LGBTI—, amb 41 incidències (19,1%), i les agressions físiques, amb 31 agressions (14,5%). El 13,1% són per asstejament (28 incidències) i l’11,7% per tracte inadequat (25 incidències). L’Observatori contra l’homofòbia registra per separat l’assetjament escolar per orientació sexual i expressió de gènere, del qual s’han identificat 2 incidències, un 1% del total.
Podeu consultar a continuació el registre d’incidències: