Increïble: la policia espanyola investiga la lletra de ‘Mar i cel’ per ‘càntics a Al·là’

  • També us oferim les notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb

Redacció

20.06.2017 - 22:22
Actualització: 20.06.2017 - 23:46

Les perles d’avui

La policia espanyola investiga Mar i cel. El musical Mar i cel de Dagoll Dagom, basat en l’obra homònima d’Àngel Guimerà, és en el punt de mira de la policia espanyola, segons que ha publicat El Mundo avui. S’investiga la versió que se’n va representar a la festa de final de curs de l’Escola Musical Ireneu Segarra de Palma, concretament la peça titulada ‘Himne dels pirates’. Els alumnes de l’escola, que tenen entre deu i tretze anys, van aparèixer vestits de negre i descalços interpretant la cançó que, en paraules d’El Mundo, contenia ‘lloances a Al·là’ i celebrava ‘l’extermini dels cristians’.

La cançó és interpretada per la tripulació del vaixell on succeeix l’obra, integrada per pirates moriscs. La penúltima estrofa diu així: ‘I arribarà el dia de glòria, quan ja no quedin cristians, que cantarem la gran victòria dels fidels valents fills d’Al·là.’ Segons El Mundo, la mare d’un alumne d’aquesta acadèmia va manifestar la disconformitat amb l’elecció de la cançó triada, perquè va considerar que incitava a l’odi.

En la notícia del diari també hi intervé un representat del centre, que explica que Mar i cel és una obra cabdal de la literatura catalana i que la denúncia treu la cançó de context. Així mateix, defensa la tria de la roba, adduint raons d’il·luminació, i el fet que els nens anessin descalços, per a no fer soroll sobre l’escenari.

 

La sessió més tensa de l’operació Catalunya. La comissió d’investigació de l’operació Catalunya del Parlament de Catalunya ha viscut avui una sessió molt tensa. I això que alguns dels experts que hi havien d’intervenir no s’hi han presentat, com ara el periodista espanyol Eduardo Inda. ‘Sí que existeix l’operació Catalunya’, ha dit avui Francisco Marco, ex-director de l’agència de detectius Método 3. Ha revelat converses i afirmacions que diu que són inèdites entre el comissari Villarejo i l’ex-cap d’afers interns de la policia espanyola Marcelino Martín Blas, i ha tingut una picabaralla amb els diputats del PP. L’ex-batlle de Barcelona, Xavier Trias, també ha tingut una enganxada amb Sergio Santamaría i Esperanza García i els ha cantat les veritats. Vegeu-ne els vídeos:

Les notícies d’avui.

El TSJC accepta la querella de les urnes. El Tribunal Superior de Justícia ha admès a tràmit al querella de la fiscalia superior de Catalunya contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs i el secretari general d’aquest departament, Francesc Esteve, per haver començat els tràmits per a la compra d’urnes per al referèndum. La fiscalia acusa Borràs dels delictes de prevaricació, desobediència i malversació en relació amb l’anunci de licitació per a la compra de 8.000 urnes per al referèndum que es va publicar al DOGC. La querella també es dirigeix, segons que ha anunciat la fiscalia espanyola, ‘contra tots aquells que durant la instrucció resultin igualment responsables’. Més informació, ací.

‘No té cap base jurídica’. La portaveu del govern, Neus Munté, ha assegurat que la querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per la compra d’urnes no té ‘cap base jurídica’. Ha explicat que el conjunt del govern havia volgut fer costat a la consellera i el cap de gabinet jurídic, Francesc Esteve, quan els han lliurat el requeriment del TSJC notificant-los que s’ha admès a tràmit. Munté ha reiterat que la querella és de ‘caràcter preventiu’, i no pas jurídic. Això es fa palès en els terminis amb què ha actuat la justícia d’ençà que es va presentar fins que s’ha admès a tràmit. Més informació, ací.

Junta de Seguretat al juliol. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convocarà la Junta de Seguretat a tot estirar la primera setmana de juliol, arran de la negativa reiterada del govern espanyol. La portaveu del govern, Neus Munté, ha recordat que el president de la Generalitat tenia la potestat de convocar-la. ‘L’ordre del dia és pràcticament pactat des de fa molts mesos, hi ha hagut diversos oferiments de dates i en tot moment en hem trobat amb excuses’, ha lamentat Munté. Per això el govern ha decidit en la reunió d’avui de tirar pel dret i convocar-la unilateralment. Munté també ha contraposat l’actitud del govern de Rajoy amb la rapidesa amb què s’ha fet la Junta de Seguretat del País Basc. Més informació, ací.

El TC contra Exteriors. El Tribunal Constitucional (TC) espanyol haurà de dirimir durant els dies vinents el recurs del govern espanyol contra el Departament d’Afers Exteriors de la Generalitat. La ponència del recurs correspost al magistrat conservador Santiago Martínez Vares. El recurs demana la supressió tant del nom com de les funcions del departament que dirigeix el conseller Raül Romeva. Més informació, ací.

Inda no es presenta. Eduardo Inda, director d’OK Diario i ex-periodista d’El Mundo, s’ha negat a comparèixer avui al Parlament de Catalunya en la comissió d’investigació de l’operació Catalunya. Hi havia estat citat en qualitat d’expert, però no s’hi ha presentat. Quan els diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP han constatat que Inda no venia, han demanat que el tornessin a citar, però ara en qualitat de testimoni, cosa que li implicaria l’obligació de comparèixer. El PP, sobretot, i també Ciutadans no s’hi avenien. Més informació ací.

Els herois de Portugal. Més de dos mil bombers portuguesos lluiten contra les flames de l’incendi de Pedrógão Grande, al centre de Portugal, des de dissabte. I aquest esforç titànic no s’atura ni de nit ni de dia. Ara una imatge s’ha fet viral a les xarxes socials com a mostra del reconeixement de la tasca dels bombers: una fotografia penjada al Facebook del bomber portuguès Pedro Brás, en què apareix un grup de bombers descansant 25 minuts sobre la gespa d’un parc públic, mentre els camions omplen els dipòsits d’aigua, després de passar tot un dia i una nit lluitant contra les flames. Més informació, ací.


Les recomanacions d’avui

Avui hem publicat un reportatge que explica que l’extrema dreta es va organitzant per provar de boicotar les ONG que fan rescats d’immigrants a la Mediterrània.

També us recomanem l’entrevista de Núria Cadenes a Vicent Martínez, el director del gabinet del conseller d’Educació valencià: ‘L’esquerra valencianista ha d’arribar a ser la força majoritària del País Valencià’.

Ahir va fer trenta anys de l’atemptat de l’Hipercor. Avui us hem ofert una crònica de Josep Casulleras sobre l’homenatge que van fer a Santa Coloma de Gramenet a una de les víctimes: Xavier Valls, pare del pla popular de barris de la ciutat.

A més, també un recomanem l’article de Manuel Delgado –‘El nou racisme multicultural’–, el Mail Obert de Marta Rojals i el de Martí Estruch.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor