30.05.2018 - 10:13
El Comissari europeu de Programació Financera i Pressupostos, Günther Oettinger, va provocar anit un incendi mediàtic al cor de la UE. En una entrevista al mitjà alemany DW, el comissari va assegurar que els mercats ensenyaran als italians a no votar partits populistes, en referència al que havien de formar una coalició de govern.
La situació política a Itàlia està estancada d’ençà que el president Sergio Matarella va vetar el nomenament d’un ministre d’Economia antieuro. Matarella ha proposat un govern tècnic fins al 2019, però els principals partits reclamen eleccions immediates. Aquesta inestabilitat ha disparat la prima de risc i els números vermells a la borsa. I en aquest context, on el fantasma de la crisi de l’euro i la Grècia de Tsipras semblen que han ressuscitat, és en el qual s’han interpretat les paraules d’Oettinger com una amenaça.
La literalitat és la següent: ‘Espero que els mercats juguin un paper en la campanya electoral i enviïn un senyal per evitar que els populistes d’esquerra i dretes tinguin responsabilitats de govern.’ I Oettinger s’ha quedat sol amb les seves declaracions.
El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, li ha retret en públic que interfereixi en els afers polítics d’un estat membre. ‘El destí d’Itàlia no està en mans dels mercats financers. Mereix més respecte’, assegura el president. Però no només li han arribat retrets des de la Comissió. El president del Consell d’Europa, Donald Tusk, ha escrit a Twitter: ‘Si us plau, respecteu els votants. Nosaltres som aquí per a servir-los, no per alliçonar-los.’
My appeal to all EU institutions: please respect the voters. We are there to serve them, not to lecture them. #Italy @dwnews
— Charles Michel (@eucopresident) May 29, 2018
Fins i tot el govern alemany, en boca Michael Roth, secretari d’estat per Europa, ha desautoritzat Oettinger. ‘Itàlia enriqueix immensament Europa i ha contribuït moltíssim a la construcció d’una Europa unida. En matèria de democràcia, els nostres amics italians no necessiten consells’, ha escrit a Twitter. Oettinger és membre de la CDU, el partit de la cancellera Angela Merkel.
L’Italia arricchisce immensamente l’Europa e ha contribuito tantissimo alla costruzione di un’Europa unita. In tema di democrazia i nostri amici italiani non hanno bisogno di consigli. 🇮🇹 🇪🇺🇩🇪 @GermaniaItalia @ItalyinGermany @ItalyMFA
— Michael Roth MdB 🇪🇺🇺🇦 (@MiRo_SPD) May 29, 2018
Les peticions de dimissió es comencen a acumular al Parlament Europeu i el comissari podria tenir els comptats. Des d’Itàlia, els líders del Moviment 5 Estels i la Lliga Nord, asseguren que la UE tracta el país com una colònia malgrat que és la tercera economia de la Unió. ‘Aquesta gent tracta Itàlia com una colònia estival on venir a passar les vacances’, ha escrit Luigi Di Maio.
"I mercati vi insegneranno a votare". Le parole del Commissario europeo #Oettinger sono assurde. Questa gente tratta l'Italia come una colonia estiva dove venire a passare le vacanze.
Ma tra pochi mesi nascerà un governo del cambiamento e in Europa ci faremo finalmente rispettare— Luigi Di Maio (@luigidimaio) May 29, 2018
En mig del vendaval, Oettinger ha intentat demanar disculpes per a salvar el càrrec. ‘Respecto completament la voluntat dels votants d’esquerres, drets o centre en tots els països. No volia ser irrespectuós referint-me en els esdeveniments dels mercats a Itàlia. No volia ser irrespectuós i demano perdó’, ha escrit en un comunicat.
I did not mean to be disrespectful and I apologize for this. Read my full statement on my remarks on #Italy in the @dwnews interview: https://t.co/oCDeGkK1gu @RiegertBernd #oettinger
— Günther H. Oettinger (@GOettingerEU) May 29, 2018
El comissari és una figura polèmica a Brussel·les i no és la primera vegada que protagonitza una sortida de to. Fins ara ha conservat la seva posició perquè és l’ull de Merkel dins de la Comissió en matèria fiscal. Tanmateix, burxar per enèsima vegada a Itàlia en un moment tan complicat, li pot sortir car.