El Suprem no es pronunciarà avui sobre l’alliberament de Junqueras

  • La sala continuarà deliberant divendres però es desconeix quan comunicarà la resolució

VilaWeb

Redacció

03.01.2018 - 22:00
Actualització: 04.01.2018 - 16:46

La decisió dels tres magistrats del Tribunal Suprem sobre si Junqueras pot sortir en llibertat no es prendrà avui. Els magistrats Miguel Colmenero, Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde han estat una hora i mitja deliberant després de la vista però han decidit de donar per acabada la reunió i, per tant, la decisió no es coneixerà avui.

La deliberació es reprendrà demà però fonts judicials no confirmen quan es farà pública la resolució de la sala del Suprem designada per resoldre el recurs d’apel·lació presentat per la defensa de Junqueras. La sala té sobre la taula les peticions de la fiscalia i de l’acusació popular –exercida per VOX– que consideren que cal mantenir Junqueras entre reixes perquè existeix risc de reiteració delictiva.

En canvi, la defensa –exercida per Andreu van den Eynde– sol·licita la llibertat i argumenta que Junqueras aposta per la negociació política i les vies pacífiques, que el clima a Catalunya s’ha calmat i que s’ha de garantir el seu dret de participació política perquè ha estat escollit diputat.

La defensa de Junqueras
Junqueras ha pogut fer ús del darrer torn de paraula davant la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem, on ha refermat que és un home de pau i ha apel·lat a les seves conviccions ‘morals i cristianes’ per a defensar que aposta per una via política ‘negociada i pacífica’. També ha demanat que se’l deixi exercir la funció de diputat després d’estar escollit el 21-D i poder estar amb la seva família després de dos mesos en presó preventiva.

Durant la vista, en canvi, la fiscalia –exercida per Consuelo Madrigal i Javier Zaragoza– ha mantingut la petició de presó per entendre que existeix risc de reiteració delictiva. També ha sol·licitat que Junqueras continuï a la presó el lletrat de VOX, Javier Ortega, que exerceix l’acusació popular. L’advocat de la defensa, Andreu van den Eynde, ha criticat que la fiscalia ha volgut ‘avançar el judici’ i entrar en el fons de la qüestió i ha recordat que la vista era només per resoldre sobre la seva situació personal. Els tres magistrats estan tancats deliberant i es desconeix, per al moment, quan es farà pública la decisió.

La vista ha durat més de dues hores i han esgrimit els seus arguments tant l’advocat de la defensa, Andreu van den Eynde, com també el de l’acusació popular, Javier Ortega, i els fiscal Javier Zaragoza i Consuelo Madrigal.

Al final, la sala ha permès que Oriol Junqueras prengui la paraula i es pugui dirigir al tribunal, format pels magistrats Miguel Colmenero, Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde. Segons que ha explicat el seu advocat, el vicepresident destituït ha sol·licitat sortir en llibertat per exercir el seu dret a participació política després de ser escollit diputat i encapçalar una llista amb prop d’un milió de vots. També ha demanat poder tornar amb la seva família, després de dos mesos i dos dies en presó preventiva.

Crítiques a la fiscalia
D’altra banda, l’advocat de Junqueras ha recordat que la vista era per resoldre un recurs d’apel·lació a l’entorn de la mesura cautelar que el manté en presó preventiva des del 2 de novembre. En canvi, ha criticat que l’informe de la fiscalia ha anat per una altra banda, intentant entrar ja en el fons de la qüestió i argumentant l’acreditació d’uns suposats delictes.

‘El que ha fet la fiscalia és avançar el judici, suposo que els traeix l’inconscient perquè l’única cosa que volen fer és jutjar Junqueras’, ha manifestat a les portes del Suprem. L’advocat de la defensa, però, ha dit que confia que els tres magistrats de la sala basaran la seva decisió en qüestions tècniques. ‘Tinc confiança que es puguin garantir els seus drets’, ha avançat el lletrat, que afirma que Junqueras veu la llibertat a tocar després d’haver-se pogut dirigir directament als magistrats.

D’altra banda, en cas que la decisió de la sala mantingui Junqueras a la presó, Van den Eynde ha dit que demanaran la llibertat a totes les instàncies i que en el moment que la situació processal canvií tornarien a demanar que declarés. Així mateix, ha subratllat que demanarien el trasllat a una presó catalana per tal que estigués més a prop i pogués sortir cada cop que es celebrés un ple al Parlament. ‘Seria inversemblant pensar que una mesura cautelar per a algú que no és culpable i en un procediment que acaba de començar pugui alterar la composició d’una cambra legislativa’, ha afirmat.

La versió de VOX
Per part de l’acusació popular, el lletrat de VOX, Javier Ortega, ha defensat que el risc de reiteració delictiva és “efectiu, constatat i real” perquè ell ha dirigit l’organització que va portar a terme els objectius independentistes.

Ortega considera que hi ha multitud de fets –fins a 118, afirma– que han quedat corroborats en els informes de la Guàrdia Civil i que, per tant, està perfectament acreditat que Junqueras formava part d’una ‘organització delictiva’. També apunta que existia un full de ruta perfectament delimitat. ‘Els fets desautoritzen completament les preteses actuacions victimistes de l’investigat’, ha manifestat Ortega a la sortida de la vista.

Vegeu el minut-a-minut de la jornada:


14.30
– La decisió dels tres magistrats del Tribunal Suprem sobre si Junqueras pot sortir en llibertat no es prendrà pas avui. Els magistrats Miguel Colmenero, Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde han estat una hora i mitja deliberant després de la vista, però han decidit de donar per acabada la reunió i, per tant, la decisió no se sabrà pas avui.

13.42 – Missatge de Carme Forcadell per als presos polítics:

13.30 – Andreu van den Eynde: ‘Junqueras està bé, avui ell toca la llibertat’. Al final de la vista, i tot i que no era obligat, el tribunal ha donat la paraula a Junqueras, que ha verbalitzat la seva defensa del diàleg.

13.15 – Preguntat sobre l’estat del vice-president, Van den Eynde ha respost que està bé. ‘Amb aquestes circumstàncies d’avui, ell toca la llibertat. Per a algú que és a la presó, dies d’avui són dies d’abstracció del confinament’, ha dit.

13.12 – Segons l’advocat, en el seu torn de paraula, Junqueras ha reafirmat que la seva opció és la del diàleg, la via negociada, tal com detalla el programa electoral d’ERC. ‘A més,  s’ha ratificat en aquest compromís, un compromís personal basat en les seves conviccions i ha enviat un missatge de concòrdia’, ha explicat Van den Enyde.

13.10 – Segons l’advocat Andreu Van den Eynde, la fiscalia només ha expressat la desconfiança que Junqueras pugui representar els ciutadans. ‘M’ha sabut greu’, ha dit. El lletrat ha dit que havia estat una vista profitosa i que, ‘si no és entesa com una prèvia del judici’, ha desitjat que es tinguin en compte els arguments de la defensa.

13.05 – Junqueras ha declarat durant una hora i mitja. Segons el seu advocat, els jutges deliberaran avui mateix sobre la vista, però no creu que emetin cap resolució.

12.55 – Acaba la vista del vice-president Junqueras al Suprem. A l’expectativa de si avui mateix els jutges decideixen fer una resolució sobre el recurs de la defensa.

12.30 – L’ANC convoca concentracions a totes les capitals de comarca a les vuit del vespre. Els ciutadans del Barcelonès i el Baix Llobregat són citats a la plaça de la Vila de Sant Vicenç dels Horts.

12.20 – El missatge de la consellera Bassa a Junqueras:

11.50 – El missatge de la consellera Serret a Junqueras:

11.45 – La reflexió d’Albano-Dante Fachin sobre la repressió espanyola:

11.30 – Imatges de l’advocat d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, abans d’entrar al Suprem.

11.00 – Gabriel Rufián ha dit a Catalunya Ràdio que no creu que el Suprem alliberi avui Junqueras. ‘Persistirem denunciant aquesta injustícia’, ha afegit. També ha pronosticat que la causa contra els membres del govern acabarà en un tribunal supranacional, en referència a Estrasburg.

10.50 – La vista per a decidir si Oriol Junqueras abandona la presó ha començat quan passaven pocs minuts de dos quarts d’onze a la sala segona del Tribunal Suprem espanyol. El primer que hi intervindrà serà l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, que defensarà el recurs d’apel·lació. Entre els arguments que exposarà davant els tres magistrats de la sala es destaca el ‘clima de tranquil·litat’ que es viu a Catalunya ja des d’abans de les eleccions, el fet que ERC ha fet una campanya defensant ‘de manera genuïna el diàleg i la bilateralitat’ i que Junqueras ha estat escollit diputat i, per tant, s’ha de poder garantir el seu dret de participació política. També són dins la sala els advocats de Jordi Sànchez i Joan Josep Nuet (que s’han adherit al recurs) i també hi podrà intervenir el lletrat de Vox (que exerceix l’acusació popular). Al final, tancarà el torn d’intervencions la fiscalia. Si la sala ho considera adient, al final de la vista pot permetre una última paraula a Junqueras. La decisió dels tres magistrats sobre el recurs podria no ser presa avui.

10.40 – Aquestes són les tres claus per a aconseguir la llibertat de Junqueras que esgrimirà aquest matí la defensa.

10.23 – Oriol Junqueras ja és al Suprem. La policia espanyola l’hi ha traslladat amb una furgoneta des de l’Audiència espanyola.

10.20 – Missatge d’Anna Simó per a Junqueras:

10.17 – A la comitiva de suport al vice-president hi ha Ester Capella, Bernat Picornell, Juli Fernàndez, Antoni Castellà, Joan Olòriz, Isaac Peraire i Ruben Wagensberg, entre més.

10.15 – El diputat d’ERC al congrés espanyol Gabriel Rufián acaba d’arribar davant el Suprem.

10.07 – L’últim piulet de l’advocat de Junqueras abans d’entrar el Suprem és una cançó de Red Hot Chili Peppers que diu: ‘El meu nom és pau, ara és el meu moment’.

https://twitter.com/eyndePenal/status/948833609292632064

10.02 – Missatge del conseller Comín per a Junqueras:

10.00 – Les tres claus per a aconseguir la llibertat de Junqueras. La defensa al·lega que el vice-president té nous drets després d’haver estat reelegit com a diputat.

9.58 – Qui són els tres magistrats que decidiran si alliberen Junqueras? Us ho expliquem ací.

9.56 – El missatge del conseller Romeva per a Junqueras:

9.50 – Ester Capella, la diputada d’ERC al congrés espanyol, ha declarat a Catalunya Ràdio que espera que el Suprem sigui un tribunal just i alliberi Oriol Junqueras, perquè no ha comès cap delicte, car defensa el seu projecte polític amb diàleg i civisme. Ha dit que ahir va visitar el vice-president a Estremera i el va veure ‘ferm i convençut.’

9.45 – La vista del cas de Junqueras començarà a les 10.30.

9.30 – Un vehicle camuflat de la Guàrdia Civil ha traslladat a les 9.20 el vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, fins als calabossos de l’Audiència espanyola. L’han escortat dos cotxes més de la policia espanyola. Allà, Junqueras haurà d’esperar fins que, novament, la policia el traslladi fins al Suprem (situat a pocs metres i on no hi ha calabossos) per assistir a la vista que ha de servir per revisar la mesura cautelar de la presó preventiva. El dirigent d’ERC és empresonat a Estremera des del 2 de novembre. El seu lletrat, Andreu van den Eynde, ha presentat un recurs d’apel·lació davant la sala segona del Tribunal Suprem contra la interlocutòria del jutge Pablo Llarena, que va decidir el 4 de desembre de mantenir Junqueras a la presó perquè considerava que hi havia risc de reiteració delictiva i el vinculava a ‘explosions violentes’ al carrer. Ara qui haurà de resoldre sobre la situació personal del vice-president no serà Llarena sinó els tres magistrats que conformen aquesta sala: Miguel Colmenero, Alberto Jorge Barreiro i Francisco Monterde. La fiscalia ja ha demanat als magistrats que desestimin el recurs i mantinguin Junqueras a la presó.

D’una banda, la fiscalia del Suprem demanarà als tres magistrats que decidiran sobre el futur immediat de Junqueras –Alberto Jorge Barreiro, Miguel Colmenero Menéndez de Luarca i Francisco Monterde Ferrer– que el mantinguin empresonat. D’una altra, la defensa argumentarà que, en la seva condició de diputat electe, ha de poder sortir perquè es garanteixi el seu dret de participació política. Junqueras no respondrà a cap interrogatori, però sí que pot ser que els magistrats li concedeixin la paraula perquè s’expliqui.

Un altre dels arguments de la defensa és que la retirada del dispositiu policíac espanyol desplegat a Catalunya amb motiu del referèndum del primer d’octubre demostra que el clima polític és més tranquil. Van den Eynde també ha explicat que els magistrats valoraran ‘una situació nova’, després de les eleccions del 21-D, i que en cap cas no es tracta d’una revisió de la decisió de Llarena de mantenir Junqueras entre reixes.

Aquestes últimes hores, l’advocat s’ha queixat de les ‘condicions desesperants‘ amb les quals ha hagut de treballar en la defensa de Junqueras. De fet, la vulneració del dret de defensa serà un altre dels arguments que al·legarà per demanar-ne l’alliberament.

En el cas que Junqueras continuï empresonat, l’advocat ha dit que anirien presentant recursos a diferents estaments judicials i que podien demanar que tornés a declarar davant Llarena. Una altra opció serà demanar el trasllat de Junqueras a una presó del Principat perquè sigui més a prop de la seva família i tingui més facilitat per a assistir als plens del parlament.

Suport d’ERC a la porta del Suprem
Una delegació d’Esquerra Republicana es concentrarà a les deu del matí a la porta del Suprem per donar suport a Junqueras. Hi assistiran els diputats al congrés espanyol Gabriel Rufián i Ester Capella; el vice-secretari general de coordinació interna, Isaac Peraire; els senadors Mirella Cortés i Bernat Picornell; i els diputats electes del parlament Bernat Solé, Ruben Wagensberg, Jenn Díaz, Òscar Peris i Gemma Espigares.

El 4 de desembre, el jutge Pablo Llarena va alliberar sis consellers –Jordi Turull, Josep Rull, Carles Mundó, Meritxell Borràs, Dolors Bassa i Raül Romeva– sota fiança i amb mesures restrictives. No obstant això, va mantenir empresonats Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Llarena decidirà sobre els seus recursos l’11 de gener.

Les negociacions, també pendents de la decisió
Les negociacions entre el bloc independentista, especialment entre Junts per Catalunya i ERC, també estan pendents de la decisió que es prengui sobre el futur de Junqueras. El seu alliberament permetria que els republicans el reivindiquessin com a presidenciable si Carles Puigdemont decideix de romandre a Brussel·les. Per contra, aquesta possibilitat quedaria pràcticament tancada si el mantinguessin a la presó.

Una altra qüestió que cal resoldre és l’elecció de la nova mesa del parlament i la tria del nou president o presidenta –si Carme Forcadell renuncia a continuar–. El bloc independentista suma 62 diputats sense els vuit que són a la presó o a l’exili, i per tant, necessitaria que quatre d’aquests diputats dimitissin o bé que un de Catalunya en Comú s’abstingués per mantenir la presidència de la cambra i el control de la mesa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor