13.09.2024 - 08:30
|
Actualització: 13.09.2024 - 20:03
Els Bombers de la Generalitat de Catalunya han aconseguit d’estabilitzar l’incendi de Cabassers, tal com ha anunciat el cap d’intervenció de l’incendi, Joan Rovira. A més, han donat per controlat l’incendi de Porrera. A Cabassers, el foc ja ha cremat 110,80 hectàrees, segons dades provisionals dels Agents Rurals, 108,61 hectàrees són forestals i 2,19, agrícoles.
ESTABILITZAT #IFCabacés (avís 15.03 h d'ahir).#bomberscat https://t.co/p4K387xexz pic.twitter.com/0ipc4MzlyD
— Bombers (@bomberscat) September 13, 2024
Durant la nit, el foc de Cabassers ha augmentat el perímetre, i els bombers han prioritzat l’extinció a la cua i la banda dreta, que és la zona que preocupa més per la proximitat a la serra del Montsant. Ahir, el cap d’intervenció dels bombers, Ricard Expósito, va dir que els preocupava que el foc pogués afectar la meitat del Montsant, tal com ja va passar durant un gran incendi de l’any 1982. Afortunadament, la intensitat del vent ha baixat i els bombers han pogut treballar més bé amb vehicles d’aigua i eines manuals en una àrea de 107 hectàrees. Ara com ara, diuen els bombers, l’objectiu principal és evitar que hi hagi cap reproducció. Segons els agents rurals, l’incendi de Cabassers ha afectat una superfície aproximada d’unes 69,98 hectàrees.
Imatge molt representativa on es pot apreciar la superfície que va cremar a la serra de Montsant l'any 1982 i el que portem fins ara. #bomberscat pic.twitter.com/RySESZn49I
— Bombers (@bomberscat) September 13, 2024
Es manté tallada la T-702 des de la Vilella Baixa fins a Cabassers, però ja s’ha reobert la TP-7403 entre Torroja del Priorat i Porrera. També s’han aixecat les restriccions d’accés al parc natural de la Serra de Montsant, tot i que Protecció Civil demana d’evitar la mobilitat a la zona de l’incendi per facilitar la tasca dels efectius.
El batlle de Cabassers, Jaume Pujals, ha reclamat “mesures estructurals” per mitigar la sequera que sofreix la comarca del Priorat i, així, poder fer front a incendis com el que crema al municipi des d’ahir i que els bombers han acabat estabilitzant. Tot i assumir que el risc d’incendi a la zona és ben present al llarg de la major part de l’any, Pujals creu cal estar “ben preparats” i evitar que la manca crònica de recursos hídrics dificulti poder disposar d’aigua a totes les basses contra incendis.
Els agents rurals apunten que les línies elèctriques poden ser l’origen dels focs. Pujals ha criticat a TV3 el mal estat de la xarxa elèctrica: “Les línies que tenim aquí a la comarca, segons en quines poblacions, són precàries. En el moment que fa una mica de vent o cau una tronada, ràpidament ens quedem sense llum.” A més, ha dit que representants del Priorat ja havien avisat al govern que la zona era en emergència extrema, en paraules seves, i que calen mesures estructurals urgents: “Ens fem un fart de comunicar-ho i dir-ho, i de vegades sembla que no ens facin el cas que ens han de fer.”
La previsió dels bombers és activar sis helicòpters durant el matí. A Cabassers, hi treballen 62 dotacions, 26 vehicles d’aigua i 191 efectius en total. A Porrera, hi treballen 12 dotacions terrestres.