22.08.2023 - 21:40
|
Actualització: 23.08.2023 - 12:18
Fins avui encara hi havia més de 12.000 docents interins que no sabien si farien classe, ni on. Després de dies amb tot un seguit de llistes amb errors, la llista definitiva de primària es va publicar ahir i, aquesta matinada, s’ha publicat la de secundària, que també inclou la formació professional. Malgrat tot, fonts de l’STEPV denuncien que encara hi ha errors, que afecten sobretot els professors de formació professional. La conselleria atribueix l’embolic a incidències informàtiques. Durant aquests dies, sindicats i docents s’han concentrat davant la Conselleria d’Educació per demanar explicacions, però lamenten que no han rebut cap resposta. La paraula que ressona entre tots els afectats és incertesa, i denuncien que açò no havia passat mai.
“Tots tenim incertesa, ràbia i molta preocupació”, diu Diego Aguilera, professor interí de formació professional. Ha tingut vacant a Benicarló (Baix Maestrat) durant més de vint anys i explica que, ara, aquestes places les han donades a gent que és per darrere a la llista. A falta que es resolguen tots els errors, en la darrera llista publicada l’envien a Elda (Vinalopó Mitjà). Lamenta que, amb una mare amb demència i un fill amb necessitats especials, haja de triar entre anar-se’n a 290 quilòmetres de casa o veure’s al carrer.
“La normativa deia que la llista d’interins seria la de sempre i, si tenies carrera universitària, cobraries com el grup A1, i si no en tenies, com el grup A2. I només han donat destí als que tenen carrera universitària, s’han saltat la normativa. Al principi estava clar que teníem faena i, d’un dia per un altre, ens hem vist al carrer”, explica. “Cada volta que publiquen una llista és una cosa diferent; un dia som al carrer, l’altre som a Elda… És 22 d’agost i no sabem què fer. Si he de marxar a Elda, tinc vuit dies per a buscar-me la vida. Fan declaracions a mitjans en què diuen que la culpa és del Botànic, però a nosaltres ens és igual de qui siga la culpa. Qui té la responsabilitat és la direcció de personal i el conseller que hi ha ara, i han de buscar una solució. Les culpes no ens serveixen de res, perquè juguen amb el futur de molta gent”, denuncia.
Licha també és professora interina de formació professional, de perruqueria. És la seua primera adjudicació. “Vivim aquesta situació amb angoixa perquè no sabem què passarà ni com se solucionarà”, diu. A més, destaca la manca de comunicació per part de la conselleria, que no els dóna una resposta clara. El seu cas és semblant al de Diego: depenent de la llista, o bé li havien adjudicat la plaça a Elda o bé no en tenia. Conta que ja havia pagat la fiança d’un pis allí però que encara no sap si, finalment, tindrà eixe destí o un altre.
Susi Molina és professora interina de català de secundària. És de Crevillent (Baix Vinalopó), un dels darrers municipis catalanoparlants del País Valencià, i, d’entrada, li havien assignat la plaça a Elx. “Tinc molta por”, diu. Especialment, per l’arribada del nou govern del PP i Vox i la possibilitat que la seua matèria desaparesca de les comarques castellanoparlants. “Sóc divorciada, amb dos fills a càrrec, un dels quals, menor, i necessite saber que treballaré, i on. Han estat unes vacances molt estranyes per la incertesa. Jo aporte el suport econòmic en la meua família. Fins que no sàpiga segur si tinc faena o no, no dormiré bé”, explica.
D’una altra banda, els mestres de primària ja saben on aniran, però també han estat inquiets bona part de l’estiu. Pepa Martínez, mestra interina, critica els errors monumentals de la nova conselleria i qualifica de comportament incívic l’actuació amb els mestres i professors: “No han tingut en compte les necessitats i la vida personal dels docents, perquè cadascú té una família i té unes circumstàncies.” Té seixanta-quatre anys, li falta poc per a la jubilació, i, malgrat que té la plaça on va demanar, explica que ha patit estrès. A més, mostra solidaritat amb la resta de companys i lamenta que ni tan sols han rebut una disculpa. “Les conseqüències que patim són derivades de la ineficàcia total dels que han entrat ara. És gent que no té cap empatia per l’escola pública”, apunta.
Per Gemma Martín, representant del Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), és un error publicar abans la llista de mestres, perquè hi ha docents de formació professional que tenen totes dues especialitats i també podrien fer classe a primària. A més, explica que aquestes incidències poden posar en risc el començament del curs escolar, amb el perjudici consegüent per als alumnes. “L’STEPV exigirà a la Conselleria d’Educació que responga a tots els perjudicis que aquestes inèdites adjudicacions d’inici de curs puguen ocasionar entre el professorat, com ara dificultats per a trobar allotjament, inversió de temps per a matricular els fills i filles del professorat en cas de canvi de localitat, etc. La incertesa de més de 12.000 persones sobre quin serà el seu lloc de feina pocs dies abans de començar el curs justifiquen aquesta compensació per part de la Conselleria d’Educació”, diu.
Per la seua banda, la conselleria insisteix a culpar el Botànic perquè argumenten que el programa que fa aquesta operació estava obsolet. L’ex-consellera Raquel Tamarit, en resposta a una piulada del compte oficial de la conselleria que atribuïa l’error a una mala planificació de l’equip anterior, va dir: “Poca vergonya, seria tindre’n. La ciutadania no és imbècil…”. Gerard Fullana, portaveu d’educació de Compromís a les Corts, va demanar la dimissió de la directora general de Personal Docent de la Generalitat, Sonia Sancho.