Els pisos dels condemnats pel 9-N, solució rocambolesca per als perseguits del Tribunal de Comptes

  • El govern no ha trobat cap banc per a posar l'aval amb el fons de compensació, i tampoc vol exposar a cap risc els treballadors de l'ICF

VilaWeb

Josep Casulleras Nualart

20.07.2021 - 12:00
Actualització: 20.07.2021 - 18:29

S’acaba el temps imposat pel Tribunal de Comptes espanyol perquè trenta-quatre ex-alts càrrecs dipositin una fiança de 5,4 milions d’euros per la causa contra l’acció exterior de la Generalitat que té oberta aquest organisme administratiu. Sembla clar que el fons de compensació de riscs aprovat pel govern per a avalar-la no serà la solució, almenys d’entrada. Segons fonts de la defensa dels acusats consultades per VilaWeb, la solució d’urgència pot passar perquè els represaliats pel mateix Tribunal de Comptes pel 9-N posin els pisos que ja els van embargar com a aval per a aquesta nova causa contra l’acció exterior.

Aquesta fórmula, avançada avui pel diari Ara, implica que els pisos i habitatges dels que ja van ser embargats en aquella altra causa, es presentin ara com a nou aval. Per a això, abans caldrà eixugar el deute total de la causa del 9-N, confirmada recentment pel Tribunal Suprem espanyol, tot i que no es va pronunciar sobre tots els condemnats. Aquests pisos van servir per a avalar al començament la meitat de la fiança de més de 5 milions fins que la Caixa de Solidaritat va assumir-la tota. Tot i que els propietaris en podien fer ús, els habitatges continuaven embargats perquè Tribunal de Comptes es va empescar uns interessos sobre els diners avalats de nou-cents mil euros extraordinaris.

Durant tot el dia d’avui hi haurà reunions constants i contactes entre advocats, el govern i els responsables de la Caixa de Solidaritat. Fins al darrer moment hi pot haver canvis, però la solució ara per ara més plausible passa per aquesta fórmula, que implica que abans caldrà eixugar aquest deute imposat de nou-cents mil euros. El 1.075.000 euros que té ara mateix la Caixa de Solidaritat ho permeten i, tan bon punt alliberats els immobles blocats, es podran posar d’aval per a aquesta nova fiança el termini de la qual venç demà.

Les mateixes fonts indiquen que és una solució provisional, perquè confien que el fons de compensació de riscs activat pel govern i dotat amb deu milions d’euros que gestiona provisionalment l’Institut Català de Finances servirà finalment per a avalar els més de cinc milions exigits. El problema amb què s’ha trobat el govern per a poder engegar ara aquest mecanisme és la negativa dels bancs a fer de mitjancers. Fonts del Departament d’Economia diuen a VilaWeb que es negocia amb uns quants, i preveuen que l’acord amb algun arribi aviat. Però no prou perquè arribi abans que no s’acabi el termini, demà a la nit.

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha reconegut públicament que no han trobat encara cap banc ni entitat que vulgui avalar l’operació. “A dia d’avui, les primeres entitats financeres contactades, tant bancs com cooperatives de crèdit, no han considerat oportú d’acceptar el nostre oferiment de formalitzar la garantia de la nostra operació.”

Per a aquest supòsit, el decret de creació del fons de compensació ja preveu que l’Institut Català de Finances avali les fiances provisionalment. La setmana passada el govern ja va apuntar aquesta possibilitat, en veient que era difícil de tancar cap acord a temps. El risc d’exposició de l’ICF i del govern en cas que s’hi arribi ha frenat l’executiu, que no gosa fer-ho. Giró ho ha explicat: “He decidit de no sotmetre cap professional de l’ICF a aquesta operació perquè causaria angoixa, inquietud i por a ells i a les seves famílies.”

Arribats a aquesta situació d’incertesa i amb tan poc temps per a trobar una solució, els advocats dels afectats negocien la via alternativa de posar els pisos dels condemnats del 9-N com a aval.

Però ni tan sols amb això n’hi haurà prou perquè els immobles embargats el 2018, amb la taxació d’aleshores, van servir per a eixugar la meitat de la fiança de cinc milions imposada. Hi hauria d’haver més solucions complementàries, com ara que algun partit hi aporti diners, o que hi hagi inevitablement embargament de béns als afectats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem